ХРОНІКА

17.05.2006
Футбол

      Після другого поспіль золота в чемпіонаті України, здобутого з Мірчою Луческу, донецький  «Шахтар» вирішив продовжити контракт iз румунським тренером на два роки. З огляду на те, що за попередньою угодою Луческу залишалося відробити в Донецьку ще рік, виходить, що з гірниками він пов'язаний аж до середини 2009-го, повідомляє офіційний сайт клубу.

      Тим часом, за даними сайту «Спорт-арена», донеччани мають намір купити у київського «Арсеналу» нігерійського форварда Еммануеля Окодуву, який розділив із Брандао лаври кращого бомбардира чемпіонату України.

* * *

      Чемпіонат Росії. Останній матч 9-го туру: «Динамо» — «Спартак» — 0:0.

Гандбол

      Чоловіки. Чемпіонат України. Фінал (серія до двох перемог). Перший матч: «ЗТР» (Запоріжжя) — «Портовик» (Південне) — 28:20 (14:9; Онуфрієнко (9), Шельменко (7) — Купченко (8)).

* * *

      Жінки. Ліга чемпіонів. Фінал (перший матч): «Крім» (Словенія) — «Виборг» (Данія) — 22:24.

      Кубок ЄГФ. Фінал (перший матч): «Ференцварош» (Угорщина) — «Подравка» (Хорватія) — 37:36.

      Кубок кубків. Фінал (перший матч): «Дйор» (Угорщина) — «Будучность» (Сербія і Чорногорія) — 25:25.

Велоспорт

      Український гонщик команди «Т-Мобайл» Сергій Гончар посів 79-те місце на дев'ятому етапі велобагатоденки «Джиро д'Італія», але при цьому фінішував у загальній групі, яка відстала від переможця, литовця Вейткаса, лише на 21 секунду. У цій же групі перебував ще один наш співвітчизник Володимир Густов. У генеральній класифікації Гончар іде на п'ятій позиції, і від лідера, італійця Бассо, його відділяють 2 хв. 43 сек.

Регбі

      Лише на тридцять хвилин вистачило збірної України в Ешторілі, поки наші регбісти вигравали у збірної Португалії — 7:5 (Руслан Церковний заніс м'яч у «місто», а Олександр Любий реалізував спробу). Після того як італійський арбітр Паоло Вентура вилучив Максима Бильмовича на 10 хвилин, а в другому таймі повторив ту ж процедуру з Любим, господарі спокійно довели свою перевагу в класі — 54:12 . У нас лише Олександр Цапенко ще раз заніс м'яч у «заліковку». Утім перемога вже не допоможе португальцям відстояти титул чемпіонів Європи у дивізіоні 1 — наздогнати збірну Грузії можуть лише румуни. Наша ж команда вже точно буде останньою і перейде у нижчий дивізіон. Тому в київських матчах iз Росією ( 27 травня) та Румунією (10 червня) українці гратимуть лише за престиж.

      Становище команд: Грузія — 23 очки (9 матчів), Румунія — 22 (8), Португалія — 20 (9), Чехія — 14 (8), Росія — 13 (8), Україна — 8 (8).

Теніс

      Українка Олена Бондаренко на турнірі серії WTA в Празі (призовий фонд — 145 тисяч доларів) вибула з боротьби на стадії чвертьфіналу, поступившись ізраїльтянці Шахар Пір — 5:7, 0:6. Після цього представниця Ізраїлю виграла ще два матчі й турнір загалом. У фіналі Пір здолала австралійку Стосур — 4:6, 6:2, 6:1.

Спортивна гімнастика

      На етапі Кубка світу в бельгійському Генті єдину медаль для України приніс Євген Богоносюк, який виграв змагання у вільних вправах.

Шахи

      На престижному турнірі в Софії український гросмейстер Руслан Пономарьов після п'яти турів іде на останній позиції, маючи, як і француз Бакро, 1,5 очка. В останніх двох партіях Пономарьов зіграв унічию з колегою-аутсайдером болгарином Топаловим. А лідирують у змаганні шести майстрів індієць Ананд та американець Камський — по 3,5 бала.

Хокей

      НХЛ. Кубок Стенлi. Півфінали у конференціях (серії до 4 перемог). Захід: «Сан-Хосе» — «Едмонтон» — 3:6 (серія — 2:3).

Баскетбол

      Національна збірна України за рішенням ФБУ одержала нового наставника. Ним став Віталій Лебединцев, який приводив «Одесу» до золотих нагород чемпіонату України.

* * *

      НБА. «Плей-оф». Півфінали у конференціях (серії до 4 перемог). Захід: «Даллас» — «Сан-Антоніо» — 123:118 ОТ (Террі (32) — Паркер (33); серія — 3:1). Схід: «Клівленд» — «Детройт» — 74:72 (2:2).