Чомусь так гірко плакала вона...

15.06.2006
Чомусь так гірко плакала вона...

Валерій Тарутінов протягом 40 років вивчає проблеми онкології. (автора.)

      Чи знаєте ви, що життя у стилі головних героїнь серіалу «Секс і місто», які тільки й думають про те, як би укласти в ліжко чергового красунчика, - пряма дорога до онкодиспансера? Чи можете собі уявити, що постійні переживання на кшталт «он у Лєни є партнер для заняття сексом, і у Катерини, і у Валі, і Саша з ліжка не вилазить, а у мене, бідолашної, вже півроку геть нікого...» діють на жіночий організм майже як потужне радіаційне випромінювання? Чи думали колись, що медитацією, абстрагуванням від нав'язливої ідеї «хочу сексу» та заспокійливими чаями жінка може запросто вберегти свої груди не лише від такої неприємної болячки, як мастопатія, але й від раку молочної залози? Для мене така інформація, оприлюднена провідним науковим співробітником Інституту експериментальної патології, онкології та радіобіології імені Кавецького, доктором медичних наук, професором Валерієм Тарутіновим, чесно кажучи, стала відкриттям. Найприкріше, як пояснив «УМ» член Європейського товариства медичних онкологів, член Нью-Йоркської академії наук, про це знає навіть не кожен лікар, який займається проблемами раку... А якби в Україні існував державний мамологічний центр, якби працювала мамологічна служба, ситуація була б зовсім іншою, каже Валерій Тарутінов. І українські жінки не вмирали б так масово від виліковної, в принципі, хвороби.

По людині щогодини

      - Серед усіх онкологічних захворювань саме рак молочної залози посідає перше місце за смертністю. Статистика свідчить, що в Україні від цього захворювання щогодини помирає одна жінка (це вісім із лишкоми тисяч смертей на рік), а кожні півгодини українці ставлять цей діагноз (16 тисяч нових випадків за рік). Це страшні цифри!

      - Який фактор сьогодні найбільше впливає на формування раку молочної залози? Звісно, якщо не брати до уваги Чорнобиль...

      - Ви здивуєтесь, але це гормональні порушення. Сексуальний різнобій, стреси, переживання через те, що хочеться мати сексуальні стосунки, а їх немає... Все це впливає на яєчники, вони викидають масу зайвого естрогену, і жінка отримує мастопатію, а там і до раку недовго.

      - А які поради найчастіше дає лікар пацієнтці, у якої знайшли мастопатію?

      - Існує як мінімум сім видів мастопатії, і до кожної жінки має бути індивідуальний підхід. В одному випадку допоможе легкий масаж, розтирання, втирання ліків, в іншому - прийом «Новопаситу», настоянки пустирника чи півонії. Якщо мастопатія пов'язана зі станом печінки, призначаються жовчогінні трави, гепатотропні препарати (які відновлюють клітини печінки): «Есенціале», «Гепабене» тощо.

      - А яким чином передрак молочної залози може залежати від печінки?

      - Ви розумієте, печінка - це величезна лабораторія організму, яка регулює гормональний гомеостаз. Якщо з нею виникають проблеми, зайві гормони, які утворюються у жінки, не прибираються з крові, а залишаються «гуляти» по організму. Естрогени, які не виводяться своєчасно, починають активно діяти на молочні залози, викликаючи подовження протоків. Крім того, естрогени розширюють просвіти протоків і заганяють до клітин натрій, який тягне за собою воду. Як наслідок - набрякання і болі у молочній залозі. Інша група гормонів - прогестіни - роблять все навпаки. Вони забирають iз клітин натрій, витягуючи таким чином і воду. В результаті груди зменшуються,  протоки молочної залози перегинаються, а пролактин посилює секрецію, що теж не діє на користь організму - у жінки можуть розвитися фіброзно-кістозні процеси. А для того, щоб зупинити цей процес, треба допомогти ослабленій печінці, щоб вона знову могла нормально очищати кров від зайвих гормонів та інших речовин. Але це ще не все. От як ви думаєте, чому Америка на першому місці по раку молочної залози в світі?

