Палата «Лордів» — «палата №6»

23.05.2006
Палата «Лордів» — «палата №6»

«Народне журi» пiсенного конкурсу вирiшило «приколотися» i вiддало пальму першостi рок-монстрам iз Фiнляндiї. (Фото РЕЙТЕР.)

      Прогнози — таки невдячна справа, правду люди кажуть. По світу назбиралася вже чимала армія «євробаченнязнавців» — формату цього конкурсу, стандартів, пісень, смаків, і де вони тепер з їхніми коментарями? У списках букмекерів були, звичайно, гарячі фінські хлопці — монстри «Лорді», але ніхто не сприймав усерйоз ймовірність їхньої перемоги на європейському пісенному змаганні. А виявилося, що протестного електорату в 38 країнах Європи назбиралося ого-го, і їхній вибір зробив погоду в Афінах.

      У ніч із суботи на неділю наша Тіна Кароль під 18 номером змагалася з представниками 23 країн світу за перемогу хоч і в сумнівному з погляду серйозних музикантів, але вагомому в плані розкрутки в Європі, конкурсі. Заанонсований реквізит у вигляді серця на дистанційному управлінні, замовлений на фабриці, де роблять реквізит самому Копперфілду, так і не з'явився, зате своє серце, і душу, і всю дівочу привабливість Тіна вклала у пісню Show me your love сповна. Це оцінили в багатьох безсонних країнах, але не зовсім так, як хотілося б їй і нам, — у результаті 7-ме місце. Після оголошення результатів ні Тіна, ні жодна людина з її команди не сказали ні слова журналістам і нічним літаком полетіли до Києва. На телефонні дзвінки співачка теж не відповідала.

       А з хорошим відривом обійшли на попсових віражах усіх дів і бойз-бенди, і мачо, і ліриків дуже посередні музиканти з Фінляндії з дуже посередньою композицією «Хард-рок, алілуя». Зате які в них були костюми — справжні монстри, дракони із магазину дитячих іграшок, а в лідера рок-банди — короля зла Лорді — під час виступу розкривалися за спиною великі перепончаті крила. Ці, мабуть, вибрали між Копперфілдом і Спілбергом останнього. Голова грецької православної церкви архієпископ Христодулос у недільній проповіді, зверненій до прихожан, назвав учасників групи «монстрами» і «дияволами». «Хто міг очікувати, що наша країна і Європа в цілому віддадуть перше місце групі, яка хоче бути схожою на монстрів, на дияволів? — цитує архієпископа Кореспондент. нет. — Хіба це естетика? Хіба це мистецтво? Цей випадок показує, що люди шукають спосіб заповнити вакуум у своїх душах». Фінські рокери заперечують свою причетність до сатанізму, називаючи таку форму театром і шоу. «Я не розумію, коли люди не відрізняють театру від дійсності. Вони бачать картинку в журналі й думають, що на ній зображений сатаніст. У нього ж і роги на голові. Але, за такою логікою, і корова — від диявола», — сказав у одному з інтерв'ю Суомен Кувалехті, один з учасників групи». Перших фінів, які перемогли в «Євробаченні», уже привітали президент Фінляндії Тарья Халонен, прем'єр-міністр Матті Ванханен і міністр культури Танья Карпела. У ніч із суботи на неділю фінська молодь влаштувала нічне гуляння з прапорами на честь перемоги своїх співвітчизників, а на п'ятницю призначене народне гуляння державного масштабу.

      Натомість представники Росії вважають вибір переможця необ'єктивним — Дімі Білану не вистачило для перемоги 44 голоси, і він зайняв почесне друге місце. «У мене немає ніяких доказів, тому я не можу нікого звинувачувати в підтасовці результатів, — сказав керівник російської делегації на конкурсі, директор музичного мовлення Першого каналу Юрій Аксюта. — Голосування велося за допомогою телефонних дзвінків і смс-повідомлень. Значить, «Євробачення», очевидно, до такої межі дискредитувало себе, що голосування було протестним. Іншими словами, сиділи якісь люди, які не люблять «Євробачення», і вони назло раптом стали голосувати за таких, як їх прийнято називати в шоу-бізнесі, клоунів». «У жанрі хард-енд-хеві є велика кількість серйозних колективів, і вони ніколи в житті не стали б брати участь у конкурсі «Євробачення», тому що це — конкурс поп-пісні, який має свій формат, — цитує Аксюту Newsrucom. — Тому ми вважаємо, що ми все-таки перемогли на цьому конкурсі». Третє місце виборола група з Боснії і Герцеговини «Хара Мата Хар».

