Андрій Шевченко: Мені хотілося б, щоб «сюрпризом» на чемпіонаті світу стала збірна України

25.05.2006
Андрій Шевченко: Мені хотілося б, щоб «сюрпризом» на чемпіонаті світу стала збірна України

Андрiй Шевченко: «Не питай мене даремно про «великий перехiд». (Фото РЕЙТЕР.)

      Поки збірна України тренується на курортах у Туреччині, її лідер Андрій Шевченко після отриманої травми відпочиває й мандрує по Європі. Позавчора він прибув до Києва, де знайшов час і для зустрічі з журналістами.

      Звісно, питання номер один, яке цікавило пресу, — стан Шеви після ушкодження та його готовність виступити під синьо-жовтим прапором на першості світу. Напередодні, зустрічаючись із представниками мас-медіа в Москві,  Андрій розповідав, як не спав цілу ніч після розтягнення зв'язки колінного суглоба в матчі з «Пармою» і як радів, коли лікар після томографії сказав, що операцію робити не потрібно. Тепер Шева впевнений, що чемпіонат світу, участі в якому він чекав упродовж усієї футбольної кар'єри, нікуди від нього не дінеться. «Стан мого здоров'я поліпшується з кожним днем. Але тренуватися, як мені хотілося б, поки не можна. Потрібен ще деякий час для відновлення. Я пропустив лише два тижні, а це не так багато».

      Форвард повідомив, що 25 травня (тобто сьогодні) має пройти контрольне обстеження у лікаря в Мілані, після якого стане відомо, коли він зможе відновити підготовку й узгодити з Олегом Блохіним час свого приєднання до збірної України.

 

Благодійний фонд, яким керує Олена Шевченко, отримує гроші насамперед від Андрія Шевченка

      До рідного Києва Андрій прилетів зі столиці Росії, де прорекламував бутси, в яких гратиме найближчим часом, — від корпорації «Мізуно». До речі, деякі ЗМІ зробили акцент на тому, що генеральним менеджером цієї фірми є такий собі Алімжан Тохтахунов, у США його вважають кримінальним авторитетом, і Шева розцілувався з цим «одіозним» партнером на презентації.

      В Україні ж Андрій звертав увагу передусім на діяльність свого благодійного фонду. Його очолює сестра футболіста Олена Шевченко.

      «З тих пір, як я сім років тому переїхав з Києва до Мілана, я почав регулярно отримувати листи з проханнями про допомогу. Зустрічав людей біля воріт динамівської бази, коли приїздив у Київ. Переважно йшлося про допомогу дітям, тому відмовляти було найважче. Зрештою, з'явилася ідея створення фонду, діяльність якого була б спрямована на допомогу безпритульним дітлахам», — розповідає уславлений футболіст. Першим напрямом Фонду Андрія Шевченка стала допомога двом дитячим будинкам у Київській області — у Переяславі-Хмельницькому й Володарці. Скажімо, рік тому в Мілані на «Сан-Сіро» відбувся благодійний матч, увесь збір вiд якого (півмільйона доларів) було перераховано у благодійний фонд. Щоправда, уточнює Шева, ще не всі гроші надійшли за призначенням, оскільки це — не така проста процедура.

      «За рік роботи, — продовжила звіт Олена, президент Фонду, — ми не проводили жодної прес-конференції, бо взяли на озброєння інший принцип: спочатку щось конкретно зробити, а вже потім — розповідати. В одному з дитячих будинків, який ми взяли під опіку, було зроблено комплексний ремонт. У іншому закладі ми створили стоматологічний кабінет із найсучаснішим обладнанням, якому, думаю, можуть позаздрити відомі столичні клініки. Крім того, у Володарці збудовано дитячий ігровий майданчик — подібний ще раніше організували на Печерську. Ми намагаємось залучити  партнерів для організації дитячого дозвілля».