      - Бо їдять багато?

      - Так, по-перше, вони багато їдять, в організмі утворюється жир, а в жировій клітчатці також виробляються естрогени. А по-друге, винний моральний розпад. Жінка постійно бачить вільні стосунки, у мозку постійно формується джерело збудження, і її мучить думка: як же ж так, усі живуть статевим життям, а я не живу! І це прискорює процес... Чому портові міста - Одеса і Севастополь - тримають першість по раку молочної залози? Моряк іде в  рейс, надовго залишаючи свою дружину, та сумує без чоловіка, а навколо стільки спокус, курортне місто все-таки... Гормональний баланс порушується, спочатку утворюється мастопатія, а потім, можливо, і рак. Це найголовніший фактор, який впливає на захворювання молочних залоз, тому релігія робить дуже корисну справу, заспокоюючи та гармонізуючи людей. Той, хто вміє правильно молитися, не збуджується дарма, менше звертає увагу на розпусників. Якщо молитва не допомагає, можна попити заспокійливого чаю, змінити свій раціон, зайнятися медитацією, зрештою, одружитися, народити дитину... У будь-якому разі жінці не можна довго перебувати у такому збуджено-невдоволеному стані, обов'язково треба нормалізувати гормональний фон. Інакше проблем буде тільки додаватися...

      - Скажіть, чи знають про всі ці нюанси наші онкологи, які практикують в обласних та районних центрах? Чи може мешканка села розраховувати на таке грунтовне розкладання хвороби по полицях?

      - На жаль, не завжди. Медики на місцях багато чого не знають, і це стосується особливостей лікування як передракових станів, так і самого раку. А для того, щоб лікар дуже добре в цьому розбирався, його треба централізовано готувати для роботи саме iз захворюваннями молочної залози, а не з усіма онкохворобами, які тільки існують у природі. Тоді й толк буде більший. Будь-яка людина має межу своїх можливостей - вона здатна або добре засвоїти всі аспекти однїєї локалізації, або вчити все потроху і не знати досконало нічого... А як зараз проводять лікування й операції в онкодиспансері? Лікар прийшов, пряму кишку прооперував, далі молочною залозою займається, потім ріже товсту кишку, звідти йде на шлунок чи гінекологію, і так поки день не закінчиться. Коли так від одного органу до іншого кидатися, у фахівця не з'явиться отого неповторного відчуття, яке виникає тільки після тривалої роботи з одним органом. Це ж логічно, що хірург має спеціалізуватись тільки по молочній залозі, знати, як вирізати, коли прописати ендокринотерапію, лазерну, коли хіміотерапію, коли променеву і як її зробити. Онкологи відомі прорахували, якщо зважити на всі варіанти лікування раку молочної залози, їх буде близько 60 тисяч. Це рак, не кажучи вже про передракові стани.

Від фельдшера до професора

      - При цьому досвід інших країн доводить - держава може дійсно допомогти цим пацієнткам і зменшити смертність від раку молочної залози на 30-60 відсотків. Треба тільки вивести цю проблему із загальної онкології, організувати мамологічну службу з єдиним центром, який би контролював роботу обласних, районних та сільських ланок, і зробити так, щоб уся ця система працювала по-справжньому, а не на папері. У США, наприклад, вдалося зменшити смертність на 30 відсотків, у Швеції - на 60 (у них на кожні 10 тисяч населення є мамологічний центр), навіть у Росії ситуація краща, ніж у нас, бо у них відкрили мамологічні центри в Москві, у кожній області та в більшості районів. А в Україні цей показник з року в рік не зменшується.

      - Але ж у нас також є мамологічні центри - при обласних онкологічних диспансерах...

