Спокійний «плей-оф»

19.05.2006
Спокійний «плей-оф»

Американцi капiтулювали перед шведами. (Фото РЕЙТЕР.)

      Будь-які події, якими б знаменними вони не були, мають властивість як починатися, так і завершуватися. На світовій хокейній першості в латвійській столиці вчора залишалося зіграти тільки шість із 56 запланованих матчів. Після тривалих попереднього й кваліфікаційного етапів кращі вісім національних збірних взялися нарешті з'ясовувати найсильнішого більш радикальним методом — матчами на вибування, інакше кажучи, у «плей-оф».

      У середу на «Рига Арені» відбулися перші два чвертьфінали, які, втім, чогось екстраординарного глядачам не подарували. До речі, про глядачів — власне, про тих, для кого і грають спортсмени. Виліт із турніру збірної Латвії різко зменшив бажання місцевої публіки бачити матчі, нехай і кращих команд планети. По-перше, зацікавленість більшої частини публіки обмежується лише власною збірною. По-друге, всі зустрічі можна подивитися на двох місцевих каналах — з коментарем латиською або російською мовами. І по-третє, на поєдинки «плей-оф» суттєво зросли ціни на квитки. За перепустку на один чвертьфінал треба викласти від 22 до 39 латів (220-390 гривень), що для місцевих громадян, як і для нас, доволі дорого. Тому позавчора трибуни заповнювали переважно фанати з країн-учасниць, поважні гості й журналісти.

      Представники мас-медіа ледь не засинали на першій зустрічі дня між командами Швеції й США. Скандинави виглядали на голову вищими за суперників з-за океану. Досвідчені майстри «Тре Крунур» були фаворитами ще до стартового вкидання, і цю ношу шведи легко пронесли через усю гру. Їхнє поповнення з НХЛ виявилося якісним і доречним — це квартет виконавців із команди-переможця регулярного чемпіонату найсильнішої ліги світу — «Детройта», захисник Кронвалл і форварди Самуельссон, Зеттерберг та Францен, а також ветеран Ніландер із «Нью-Йорк рейнджерс». Ці гравці додаткового представлення не потребують. Крім іншого, шведи напередодні чвертьфіналу відпочивали, тоді як «янкі» провели виснажливий поєдинок із командою Чехії, в якому хоч і виграли, але витратили чимало сил. Виявилося, то була сізіфова праця.

      Головний тренер збірної США Майк Івс зробив ставку на хлопців, з якими нещодавно вигравав юніорський і молодіжний чемпіонати світу. А на допомогу своїм «пташенятам» взяв кількох «дядьків» середнього енхаелівського рівня на кшталт капітана корейця Річарда Парка й Хала Гілла. Але протиставити зіграній і технічній збірній Швеції щось серйозне американці не змогли. В академічному стилі «жовто-сині» закинули у ворота Крейга Андерсона шість шайб, стабільно по дві у кожному періоді. Головну роль у «похованні» суперника зіграв 27-річний Міка Ханнула зі шведського клубу «ХВ-71», котрий відзначився хет-триком. Тобто програвати з розгромним рахунком може не лише Україна...

      Здається, так само не вистачило сил на відновлення й словакам, які у вівторок грали проти збірної України, а їхні суперники по чвертьфіналу, канадці, проводили лише тренування. Попри це наші сусіди вчинили чемпіонам світу 2003 і 2004 років серйозний опір. Команда Франтішека Госси з шістьма енхаелівцями у складі виграла перший період — після прострілу Душана Міло канадський захисник зрізав шайбу у власні ворота. Але подальша тактика на контратаки зіграла зі словаками злий жарт. Після того як «кленові» відігралися, східноєвропейці не змогли перебудуватися, а атакуючого потенціалу двох синів тренера, Маріана й Марцела Госсів, виявилося замало для успіху. Упродовж двох хвилин третьої 20-хвилинки канадці декласували суперника, відправивши три шайби у ворота Кароля Кріжана, який теж «підсобив» суперникам.

      Завтра канадці й шведи битимуться між собою за право зіграти у вирішальному матчі. Склад іншої півфінальної пари став відомий вчора ввечері, по завершенні матчів Чехія — Росія й Фінляндія — Білорусь.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу.

Перші чвертьфінали

Швеція — США — 6:0 (2:0, 2:0, 2:0)

      Суддя: Райбер (Канада)

      Штраф: 10 — 14

      Кидки: 33 — 18

      Шайби: Ханнула, 3, 16, 49; Самуельссон, 26; Йонссон, 36 (більш.); Карлссон, 59 (більш.)

Канада — Словаччина — 4:1

      Суддя: Поляков (Росія)

      Штраф: 4 — 10

      Кидки: 42 — 23

      Шайби: Каммалері, 35; Бержерон, 53; Кросбі, 54; Картер, 55 — Міло, 18