      Вибір дитячих будинків Олена Шевченко пояснила тим, що найменше уваги приділяється якраз тим закладам, які віддалені від столиці. Сестра футболіста назвала й конкретні витрати Фонду: на Володарку — 406 тисяч гривень, ремонт інтернату в Переяславі-Хмельницькому — 1 млн.100 тис. грн.

      Звернемо увагу на таку цитату Олени Миколаївни: «Основні гроші фонду — це надходження від Андрія, різні суми ми одержуємо від італійців. Як не дивно, досі ми нічого не одержали від українських доброчинців. Сподіваюся, що це тимчасово».

      Сам футболіст додає: «У Європі благодійна діяльність футболістів є звичайним явищем. Так, зокрема, мій партнер у «Мілані» Яап Стам два місяці тому оплатив двом дітям з України операцію з пересадки кісткового мозку в одній із міланських лікарень».

      Олена Шевченко розповіла також про італійського художника-інваліда Джанні Аттавіані, який є великим прихильником Андрія і завдяки йому вперше приїхав в Україну. Тут організовується виставка його робіт, присвячених переважно Шеві. В Аттавіані виникло бажання всі надходження від цієї виставки, яка триватиме упродовж місяця в розважальному комплексі «Арена» на Бессарабці, передати у Фонд Шевченка. Учора ввечері відбулися презентація і благодійний аукціон.

«Риска під 12 роками футбольної кар'єри»

      Відповідаючи на запитання про шанси збірної України виграти «мундіаль», Андрій (а він, не забуваймо, має статус радника Президента України) теж згадував про дітей: «Мені б хотілося, щоб ми здобули світове «золото» якомога швидше, адже мрії мають властивість збуватися. Якщо ж говорити реально, то рівень футболу збірної залежить від рівня життя в країні. Якщо достаток українців зросте, то в дітей з'явиться більше можливостей розвивати свої таланти, зокрема і футбольні. Тоді й будуть доречними розмови про чемпіонство збірної України».

      А загалом, вважає Шева, на цій першості буде 4-6 команд iз високими шансами на здобуття чемпіонського титулу. «Найголовніший фаворит, — каже капiтан української команди, — це бразильці, а ще — аргентинці, голландці, французи та німці. Крім того, думаю, що в Німеччині будуть сюрпризи, бо рівень футболу останнім часом вирівнявся. Між різними збірними немає такої великої різниці у класі, як раніше».

      «Мені б дуже хотілося, щоб командою-сюрпризом стала збірна України, — усе ж не стримується Андрій. — У Німеччині мене підтримуватимуть дружина та її рідні, батьки, сестра, друзі. Чемпіонат світу — це риска під 12 роками моєї кар'єри і дуже важливий момент для мене і всіх моїх близьких. Бо кожен із них усі ці роки дуже хвилювався за мене». Водночас Шева згадує про тягар травм і зауважує: «Казати, що моя футбольна доля залежить лише від чемпіонату світу, неправильно. Моє футбольне майбутнє залежить тільки від мого здоров'я».

 

ТРАНСФЕРНЕ ПИТАННЯ
Чи перейде Шева до «Челсі»?

      — Я прошу не розпитувати мене про перехід із «Мілану» в «Челсі», бо це некоректно стосовно мене, — попросив Андрій Шевченко українських журналістів. — Адже я не можу відповісти на питання, бо ще не маю відповіді. Усе з'ясується 25-26 травня після моєї зустрічі з керівництвом міланського клубу. Тоді ж і ознайомлюся з новим контрактом від «россо-нері», який пропонується укласти до 2011 року. Наразі ж важко говорити про речі, які вже завтра можуть змінитися...

      На мій сайт приходить чимало листів із проханням залишитися у «Мілані». Наскільки я знаю, їх уже понад 20 тисяч. Мені приємне таке ставлення уболівальників, але коментувати я нічого не буду.

      Думаю, нервова трансферна тема ніяк не вплине на мою форму та кондиції. Чемпіонат світу — це чемпіонат світу, і всі мої думки спрямовані на те, як подолати бар'єр із травмою, щоб якнайкраще підготуватися до «мундіалю».