«Чарівники м'яча» розчарували

15.06.2006
«Чарівники м'яча» розчарували

Цей удар Кака принiс бразильцям першу перемогу. (РЕЙТЕР.)

      Головною подією вівторка на чемпіонаті світу став поєдинок за участі чинних володарів Кубка світу бразильців. Команда Луїша Філіпе Сколарі вже довго перебуває в Європі, збираючи на свої тренування силу-силенну глядачів, котрі очікують від неї чогось неймовірного. Цим настроєм заразилися й німецькі газети, які в день матчу вийшли з заголовками на кшталт: «Цирк починається. Перша вистава о 21.00».

      Відбулася вона на берлінському «Олімпіаштадіоні» (прикметно, що великий футбол докотився до столиці Німеччини лише на п'ятий день «мундіалю»). Арена, на яку вийшли «пентакампеони» й збірна Хорватії, була побудована ще до Олімпійських ігор 1936 року; тепер цей стадіон вмiщує 73 тисячі місць, а його реконструкція обійшлася у 242 мільйони євро.

       Захисник «Мілана» Маркуш Кафу вивів бразильців на гру не в кращому настрої. Адже напередодні стартового матчу капітан отримав неприємну звістку з римського суду. Служителі Феміди звинуватили Кафу у фальсифікації документів для отримання паспорта громадянина Європейського Союзу й вимагають позбавити його волі на дев'ять місяців. Суддя повідомив, що фальшиві папери пов'язані з дружиною футболіста та її італійськими пращурами, тому вважає, що компанію Кафу у в'язниці мають скласти його «половина» й агент. Сам ветеран ніяк не відреагував на це повідомлення, а головний тренер збірної Бразилії назвав це брудним засобом психологічного тиску на його команду.

       Ложа преси «Олімпіаштадіону», розрахована на 600 чоловік, ніяк не могла вмістити всіх бажаючих. Рівно стільки ж акул пера залишилися поза медіа-трибуною, що є своєрідним рекордом чемпіонату. Що вже й казати про вболівальників! У Німеччині працює немало хорватів, тому багатотисячна підтримка їхній збірній була гарантована. Армада фанів приїхала і з Південної Америки, водночас чимало прихильників Бразилії знайшлося й серед представників інших націй, які вдяглися в жовто-зелені футболки. Карнавал перекинувся з вулиць Берліна на трибуни...

      У ці дні в Німеччині встановилася справжня літня спека - після полудня термометри зашкалюють за 30 градусів. Позавчора о 22.00 також було гаряче - 24 градуси. За таких умов веселі парубки Луїша Сколаре почали матч впевнено, зовні не надто напружуючись, тоді як у стані балканців було помітно хвилювання. Невимушено комбінуючи, з посмішкою на устах бразильці завдали кілька небезпечних ударів по воротах екс-голкіпера донецького «Шахтаря» Стіпе Плетикоси (нині він грає на батьківщині за «Гайдук»). Відзначилися в цьому плані Роналдіньйо й Кафу, а Роберто Карлос тричі вистрілював зі своєї гармати з-за меж штрафного майданчика. Але, пресингуючи суперника, бразильці доволі часто порушували правила: у першому таймі вони сфолили 12 разів, а хорвати лише три.

      Підопічні Златко Кранчара отямилися десь у середині першого тайму, а мотором її атак став форвард шотландського «Глазго рейнджерс» Дадо Пршо. Інший нападаючий, Іван Класнич із «Вердера», був мало помітний. Він завдав лише одного небезпечного удару, і його замінили на Івіцу Олича з московського ЦСКА.

      Хорвати довго не могли влучити в площину воріт голкіпера «Мілана» Діда, а найбільш небезпечним моментом у їхньому виконанні став навіс правого півзахисника донецького «Шахтаря» Срни (Даріо відіграв повний матч). Наприкінці тайму європейці зазнали втрати: капітан команди, 33-річний півзахисник Ніко Ковач, котрий, до речі, виступає за берлінську «Герту», у зіткненні з Адріано отримав травму. Замість нього на полі з'явився півзахисник київського «Динамо» Єрко Леко, який уже залагодив свій перехід до «Монако».

      А вирішальною у долі зустрічі стала індивідуальна майстерність Кака. Плеймейкер «Мілана» з другої спроби з більярдною влучністю вразив «дев'ятку» воріт Плетикоси. По перерві, як це не дивно, бразильці віддали ініціативу супернику - навіть «чарівники м'яча» навчилися економити сили й грати на результат. За що могли й поплатитися: Пршо й Бабич мали ідеальні позиції для встановлення паритету, та не змогли пробити Діда. Хорвати нерідко вже діяли у бразильському стилі, демонструючи техніку й віддаючи паси п'ятою. А у південноамериканців запам'ятався лише потужний удар над поперечиною Роналдо, та удар головою у виконанні Роналдіньйо. Кращий футболіст планети, кожну дію якого публіка сприймала особливо натхненно, змарнував свій шанс, але його команда здобула-таки не надто впевнену, але перемогу. До речі, таким чином збірна Бразилії встановила абсолютний рекорд, вигравши восьмий матч поспіль у фінальних частинах чемпіонатів світу.

