ХРОНІКА

25.05.2006
Шахи

      У вівторок на шаховій олімпіаді, що триває в італійському Турині, відбулися матчі третього туру. Чоловіча збірна України (Іванчук, Волокітін, Ельянов, Єфименко) здобула третю перемогу поспіль, цього разу над командою Сербії і Чорногорії з рахунком 3:1. Наразі «синьо-жовті» разом із Голландією й Грецією мають в активі по 10 очок. А лідирують, маючи на півпункта більше, збірні Росії, Китаю й Узбекистану.

      Наша жіноча команда (Лагно, Гапоненко, Ушеніна) не залишила шансів суперницям із Монголії — 3:0. Вгорі таблиці Литва (9 очок), за нею розташувалися Росія й Китай (по 8,5), Румунія й Україна (по 8).

Велоспорт

      Позавчора на 89-й популярній багатоденці «Джиро Д'Італія» відбувся 16-й етап довжиною 173 км. Тріумфував на гористій місцевості господар траси Іван Бассо, котрий продовжує утримувати лідерство в загальному заліку. Більше хвилини гонщику «стайні» CSC програли ще два італійці — Сімоні й П'єполі. Найкращим серед українців — на 106-му місці з відставанням від лідера на 14 хв. 33 сек. — виявився Юрій Кривцов. У трійці лідерів після 16-го етапу разом з Бассо іспанець Каталуна (+5 хв. 24 сек.) та італієць Саволделлі (+9.17). Наш Сергій Гончар — на 59-му рядку заліку (+54.55).

Футбол

      Ще одним придбанням донецького «Металурга» став 32-річний голландець Хорді Кройфф, син знаменитого гравця й тренера. Півзахисник уже два роки не грав на професійному рівні, а до цього виступав за іспанські клуби «Барселону», «Сельту», «Алавес» та «Еспаньйол», а також англійський «Манчестер юнайтед».

* * *

      Бюро ПФЛ прийняло рішення оштрафувати донецький «Шахтар» на 2 тис., а київське «Динамо» — на 5 тис. у. о. за недисципліновану поведінку організованих груп уболівальників цих команд під час «золотого» матчу в Кривому Розі 14 травня. Крім запалення димових шашок і вибухових пакетів, фанати обох клубів зламали на стадіоні близько півтисячі пластикових сидінь. Дирекція криворізької арени «Металург» і «Кривбас» понесли збитків на суму 60 тисяч гривень. Бюро ліги зобов'язало клуби відшкодувати матеріальний збиток потерпілій стороні.

* * *

      У Португалії розпочався чемпіонат Європи серед молодіжних збірних. У перших матчах групи А господарі поступилися французам 0:1, а збірна Сербії і Чорногорії з таким самим рахунком програла німцям.

Волейбол

      Київський «Локомотив» здобув право виступати у чоловічій суперлізі, обігравши у стикових матчах сьому команду сезону-2005/2006 — «Зарево» з Макіївки. У Донбасі зустрічі завершилися з рахунками 3:1 та 2:3, а у столиці «залізничники» двічі здолали суперників — 3:2 і 3:0. «Локомотив» став першим представником Києва в еліті за останні дев'ять років. Право виступати в суперлізі здобув також і івано-франківський «Факел-НТУНГ».

Хокей

      НХЛ. Кубок Стенлі. Фінал Західної конференції: «Едмонтон» — «Анахайм» — 5:4 (Петерсен, Пека, Стайос, Пронгер, Пісані — О'Доннелл, Селянне — 2, Куніц; рахунок серії — 3:0).