Не ті зараз яблука...

01.06.2006

      Терапевти й дієтологи тепер, як і півстоліття тому, радять людям побільше вживати вітаміни «з грядки», аби не потерпати від нестачі в організмі корисних речовин. Хто не знає, що людям треба їсти моркву (в ній багато каротину), гризти яблука (вітамін С), жувати крiп та петрушку (джерело фолієвої кислоти тощо), ласувати вишнями (вітамін Р) і не відмовлятися від малокалорійних салатиків із огірків, помідорів та капусти (багато «правильної» води, вітамінів В2 і В6). Ось тільки ми отримуємо значно меншу «вітамінну дозу» з кілограму спожитої зелені, ніж наші бабусі й дідусі. Як стверджують дослідники з Техаського університету в Остині, фрукти й овочі сьогодні містять менше вітамінів і мінералів, ніж 50 років тому.

      Особливо в «дарах природи» зменшилася кількість заліза, кальцію і вітаміну С, повідомляє інформагенція ІТАР-ТАРС. Учені проаналізували зміни в хімічному складі 43 видів найбільш уживаних фруктів і овочів від 1950 до 1999 року. Техасці відзначають, що протягом останнього півстоліття у плодах та коренеплодах каротину (провітаміну А) стало менше на 18 відсотків, кальцію — на 16 відсотків, на 15 відсотків поменшало вітаміну С й заліза, на 9 відсотків — фосфору, на 6 — протеїну. Це означає, що сьогодні людина, яка хоче збагатити свій організм тим же бета-каротином, має з'їсти півтори морквини замість однієї. Або ж три лимони замість двох... Дослідники пояснюють це явище наполегливою роботою селекціонерів, які при виведенні нових сортів у першу чергу звертають увагу на збільшення обсягів продукції, а не на вміст корисних речовин.

      Щоб ви не сумнівалися, дослідники робили «вітамінний тест» на продукції, зібраній у сезон, а не вирощеній у теплиці. Зірвані ще зеленими плоди, які дозрівали дорогою до магазина, теж не бралися до уваги. Тож любителі поласувати сливами в лютому чи виноградом у травні можуть тільки здогадуватись, яка частина корисних речовин, що мали б міститись у зелених продуктах, потрапила до їхньої тарілки... Якщо додати до «мічурінських трудів» специфічну технологію «вигонки» огірків та помідорів (і не тільки!), які з'являються на прилавках задовго до колгоспного сезону, виходить дуже смішна цифра...