Вшанувати і зіграти

27.05.2006

      Ім'я цього видатного українського спортсмена занесено в книгу рекордів Гіннесса. 412 матчів у складі збірної СРСР — справді феноменальне досягнення ватерполіста Олексія Баркалова (18.02.1946 — 09.09.2004), учасника чотирьох Олімпіад, де він здобув дві золоті та одну срібну нагороди, чемпіона світу та Європи. Олексій Степанович увійшов до сотні найвидатніших українських спортсменів за всю історію. Ним пишається Харківщина, його рідний «Політех», ДЮСШ №2 та обласна рада товариства «Динамо». У 1993 році фото Баркалова знайшло гідне місце у «Залі слави» водних видів спорту в американському місті Лодердей.

      У 2000 році Баркалов організував міжнародний турнір у рідному Харкові. Цього року в лютому там відбулися другі змагання, які тепер присвячено пам'яті видатного земляка. І цього права — вшановувати земляка — у слобожанців ніхто не відбере, хоча не всім сподобалося, що напередодні виборів на імені Людини з великої літери собі робила піар одна з партій — аутсайдер, до речі, парламентських перегонів.

      Про харківський турнір довелося згадати не випадково, адже цими днями у столиці тривають змагання з майже ідентичною назвою — II Міжнародний турнір «Кубок пам'яті Баркалова». Відбувається він у Палаці водних видів спорту, який після реконструкції відповідає рівню змагань з офіційного календаря Європейської федерації плавання LEN. Серед учасників змагань — збірні Польщі, Білорусі, національна та юніорська команди України. Цікаво, що журі турніру очолює делегат Європейської ліги плавання Деян Перишич — син Джорджа Перишича, який грав проти Баркалова у знаменитому фіналі Олімпіади-1968 Югославія — СРСР, коли Олексій Степанович закинув 7 з 11 м'ячів радянської команди.

      Кубок Баркалова стане гарною перевіркою для «синьо-жовтої» команди Юрія Дрозіна, якому вдалося витягти до Києва аж трьох легіонерів — Ростислава Наумчика з французького «Страсбурга», Владислава Сословського з Туреччини та Геннадія Зайцева з Саудівської Аравії. Сьогодні визначаться учасники фіналу та поєдинку за третє місце. В перший день турніру наша національна збірна легко впоралася з юними співвітчизниками — 17:2, а збірна Польщі здолала білорусів з рахунком 9:8.