Роналдо — не лише товстун, а й рекордсмен

30.06.2006
Роналдо — не лише товстун, а й рекордсмен

Бiльше їси — бiльше забиваєш?

      Протистояння збірних України й Швейцарії стало єдиним серед матчів 1/8 фіналу, в яких для визначення переможця знадобилася серія пенальті. Решта розбиралися один з одним значно оперативніше, а додатковий час знадобився лише аргентинцям, які таким чином переграли Мексику.

      Цікаво, що з восьми учасників завершальних матчів шестеро у різні роки володіли званням кращої команди планети; до цієї когорти наразі непричетні лише українці й португальці. А бракує в компанії чемпіонів-уругвайців, які навіть не пробилися крізь кваліфікаційний турнір, поступившись Австралії.

      Сьогоднішній суперник збірної України, команда Італії, виграла у Кайзерслаутерні в австралійців лише завдяки сумнівному 11-метровому, призначеному іспанським арбітром Медіною на четвертій доданій хвилині. Лівий крайній апеннінців Джанлука Дзамбротта увірвався до штрафного майданчика суперника і за власним бажанням перечепився через живіт Лукаса Нейлла, котрий уже лежав на землі. При перегляді численних повторів кельнський прес-центр, у якому спостерігав за зустріччю кореспондент «УМ», галасливо виказав своє невдоволення рішенням рефері. А Тотті з «позначки» не схибив.

      Перемога прийшла до італійців, наче манна небесна, адже на той час вони вже грали у меншості: за грубий фол поле залишив захисник «Інтера» Марко Матерацці. Команда голландського спеціаліста Гуса Хіддінка 59 відсотків часу контролювала м'яч, хоча витиснути дивіденди у вигляді голу з цього не зуміла.

* * *

      У зустрічі збірних Бразилії й Гани у Дортмунді головною подією став не виграш п'ятиразових чемпіонів світу, на який всі очікували. Відкривши рахунок у матчі вже на п'ятій хвилині, бразильський нападаючий Роналдо довів лік своїм голам у фінальних турнірах «мундіалів» до 15 і встановив таким чином новий рекорд. Гравець мадридського «Реалу» на один м'яч перевершив досягнення легендарного німецького форварда 1970-х років Гердта Мюллера. Як видно, надмірна вага Зубастику не завада. А він, до речі, важив перед «мундіалем» аж 94 кг при зрості 182 см!

      Як не дивно, ганці завдали значно більше ударів по воротах суперника (18 проти 11), але їхня ефективність виявилася низькою. У складі команди Карлоса Альберто Паррейри дебютні м'ячі у Німеччині забили Адріано з «Інтера» й Зе Роберто з «Баварії».

* * *

      Доволі рівним вийшло протистояння в останньому матчі в Ганновері збірних Іспанії й Франції. Піренейці краще почали чемпіонат, а команда Раймонда Доменека набирала оберти вже по ходу. Як виявилося, головним аргументом у турнірі подібного формату й рівня стала готовність виказати свої козирі у матчах «плей-оф». У першому таймі свій третій гол у Німеччині, до речі, другий з пенальті, забив валенсієць Давід Вілья, на що влучним пострілом відповів Франк Рібері з «Марселя». Команда Луїса Арагонеса володіла м'ячем аж 61 відсоток часу, але завдала лише два удари у площину воріт Бартеза. Тоді як французи сподівалися на контрвипади Анрі — судді вісім разів фіксували положення поза грою у «трикольорових».

      У підсумку своє вагоме слово сказали ветерани. Знову, як і в останньому турі групового турніру в зустрічі з Того, переможний м'яч забив Патрік Вієра. А в доданий час іспанців добив Зінедін Зідан.

      Таким чином сьогодні, крім гамбурзького матчу Україна — Італія, у Берліні відбудеться дуель Німеччини й Аргентини. Завтра у Гельзенкірхені силами поміряються Англія й Португалія, а у Франкфурті — Бразилія й Франція.

 

ТАБЛО

1/8 фіналу

26 червня

Італія — Австралія — 1:0

      Гол: Тотті, 90+4 (пен.)

      Кайзерслаутерн. 46 000 глядачів

      Вилучення: Матерацці, 50 (І)

 

Україна — Швейцарія — 0:0, пен. — 3:0

      Кельн, «Рейн-Енергі штадіон». 45 000 глядачів

      Суддя: Арчундіа(Мексика)

      Україна: Шовковський, Гусєв, Ващук, Гусин, Несмачний, Тимощук, Воробей (Ребров, 93), Шелаєв, Калиниченко (Ротань, 75), Воронін (Мілевський, 110), Шевченко

      Швейцарія: Цубербюлер, Джуроу (Гріхтінг, 34), Маньїн, Мюллер, Деген, Вікі, Кабаньяс, Фогель, Барнетта, Якін (Штреллер, 63),

1/8 фіналу

26 червня

Італія — Австралія — 1:0

      Гол: Тотті, 90+4 (пен.)

      Кайзерслаутерн. 46 000 глядачів

      Вилучення: Матерацці, 50 (І)

 

Україна — Швейцарія — 0:0, пен. — 3:0

      Кельн, «Рейн-Енергі штадіон». 45 000 глядачів

      Суддя: Арчундіа(Мексика)

      Україна: Шовковський, Гусєв, Ващук, Гусин, Несмачний, Тимощук, Воробей (Ребров, 93), Шелаєв, Калиниченко (Ротань, 75), Воронін (Мілевський, 110), Шевченко

      Швейцарія: Цубербюлер, Джуроу (Гріхтінг, 34), Маньїн, Мюллер, Деген, Вікі, Кабаньяс, Фогель, Барнетта, Якін (Штреллер, 63), Фрай (Лустрінеллі, 116)

      Попередження: Барнетта, 59

      Пенальті забили: Мілевський, Ребров, Гусєв. Не забили: Шевченко — Штреллер, Барнетта, Кабаньяс

27 червня

Бразилія — Гана — 3:0

Дортмунд. 65 000 глядачів

      Голи: Роналдо, 5; Адріано, 45+1; Зе Роберто, 84

      Вилучення: Асамоа Гіан, 81 (Г)

 

Франція — Іспанія — 3:1

      Ганновер. 43 000 глядачів

      Голи: Рібері, 41; Вієра, 83; Зідан, 90+2 — Вілья, 28 (пен.)

 

      Кращі бомбардири після групових турнірів і 1/8 фіналу: Клозе (Німеччина) — 4, Креспо і Максі Родрігес (Аргентина), Роналдо (Бразилія), Вілья і Торрес (Іспанія), Подольськи (Німеччина) — по 3... Шевченко (Україна) — 2.