      - Біда в тому, що вони тільки лікують пацієнтів, а не здійснюють ту роботу, яку мали б: організаційну,  профілактичну, роз'яснювальну... Немає чіткої системи, ніхто централізовано не займається удосконаленням і розробкою нових методик лікування раку молочної залози, а фахівці на місцях використовують методики на свій розсуд, хто про яку чув, і не завжди це є найоптимальнішим варіантом.

      - А як має виглядати чітка система мамологічної служби?

      - Для початку треба створити спеціальний центр, відокремлений від загальної онкології, який би займався тільки проблемами мамології. Центр, створений спільно МОЗом та НАН України за сприяння КМДА, має досліджувати не тільки рак, а й передракові стани, розробляти нові методи діагностики, лікування, виявлення раннього та дуже раннього раку молочної залози, здійснювати контроль за скрінінгом і слідкувати, щоб уся система реально працювала. Первинна ланка, яка відповідає за організацію скрінінгу на місцях (у селі, селищі, містечку), має працювати за типом фельдшерсько-акушерських пунктів. Медик має проводити для жінок лекції, вчити їх робити самостійний огляд молочної залози, пояснювати, на що треба звертати особливу увагу при щомісячному огляді. Крім того, медик має сам проводити огляд залоз (щонайменше раз на півроку). З цією задачею цілком може впоратись фельдшер, його треба тільки підучити, щоб він давав перші призначення при передпухлинному стані, спостерігав за пацієнткою, а якщо динаміка захворювання буде нехорошою, якщо виникнуть якісь підозри щодо появи ракової пухлини, направив жінку до району. У районному мамологічному центрі жінку дообстежують, уточнюють діагноз, виписують ліки, а якщо для них це складно, направляють в область. А звідти до Києва їдуть пацієнтки з найскладнішими випадками. Для того, щоб система запрацювала, Україні треба прийняти закон про профілактику, діагностику та лікування передраку та раку молочної залози. А Верховна Рада ніяк не може затвердити цей украй важливий для всіх нас документ. Сподіваюся, депутати нового скликання розуміють, чим обертається для українок зволікання з остаточним прийняттям цього закону...

Мамограф - задоволення не з дешевих

      - А чи не буде така служба виконувати роль няньки для жінок? Доросла людина сама може прийти до лікаря на консультацію...

      - Так, може, але ж ви не забувайте про наш менталітет. Жінка прийде, коли дуже боляче, коли її хтось переконав, що треба перевіритись, а ще краще - привів до поліклініки за руку. А більшість взагалі не звертаються до медика - бояться, що в них знайдуть рак. Хтось за роботою забігався - нема часу в черзі стояти, хтось не може на цілий день кинути господарство, щоб поїхати з далекого села до лікарні, комусь здається дивною думка, що через малесенький вузлик на грудях можна і навіть треба турбувати фахівця. Тому мамологічна служба має подбати і про передпухлинних пацієнтів, які сьогодні ніде не записані й нікому, за великим рахунком, не потрібні, а це ж 66 відсотків українок! Ті жінки, які мають істотний фактор ризику захворювання на рак молочної залози, повинні стояти на диспансерному обліку, мати картки, їх треба регулярно викликати на огляд, рекомендувати в разі потреби якесь лікування. Часто ці «безгоспні» жінки шукають собі екстрасенсів, бабусь і цілительок, а потім приходять до онколога з пухлинами, які розвалюються, з жахливими кровотечами і гноєм... За ними треба слідкувати, ними треба займатися, а цього ніхто не робить.

      - Але ж тут головне - бажання жінки прийти на прийом до лікаря...

