«Помаранчевим» до футболу зась!

15.06.2006

      Футбольний чемпіонат світу - це справжнє випробування на витримку для всіх, чиї щасливі шкільні роки з канікулярними періодами вже минули, а жадана відпустка ще нескоро. Тільки уявіть собі: найкращі команди світу в запеклій боротьбі гасають за м'ячем, а ви сидите в чотирьох стінах офісу й скрегочете зубами від безвиході без телевізора.

      Але ми з вами хоч маємо нагоду стежити за перипетіями «мундіалю» бодай за вечірніми оглядами, а деякі шанувальники найпопулярнішої у світі гри позбавлені й такої можливості. Як от, скажімо, понад 40 тисяч буддійських монахів Камбоджі, яким патріарх Пномпеня, Великий Нон Нгет, суворо заборонив дивитися трансляції з Німеччини у будь-якому вигляді. Кожен «помаранчевий» (саме такий колір має вбрання буддійських ченців) монах, який наважиться порушити заборону, а то й, не дай Буддо, висловить на публіці свої футбольні симпатії чи (свят-свят) ризикне зробити ставку на футбольному тоталізаторі, буде одразу відлучений від церкви й розстрижений.

      Сам Нон Нгет визнає: «Не дивитися футбол - це дуже, дуже важко. Адже його в ці дні транслюють у всіх закладах, і правовірному монаху дуже складно сховатися від цього видовища. Але якщо навіть трапиться так, що чернець буде змушений спостерігати за грою, він повинен бути максимально спокійним і зосередженим та в жодному разі не виявляти якихось емоцій. Ті, хто це правило порушить, - уже не монахи, гнати їх треба в шию!».

      При цьому жодних протиріч із буддійськими нормами футбол насправді у собі не несе - вся його «провина» в тому, що для служителів Будди прояви емоцій неприпустимі.

ДО РЕЧІ

      На курорті Патайя в Тайланді відвідувач одного з барів пострілами з пістолета убив двох своїх сусідів, які надто шумно святкували гол збірної Італії у ворота команди Гани.

      А у столиці Гаїті Порт-о-Пренсі через футбол розстріляно аж шістьох чоловік. Енергетична криза зумовила подачу струму тут лише по кілька годин на добу, тож за контроль над генератором «поза графіком» спалахнула збройна сутичка між двома бандитськими угрупованнями. Бойовики мали на меті увімкнути електрику на час чергової трансляції з Німеччини.