Здоров'ям забезпечить держава

19.05.2006

      «Держава, яка не займається розвитком фізичної культури, займається системою охорони здоров'я — будує лікарні й інтернати». Саме тому Президент Ющенко, якому належить ця цитата, переконаний: в Україні необхідно впроваджувати і популяризувати здоровий спосіб життя, причому не безсистемно, а в рамках систематизованої національної програми реалізації державної політики у цій сфері. Проект указу Президента щодо затвердження цієї програми серед іншого обговорили учасники засідання Національної ради з питань фізичної культури і спорту під головуванням Віктора Ющенка (у нараді, зокрема, взяли участь «гуманітарний» віце-прем'єр В'ячеслав Кириленко, член МОК Валерій Борзов, олімпійські чемпіони Олександр Волков та Лілія Подкопаєва і навіть Віталій Кличко, якого після виборів в Україні давненько ніхто не бачив).

      Для розвитку спорту в Україні головним є не так фінансове питання, як добра координація й організація, вважає Президент. За його словами, необхідно зайнятися розвитком системи дитячо-юнацького та резервного спорту, адже навіть у столиці бракує спортивних майданчиків та гуртків, що вже й казати про провінцію. Тож наступним опорним пунктом «спортивної» програми має стати розвиток матеріально-технічної бази в цій сфері. Зрештою, без добрих баз для тренування не буде й спортивних успіхів України на міжнародній арені, а вони є «важливим показником рівня розвитку нації та держави» й підвищення іміджу нашої країни у світі. До речі, як заявив міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко, одним із пріоритетів його відомства є створення у поточному році семи Національних центрів олімпійської підготовки та забезпечення розвитку Національного центру паралімпійської та дефлімпійської підготовки й реабілітації інвалідів.

      Міністр представив учасникам засідання «Спортивну карту України» — на ній детально проаналізований рівень фінансування й забезпечення регіонів держави спортивними спорудами. «Географія» цієї карти невтішна. Не дивно, що, за словами Юрія Павленка, сьогодні в Україні фізичною культурою займаються лише 13 відсотків населення — це в чотири рази менше, ніж у Фінляндії, втричі, ніж у Канаді, та вдвічі у порівнянні з Німеччиною, США та Францією. До речі, у рейтингу регіонів, складеному за рівнем умов для розвитку фізичної культури і спорту, лідирують Сумська, Миколаївська, Донецька, Івано-Франківська та Кіровоградська області, а Львівщина, Черкащина, Житомирщина та Крим пасуть задніх.

      І хоча до розв'язання всіх проблем у спортивній галузі Україні ще дуже й дуже далеко, щире бажання влади це зробити — це, вважай, уже половина справи. І хтозна, можливо, вже за якихось п'ять-десять років наша держава справді буде спроможна приймати у себе найпрестижніші змагання міжнародного рівня. До слова, висловлену олімпійським чемпіоном Олександром Волковим пропозицію подати від України заявку на проведення чемпіонату Європи з баскетболу Президент охоче підтримав.