Традиція непримиренних — перемагає господар

25.05.2006
Традиція непримиренних — перемагає господар

Цього разу Б'юфорд азовцям прислужився мало.

      В очних протистояннях цього сезону, регулярному чемпіонаті та Кубку України, непримиренні суперники — «Азовмаш» і «Київ» — стабільно вигравали домашні матчі. Збереглася ця традиція і в першому поєдинку фінальної серії до трьох перемог. Щоправда, цього разу результат важко було передбачити до останніх хвилин.

      Головним досягненням позавчорашньої зустрічі флагманів можна назвати відсутність резонансних конфліктів на майданчику, що було характерно для багатьох попередніх матчів «Азовмашу» та «Києва». Дрібні сутички траплялися, але без Артура Лонга — тепер уже колишнього маріупольця — їм бракувало справжньої агресивності. Тому глядачам залишалося насолоджуватися баскетболом європейської якості.

      «Азовмаш» за рівної гри переміг «Київ» завдяки перевазі у мобільності захисту та точності кидків із гри. Це визнав після матчу й наставник столичного клубу Ренато Паскуале, при цьому зауваживши, що його підопічні могли нівелювати козирі азовців  більшою кількістю виграних підборів, утім, після них «вовкам» не вдавалися відриви. Цікаво, що на влучність скаржився й тренер господарів Рімас Гірскіс, але лише в одного гравця, Б’юфорда, якого найчастіше виводили на кидок. Обидва закордонні фахівці в цілому залишилися задоволені тим, як київські судді Драбіковський та Защук «гасили» конфліктні ситуації. Хіба литовець обмовився, що гравець «вовків» Джованьйоні заслуговував на більше покарання.

      Ідеться про ключовий момент матчу, до якого на майданчику зберігався відносний паритет. На другій хвилині останнього періоду маріупольця Ліаделіса дуже жорстко зупинив під щитом Джованьйоні, і грек спробував дати бразильцю ляпаса. У «розборки» втрутилися Кецман і Варда, які стримували бійців. Досвідчений арбітр Володимир Драбіковський поклав край конфлікту й обійшовся без технічних фолів. У підсумку «завелася» лише понад двотисячна публіка у спорткомплексі і жвавіше став грати «Азовмаш». Байрамович видав влучну серію з шести очок — 72:61. А після того як низенький американський плеймейкер господарів Ель-Амін двічі виграв підбір і відправив у відрив Ліаделіса, Паскуале визнав поразку, випустивши на майданчик резервістів.

* * *

      У першому матчі серії за третє місце «Хімік» у Південному з невеликою різницею виграв у «Черкаських мавп», які безуспішно намагалися скоротити відставання упродовж всієї гри. Відзначимо, що в оточенні легіонерів найрезультативнішими гравцями матчу стали українці.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Чоловіки

Фінал

«Азовмаш» — «Київ» — 78:71 (19:13, 20:24, 20:17, 19:17)

      Найрезультативніші: Ліаделіс (17), Байрамович (17), Ель-Амін (12), Ліщук (11) — Варда (14), Ніколич (14), Грір (13)

      Рахунок серії — 1:0

За третє місце

«Хімік» — «Черкаські мавпи» — 72:65 (21:19, 24:21,14:11, 13:14)

      Найрезультативніші: Корочкін (19), Гленн (15), Шубара (14) — Гуртовий (19), Госса (12), Джонсон (12)