Італійська проекція на Іспанію

06.06.2006
Італійська проекція на Іспанію

Андрій Воронін знову не забив. (РЕЙТЕР.)

      Не варто було очікувати, що українці з італійцями потішать уболівальників великою кількістю голів. Такі матчі тому й називаються контрольними, що в них перевіряється готовність команди до іспитів, які вони складатимуть на чемпіонаті світу. Кожен перевіряє щось своє, але, враховуючи, куди «котиться» футбол, усім зрозуміло, що більшість збірних у Німеччині «танцюватимуть» від надійності тилів. Грецький тріумф на Євро-2004 ще в багатьох стоїть перед очима. І варто відзначити, що повторити подвиг еллінів найбільше шансів мають... «синьо-жовті», бо у нас тренер звідти. Жарт, звичайно, але Блохіну не варто відмовлятися від основ тієї гри, яка принесла українцям такий блискучий успіх у відборі. Що й підтвердив матч у Швейцарії.

      Тому не дивно, що майже немає претензiй  до майстрів відбору й руйнування - Ващука, Русола, Тимощука та Гусина. Вони та надійна гра Шовковського у трьох епізодах (удар головою Де Россі та потужні дальні постріли Дель П'єро і Пероттi) й стали основним чинником «нуля» у наших воротах. Динамівський та дніпропетровський «ліберо» вже другий матч поспіль грають разом «від дзвінка до дзвінка» і цілком злагоджено переводять гру нашої збірної на рейки оборони в лінію. До гри Єзерського та Несмачного на флангах питання є, але оцінку дій крайніх захисників неможливо робити без прив'язки до хавбеків зі свого «коридору». І, скажімо, те, що в італійців у першому таймі найпомітнішим був правий «човник» Массімо Оддо, «заслуга» Руслана Ротаня, який ще далекий від своїх оптимальних фізичних та ігрових кондицій.

      Загалом можна сказати, що з Італією ми настільки ж добре виконували захисні функції, наскільки добре атакували з Коста-Рикою. Принагідно варто згадати, що італійці у попередніх «товарняках» добряче «повозили» і виграли у голландців та німців, а ми вперше зіграли з апеннінцями внічию - до цього поступалися. Тріо бомбардирів «Скуадри адзурри» у першому таймі - Дель П'єро, Джилардiно, Тоні - на кого хочеш наведе острах. Останній із них, до речі, все ж дав нашому тренерському штабу інформацію для роздумів. Кращий бомбардир серії А з «Фіорентини» в одному з епізодів після навісу Оддо зміг виграти боротьбу відразу у двох наших захисників і змусити Шовковського демонструвати реакцію. Гра при навісах залишається важливою проблемою нашого футболу загалом.

      В атаці за відсутності Шевченка, Реброва і Гусєва, які будуть готові до матчу з Люксембургом 8 червня, «контрольну» здавали Белік, Воробей та Калиниченко. Враховуючи проти збірної якого класу вони грали, всім трьом, за вузівськими канонами, можна поставити залік. Олексій Белік, якого вважали лише здатним на дії таранного форварда, став автором єдиного стовідсоткового гольового моменту нашої збірної. Наприкінці гри форвард «Шахтаря» стягнув на себе кількох опонентів і гросмейстерським пасом вивів один на один із Буффоном Андрія Вороніна, але той загубив епізод ударом у голкіпера. Вже не вперше гравець «Байєра» дещо губився на полі у ролі єдиного форварда - йому за одеською ментальністю потрібен другий компаньйон. А ще наприкінці гри встиг заявити про себе Назаренко, який в одному з епізодів «накрутив» трьох опікунів.

      І ще один нюанс. Це добре, що наші козаки не злякалися грубих наїздів Тотті і віддали йому належне. Але нашим двом опорним хавбекам на полі потрібно не лише «косити», а й перший пас зуміти дати, і пробити здалеку точніше, ніж у двох останніх матчах поспіль. Будемо вважати, що наші досвідчені професіонали просто приховують свої найліпші конструктивні якості. А щодо стилю «око за око»...  Де гарантія, що швейцарський арбітр Бузакка, що виведе збірні України й Іспанії на поле у Лейпцигу 14 червня, не покарає українців за «чоловічу» відповідь, а провокацій іспанців «не помітить»? Подібне вже траплялося не раз.

ТАБЛО

Товариський матч.

Італія - Україна - 0:0

      Лозанна. Олімпійський стадіон. 14000 глядачів.

      Італія: Буффон, Оддо, Неста (Барзальї, 61), Каннаваро (Матерацці, 75), Гроссо, Каморанезі (Бароне, 68), Де Россі, Пірло (Індзагі, 58), Джилардiно, Дель П'єро (Тотті, 58), Тоні (Перротта, 58).

      Україна: Шовковський, Несмачний, Єзерський, Тимощук (Шелаєв, 88), Русол, Воронін, Гусин (Свідерський, 90), Воробей, Ващук, Калиниченко (Белік, 55), Ротань (Назаренко, 73).

      Попередження: Ващук, 18; Тимощук, 85 - Тотті, 77

      Арбітр: Нобс (Швейцарія)

ПІСЛЯМОВА

Олег Блохін,

головний тренер збірної України:

      - Ми злякалися імен суперників, що не властиво нашій команді, - я побачив таке вперше. Першим таймом я майже повністю незадоволений. Після перерви півзахисники вийшли вперед, задіяли пресинг, і в нас було достатньо моментів, які ми не довели до логічного завершення. У спарингу з Люксембургом ми зможемо задіяти Реброва і Шевченка. Щодо гравців «молодіжки», то на них розраховувати буде важко.

Марчелло Ліппі,

головний тренер збірної Італії:

      - Я сьогодні побачив команду, з якою хоч завтра ладен вийти на матч ЧС-2006. В українців був гарний проміжок часу в другому таймі, хвилин з двадцять, коли вони мали перевагу. Але, що важливо, наприкінці зустрічі ситуацію на полі контролювали мої хлопці.