Тарифи просяться вгору,

22.06.2006

      На тлі підвищення ціни за природний газ та електроенергію хмельничани з сумом очікують подорожчання й інших компонентів житлово-комунального сектору. Йдеться передовсім про гарячу і холодну воду та послуги ЖЕКів. Тим паче що ситуація в цій життєво важливій галузі подільського краю далека від благополучної. За словами першого заступника голови облдержадміністрації Анатолія Нестерука, ЖКГ Хмельниччини в першому кварталі зазнало збитків на 23,4 мільйона гривень. Це вдвічі більше, ніж за аналогічний торішній період. Воно й не дивно, адже населення залишається винним комунальникам 50 мільйонів гривень. Водночас кредиторська заборгованість останніх перевалила за 120 мільйонів гривень.

      Знос техніки й обладнання підприємств сягнув 60 відсотків. Цим і пояснюється та обставина, що аварійність тут за останнє десятиріччя зросла вп'ятеро! Через критичний стан комунальних мереж втрати питної води становлять 30 відсотків, а в найбільших містах - Кам'янці-Подільському та Хмельницькому - ледь не половина живильної вологи йде в пісок. І ще одна вражаюча цифра: над комунальниками висить дамоклів меч у 70 з гаком мільйонів гривень. Саме на таку суму вони використали енергоносіїв, та, на жаль, не змогли розрахуватися з постачальниками.

      Ситуацію поглибило й те, що минулоріч із державного та обласного бюджетів комунальникам перепали хіба що краплини. Нині ж перспектива нібито й оптимістичніша. Зокрема, очікується 16,5 мільйона гривень столичних субвенцій. Ще два мільйони за програмою «Питна вода» має «підкинути» профільне міністерство. Та й у місцевій казні «забито» півтора мільйона для першочергових заходів із реконструкції теплових мереж і котелень.

      І все ж цих коштів для підтримання в робочому стані галузі явно недостатньо. Тут, звісно, комунальники кивають на тарифи для населення, які залишаються незмінними із 1999 року при постійно галопуючих цінах на енергоносії, обладнання та матеріали. Зараз споживачі покривають підприємствам трохи більше половини витрат. Схоже, що впорядкування тарифів (чи то пак, їх підвищення) подолянам не уникнути. І цей процес подекуди вже почався. Поталанило хіба що жителям обласного центру. Як мовиться, не було щастя, та нещастя допомогло. Місцеві комунальні підприємства вже підготували нові розрахунки, однак розглянути їх не випадає. Бо в березні вибори мера та депутатів міськради у Хмельницькому не відбулися. Зробити це тамтешньому електоратові належить 25 червня. А доки підрахують голоси, сформують виконком і постійні комісії, включать питання до розгляду, дивись - і літо спливе. Старий же склад органу самоврядування, який формально залишається при владі, брати таку невдячну місію на себе в останні дні каденції, звісно ж, не бажає. Отож працівникам водоканалу, тепломереж і ЖЕКів доводиться покладатися лише на власні сили. А у споживачів з'явилася нагода відтягнути неприємну для себе мить платити дорожче.