Конверсія по-медичному

25.05.2006
Конверсія по-медичному

Начальник діагностичного центру Олег Мельник проводить обстеження. (Фото автора.)

      Центр радіології, променевої діагностики та терапії, який відкрили у Військово-медичному центрі Повітряних сил України у Вінниці, став найсучаснішим діагностичним підрозділом не тільки для області, а й для прилеглих регіонів. Хоч нині комп'ютерні томографи не є чимось винятковим (ними оснащено не один лікувальний заклад міста), можливості нового апарата, який належить до п'ятого покоління томографів, здаються справді фантастичними.

      Людина, яка хоч раз у житті «ковтала» зонд, чудово знає, наскільки важкою і неприємною була ця процедура. Крім того, стан здоров'я окремих пацієнтів узагалі не дозволяв робити їм таке дослідження. А новий «військовий» томограф дозволяє за лічені секунди дистанційно проводити дослідження, які досі потребували введення в організм людини різних зондів. Наприклад, при бронхоскопії хворому необхідно спокійно полежати під апаратом двадцять секунд і затримати дихання на десять секунд — приблизно стільки часу триває сканування. Після цього він вільний, а лікар продовжує працювати біля комп'ютера, щоб підготувати висновок про результати обстеження.

      Завдяки унікальній здатності комп'ютерного томографа синхронізуватись із серцевим ритмом, медики можуть проводити коронарографію —дослідження стану серцевих судин. У більшості регіонів цього не роблять, а от вінничани тепер мають змогу заздалегідь передбачити виникнення різних порушень діяльності серця, зокрема, спрогнозувати наближення інфаркту. Аналогічним чином можна дослідити будь-який орган і навіть усе тіло, причому доза отриманого опромінювання дуже мала і не дає небезпечного радіаційного навантаження на людину. А віртуальну колоноскопію, тобто грунтовне вивчення товстого кишківника, на яке знадобиться всього... 15 секунд, лікарі називають повним ексклюзивом. «Я не знаю, чи в Україні де-небудь проводять таке дослідження»,— зауважив начальник підрозділу променевої діагностики капітан медичної служби Олег Мельник.

      Слід додати, що поряд iз томографом у відділенні працює сучасне цифрове рентгенівське обладнання і новітній апарат для ультразвукових досліджень експертного класу. В цілому вартість нового діагностичного устаткування сягає двадцяти мільйонів гривень.

      І тут варто згадати про виступ Віктора Ющенка перед учасниками Всеукраїнської конференції працівників галузі охорони здоров'я, яка відбулася в березні у Вінниці. На думку Президента, в державі існує нерівність у доступі до медичних послуг серед різних верств населення: чотирнадцять державних структур мають власні «системи охорони здоров'я», до яких надходить 47 відсотків від усіх бюджетних призначень на медичну галузь, а обслуговують там заледве 10 відсотків громадян країни. У Вінниці зробили серйозний крок щодо усунення такої нерівності. Як розповів «УМ» начальник військово-медичної служби Повітряних сил генерал-майор Петро Мельник, для пацієнтів, які перебувають у центрі на лікуванні, командування вирішило проводити всі обстеження безкоштовно. А для хворих, які звертаються «зі сторони», встановили порівняно невеликий тариф: дослідження одного органа на комп'ютерному томографі коштує дев'яносто гривень.