      Трохи розважив глядачів хорватський фанат, який вибіг на поле, а охорона не знала, що з ним робити. Лише один стюард побіг до бешкетника, аби вивести його з поля. Той махав трибунам, наче поважна особа, і хорватська публіка відповідала йому тим самим.

* * *

      На тлі вистави у Берліні менш яскраво виглядали два матчі групи G. Для нас вона становить цікавість уже хоча б через те, що дві кращі команди з цього квартету в 1/8 фіналу зустрінуться з представниками групи Н, де виступає збірна України. Першими на поле стадіону у Франкфурті вийшли збірні Того й Південної Кореї, яким, скоріше за все, доведеться сперечатися лише за третє місце у групі. Корейці, котрі на минулому чемпіонаті посіли четверте місце під орудою Гуса Хіддінка, першу перемогу в Німеччині здобули під керівництвом іншого голландця - Діка Адвоката.

      У стані африканців тим часом перед стартом виник конфлікт. Гравці на чолі з їхнім німецьким наставником Отто Пфістером оголосили бойкот, поки національна федерація не виплатить преміальні за вихід до фінальної частини і не підвищить призові за набрані очки. Команда три дні не тренувалася, а 68-річний тренер взагалі зібрав манатки й поїхав геть. Та за кілька днів конфлікт таки вдалося вичерпати, й збірна Того вийшла на свій дебютний матч у бойовому складі з головною зіркою у складі - форвардом «Монако» Еммануелем Адебайором.

      Але відкрив рахунок не він, а 27-річний Абдель Кадер із французького «Генгама». Та в другому таймі корейці з п'ятьма футболістами на прізвище Лі у стартовому складі прискорилися, скористалися чисельною більшістю й схилили шальки терезів на свою користь. Вирішальний гол на рахунку нападаючого німецького «Дуйсбурга» Ана. Таким чином, скомпрометував себе передусім... головний шаман Того, який пророкував своїм хлопцям перемогу з рахунком 2:1. До речі, дебют тоголезців на чемпіонатах світу зіпсував ще один факт: перед початком гри організатори помилково прокрутили замість гімну Того... ще раз гімн Республіки Корея.

* * *

      Поки що не вразила й збірна Франції: чемпіон-1998 не зумів переграти швейцарських сусідів. Більше того, підопічні Раймона Доменека могли й програти. У першому таймі ворота французів врятувала штанга, а в другому - виручив Бартез, зреагувавши на удар головою впритул. Більш активними Зідан і Ко були в першій половині зустрічі, але жорсткі швейцарці не поступилися їм у боротьбі (по 18 фолів з обох боків) і володінні м'ячем.

      Рахунок міг бути інакшим, якби російський арбітр Іванов призначив пенальті за гру швейцарця рукою у своєму штрафному майданчику після удару Анрі. А так - суперники, які нещодавно зустрічалися у кваліфікації чемпіонату світу, розписали третю нічию поспіль, причому в двох із цих поєдинків не було забито жодного м'яча. До речі, це ще й четвертий поспіль безгольовий матч збірної Франції у фінальних частинах «мундіалів».

Берлін - Лейпциг.

ТАБЛО

Група F

13 червня

Бразилія - Хорватія - 1:0

Берлін, 73 000 глядачів

      Гол: Кака, 44

Група G

13 червня

Корея - Того - 2:1

Франкфурт. 48 000 глядачів

      Голи: Лі Чун Су, 54; Ан Чжун Хван, 72 - Абдель-Кадер, 31

      Вилучення: Абало, 53 (Т)

Франція - Швейцарія - 0:0

Штутгарт. 52 000 глядачів

ПРЕДСТАВНИЦТВО

      Чемпіонат України на «мундіалі» представлений аж 25 гравцями. За числом представників українська першість посідає високе 6-те місце. Найбільше гравців-збірників виступають в Англії - 103 гравцi. Німецька бундесліга представлена 75 гравцями, один із яких - наш Андрій Воронін. Далі йдуть чемпіонати Італії (61 гравець), Франції (57) та Іспанії (51). Наступну позицію з українцями ділить голландський чемпіонат.

      Левову частку представників української першості на полях Німеччини покривають гравці національної збірної України (19 осіб). Шістку «українців» в інших збірних представляють хорват Єрко Леко і серб Горан Гавранчич (обидва - «Динамо»), поляк Северин Ганчаржик («Металіст»), його співвітчизник Маріуш Левандовський («Шахтар»), ще один хорват Даріо Срна («Шахтар») і його одноклубник із Сербії Ігор Дуляй.