      Отже, наступний конкурс — «Євробачення-2007» — має готувати Гельсінкі, яке наразі дуже пишається своїми «монстрами». А учасник вiд України наступного року потрапляє у фiнал автоматично,не виборюючи це право у пiвфiналi. Детальний репортаж із фіналу «Євробачення» від нашого спеціального кореспондента в Афінах читайте в наступному номері «УМ».

 

РАХІВНИЦЯ

Підсумкова «турнірна таблиця» «Євробачення-2006»

Країна            Кiлькiсть балів

1. Фінляндія      292

2. Росія    248

3. Боснія і Герцоговина 229

4. Румунія  172

5. Швеція   170

6. Литва    162

7. Україна  145

8. Вірменія 129

9. Греція   128

10. Ірландія      93

11. Туреччина     91

12-13. Македонія  56

12-13. Хорватія   56

14-15. Норвегія   36

14-15. Німеччина  36

16-17. Латвія     30

16-17. Швейцарія  30

18. Данія   26

19. Велика  Британія    22

20. Молдова 22

21. Іспанія 18

22. Франція 5

23. Ізраїль 4

24. Мальта  1

* * *

      Україну підтримали: Португалія — дала нам 12 балів, Білорусь, Вірменія й Росія — по 10, Молдова і Туреччина — по 8, Литва — 7, Кіпр, Ізраїль, Ісландія й Польща — по 6, Андорра, Боснія, Греція, Естонія, Латвія, Македонія — по 5, Хорватія — 4, Болгарія, Іспанія й Румунія — по 3, Мальта, Монако, Сербія, Словенія і Фінляндія  — по 2, Голландія, Ірландія і Швеція — по 1.

* * *

      Українці підтримали: Росію — дали їй 12 балів, Боснію — 10, Вірменію — 8, Фінляндію — 7, Швецію — 6, Литву — 5, Латвію — 4, Норвегію — 3, Грецію — 2, Румунію — 1.

* * *

      Фінляндія отримала по 12 балів від: Великої Британії, Естонії, Греції, Ісландії, Норвегії, Польщі, Швеції.

* * *

      Росії по 12 балів, крім України, поставили: Білорусь, Вірменія, Фінляндія, Ізраїль, Латвія, Литва. Нулі — лише від Монако й Німеччини. Самі росіяни максимальний бал дали представникові Вірменії.

* * *

      Боснію вивели на третє місце сусіди: від Албанії, Хорватії, Македонії, Сербії, Словенії — по 12 очок; найвищий бал дали також Монако, Туреччина, Швейцарія.

 

ПРЯМА МОВА

Марія Бурмака, співачка:

      — Я дивилася і півфінал, і фінал і вважаю, що Тіна Кароль виступила достойно. Вона, звичайно, дуже переживала, але її сьоме місце — це гарний результат. При цьому спочатку, ще до конкурсу, її пісня мені, чесно кажучи, не подобалася. Але визнаю, що в контексті конкурсу ця композиція виглядала досить органічно. А взагалі, після перемоги фінів і після всього того, що ми побачили і почули на «Євробаченні-2006», навіть не знаю, як будуть налаштовуватися на перемогу учасники наступного конкурсу: вирахувати секрет успіху буде дуже складно!

      У голосуванні я не брала участі — не настільки фанатично ставлюся до цього конкурсу. Хоча у мене були свої симпатики — сподобалася група «Космос» iз Латвії, вона нагадує нашу «Піккардійську терцію». Але фінал ми дивилися компанією, з нами були діти, так ось вони виходили в іншу кімнату і голосували. Підозрюю, що за фінів...

Валерій Матюхін, художній керівник Національного ансамблю «Київська камерата»:

      — У зв'язку з тим, що ми займаємось дещо іншим, серйознішим, мистецтвом, ставлення моє до цього конкурсу далеке від захопливого. Але те, що ми отримали у результаті — я маю на увазі перемогу фінської групи «Лорді», — то це вже взагалі крайнiй ступінь деградації. Як на мене, кращi на «Євробаченні-2006» були наша Тіна Кароль і Діма Білан.