      - Не тільки. Розумієте, для того, щоб скрінінг дійсно дав результат, мамологічне обстеження раз на рік обов'язково має робити кожна жінка. Кожна! А для того, щоб усі жінки могли пройти це обстеження, Україні треба три з лишком тисячі апаратів. У нас зараз працює тільки 320, і то половина з них постійно ламається... Щоб досягти гарного результату, треба забезпечити мамографами всі області й райони, бо багато жінок, якi й захочуть, просто не зможуть пройти обстеження. Навіть за максимального навантаження на апарат. Мамографи треба або купувати за кордоном (один коштує близько 250 тисяч доларів), або самим виготовляти (кияни з харків'янами вже випускають за ціною близько 100-120 тисяч доларів), але так усе залишати не можна. І, наголошую, обстеження має бути для жінки безкоштовним, інакше  бідних не змусиш іти на огляд, а серед них частіше виникають патології молочної залози...

      - Чи можуть розв'язати цю проблему (ну хоч би на перший час) пересувні мамографи? Наскільки я знаю, вони набагато дешевші від стаціонарних...

      - Пересувні апарати дійсно дешевші (коштують близько 50-60 тисяч доларів), а якість хоч і гірша, але для скрінінга цілком достатня. І поки у нас не буде організована цілісна система (а це ж не скоро буде, три тисячі мамографів Україна не отримає завтра чи через тиждень), треба придбати хоч би по одному мамографу в кожну область, а у великі регіони - по два. Тоді ми зможемо відсіяти дуже багато жінок на ранній стадії раку, і їм не доведеться мучитись від хіміотерапії чи лягати під ніж.

      - А чи планують створення в Україні служби, яка б здійснювала реабілітацію жінок, що пережили операцію на молочній залозі?

      - В ідеалі, цим мусить займатись державна мамологічна служба. Таким пацієнткам особливо потрібна психологічна підтримка: вони часто замикаються у собі, втрачають інтерес до життя, наражаються на конфлікт із близькими людьми. А якщо після операції жінку кидає коханий або чоловік подає на розлучення, у неї можуть з'явитися суїцідальні думки, і невідомо, чим усе може закінчитися...

 

  • Пігулка не допоможе…

    Протистояння навколо можливої ліквідації Вінницького обласного протитуберкульозного диспансеру №2 відбувається у кількамісячному вимірі. Працівники диспансеру просять передати з обласної комунальної власності у міську цілісний майновий комплекс, щоб і майно, і приміщення залишились на місці, а колектив працював там і надалі. Вони згодні на реорганізацію чи оптимізацію, аби лише тубдиспансер не ліквідували. >>

  • Не лікують, а вбивають

    До 30% антибіотиків орального застосування продаються у США за неправильно виписаними рецептами. Помилкова діагностика на невідповідний рецепт на антибіотики є головною причиною виникнення резистентної стійкості мікроорганізмів на антибіотики, випливає з дослідження, результати якого подані в «Журналі Американської медичної асоціації» (Journal of the American Medical Association). >>

  • Чіпкий, як кліщ

    Кліщі вже прокинулися, активізувалися і готові атакувати. Під прицілом їхніх укусів — не лише любителі влаштовувати пікніки в лісі, а й ті, хто звик просто прогулюватися в міському парку чи сквері. Лікарі звертаються увагу, що з кожним роком кількість людей, яких покусали кліщі в місті, зростає. >>

  • Смертельний бізнес

    «Хворіти сьогодні особливо дорого, навіть не враховуючи вартості ліків, на звичайний похід у поліклініку зараз потрібно викласти мінімум 300 гривень», — такими враженнями діляться між собою українці в бесідах те-а-тет, такими повідомленнями нині завантажена чи не вся інтернет-мережа. >>

  • Провал операції, або Як вижити в котлі медреформи?

    Улюблений вітчизняний спосіб заговорити тему: спростовувати неіснуюче або почати планувати давно існуюче. Триває п’ятий рік експерименту з реформи охорони здоров’я у пілотних регіонах країни: на Вінниччині, Дніпропетровщині, Донецькій області (там зараз не на часі) та Києві. І що ж маємо реально? >>