Тарас Грималюк, художній керівник фестивалю «Київська Русь»:

      — Мені шкода і дивно, що до цього конкурсу така посилена увага преси та громадськості. «Євробачення» не має нічого спільного з нормальною музикою, як на мене, це щось на кшталт музичного КВН. І досі шкодую, що минулого року наша країна витратила на цей конкурс такі гроші, — на ті кошти можна було провести 20 масштабних міжнародних фестивалів. А щодо Тіни Кароль — мені її пісня дуже нагадує пісню минулорічної переможниці «Євробачення», гречанки Папарізу. А кліп, де отой хлопчина з російською балалайкою, ну це вже взагалі...

Дмитро Криворучко, генеральний директор фестивалю «Таврійські ігри»:

      — Виступ Тіни Кароль мені сподобався. Але оскільки це конкурс, де мають бути переможці, то, мабуть, варто проаналізувати, чому вона посіла саме таке місце. Можливо, вона не стала переможницею — хоча 7 місце я вважаю досить успішним результатом — тому, що у її виступі не було епатажу. Саме це не дозволило їй виділитися. Адже мистецтво — і театральне, і концертне — воно повинне дивувати. Ті ж фіни... Я взагалі думав, що хлопці приїхали порозважатися без жодних «задніх» думок про перемогу чи ще там щось. Зробили пародію на «Рамштайн», постьобалися... А з'ясувалося, що саме цього стьобу і не вистачало ситій Європі. І конкурс тут, як на мене, виявився заручником своїх же правил визначення переможця. Тепер є очевидним той факт, що коли і надалі переможця визначатимуть глядачі, то від подібних несподіваних тріумфів «Євробачення» не застраховане.

      Можу також відзначити, що рівень самих номерів став помітно вищим — було багато справді видовищних, яскравих виступів. Мені, до речі, сподобався Діма Білан. Це найкращий виступ Росії за весь час її присутності на «Євробаченні», номер Білана був стильним, відчувається високий рівень людей, які його ставили.

  • Знайти «скриньку», де захована ваша пісня

    Усе життя я соромилась співати. І на те були всі підстави: відчувала, що неправильно відтворюю мелодію, голос здавався якимсь «глухим», нецікавим. Але парадокс у тому, що з дитинства саме спів надзвичайно вабив мене: весь вільний час я слухала музику. Можливо, та любов передалася від тата. Він самостійно вивчився грі на декількох народних інструментах, завжди натхненно співав у колі друзів. >>

  • Гімн як літургія, марш і романтика

    Ось уже півтора місяця найпопулярнішим музичним хітом в Україні є Державний Гімн. Ще ніколи не звучав він так часто і так масово. Його виконанням були позначені трагічні передранкові години 30 листопада та драматична ніч 11 грудня. Він палко лунав із вуст кожного, хто приходив на Майдан. З ним зустрічали Новий рік півмільйона українців. >>

  • Паливо революції

    Раніше, ще до середини грудня, на Майдані раніше суворо дотримувалися традиції щогодини співати «Ще не вмерла». Чоловіки знімали шапки і разом із жінками прикладали руки до серця, виконуючи Гімн України. Новий закон Майдану всім настільки сподобався, що заради виконання Гімну переривалася будь–яка робота, розмова, дискусія. >>

  • Ведмідь на вухо наступив, та співати будеш

    У Японії, коли дитина йде до школи, вона знає 300 народних пісень. В Україні навіть не кожен студент може підтримати своїм голосом співочу компанію. У школах на «народознавство», де б мали вчити звичаї та обрядові пісні, виділяється одна година на тиждень, і то не всі вчителі ставлять перед собою мету розспівати молоде покоління. >>

  • Вояки з гітарами

    Для тих, хто не сприймає фольклор у чистому вигляді, музиканти подають етномузику у сучасних обробках. Буває, слухаєш якусь рок–ватагу з роззявленим ротом від захоплення, і навіть не підозрюєш, що цю пісню музиканти привезли з експедиції з Полтавщини чи Карпат. >>

  • «Вопіющі» 26 років

    Здається, лише ці корифеї українського рок–панку знають, що таке справжні «танці». У далекому 1987 році квартет молодих зухвалих хлопців уперше вийшов на фестивальну сцену Київського року–клубу і зіграв так, неначе знав, що на наступну чверть століття місце легенд українського року вже їм забезпечено. >>