Добре, що в сусіда хата згоріла!

17.05.2006

      Спостерігаючи за поєдинками «групи смерті», в якій суперники виборювали право залишитися у вищому дивізіоні, українські прихильники хокею й журналісти раділи, що збірній України не довелося потрапити до так званого «релегейшн-раунду» («за виживання»). Адже пристрасті тут вирували анітрохи не менші, ніж у кваліфікації, де команди змагалися за путівки до чвертьфінальної стадії. У понеділок ввечері вони сягнули апогею у матчах третього туру.

      Справжньою драмою стала для збірної Словенії нічия з італійцями. Підопічні чеського наставника Франтішека Виборни по ходу зустрічі вигравали 3:0 і, мабуть, повірили, що схопили Бога за бороду. Та поступово їхня перевага танула, наче лід «Рига Арени», а кульмінація настала на передостанній хвилині, коли Мікеле Страццобоско потужно вистрілив і зрівняв рахунок. Щастю італійців, які зберегли прописку у вищому дивізіоні, не було меж, а словенці ніяк не могли повірити в провал, залишаючи майданчик зі сльозами розпачу.

      У матчі Данія — Казахстан обох суперників влаштовувала нічия, однак команда з Азії не змогла гідно протистояти «вікінгам» й програла вирішальний двобій. Казахстанці поплатилися за власні помилки і недисциплінованість, а Данія довела, що її хокей прогресує. Таким чином, в елітному дивізіоні залишилися італійці й данці, а попрощалися з ним збірні Казахстану й Словенії. На наступному чемпіонаті світу в Росії їх замінять переможці двох груп першого дивізіону — Німеччина й Австрія.

* * *

      Невдача збірної Казахстану стала, наскільки це можливо, приємною новиною для українців. Тепер наша команда у світовому рейтингу має піднятися з 15-ї на 12-ту позицію, що трохи полегшить її долю. Адже ми зможемо потрапити до третього з чотирьох кошиків при жеребкуванні груп наступного чемпіонату світу. Якби залишилися в четвертому — мали б на одного сильного опонента у попередньому квартеті більше.

      Після розгромної поразки білорусам підопічні Сеуканда отримали два вільні від ігор дні. Команда тренувалася на запасній «Вольво Арені», а вчора зранку провела розкатку на «Сконто», де ввечері зіграла останній матч у Латвії проти збірної Словаччини.

* * *

      Достроково забронювавши собі місця у «плей-оф», змістовний і швидкий хокей подарували вболівальникам суперники збірної України по групі Е — команди Швеції і Росії. Підсумкова нічия стала першою для двох хокейних націй на великих турнірах (Олімпійських іграх і чемпіонатах світу).

      Результат цього матчу не менше за його учасників цікавив і білорусів. За умови виграшу збірної Росії, команді Білорусі у вчорашній зустрічі зі швейцарцями була б необхідна лише перемога. А так нічия цілком задовольнила б обидві сторони, залишивши за бортом чвертьфіналу словаків, навіть за умови їх виграшу у збірної України.

      У секстеті F відбуваються фактично тренувальні матчі, адже четвірка учасників матчів на вибування тут відома ще з суботи. Суперники лише намагаються посісти місце якнайвище, щоб у чвертьфіналі дістати слабшого суперника. Хоча навряд чи такі будуть у «плей-оф» узагалі. Канадці, оговтавшись від програшу чехам, здолали збірну Фінляндії, покаравши її за невдалі дії у більшості. Джефф Картер двічі тікав від захисників і пробивав Антеро Ніттімакі, коли його команда мала на одного гравця менше. До речі, склад фінської команди поповнив Оллі Йокінен — зірка клубу НХЛ «Флорида пантерз». Натомість кращий воротар Олімпійських ігор у Турині Ніттімакі залишив майданчик за рахунку 1:3 через травму й вибув на невизначений термін.

      Поступово поповнюють свої заявки й інші претенденти на чемпіонство. Шведи, котрі на дебютний матч проти українців вийшли без жодного енхаелівця, вже посилилися п’ятьма гравцями найсильнішої ліги світу. До «Тре Крунур» приєднався квартет з «Детройта» — Зеттерберг, Кронвалл, Самуельссон, Францен, а також Ніландер із «Нью-Йорк рейнджерс».

 

ТАБЛО

Група F

Швеція — Росія — 3:3 (Самуельссон, 8 (більш.), 21 (більш.); Й. Йонссон, 23 — Овечкін, 2; О. Міхнов, 12 (більш.), 56)

      Турнірне становище: Росія — 9 (5 матчів), Швеція — 6 (5), Білорусь, Швейцарія — 4 (4), Словаччина — 3 (4), Україна — 0 (4).

Група Е

Фінляндія — Канада — 2:4 (М. Койву, 19; Нуммелін, 51 (більш.) — Бержерон, 6 (більш.); Картер, 17 (менш.), 27 (менш.); Боїс, 52).

      Турнірне становище: Канада — 8 (5), Фінляндія — 7 (5), Чехія — 6 (4), США — 4 (4), Латвія — 1 (4), Норвегія — 0 (4).

Група G (за «виживання»)

Данія — Казахстан — 3:2 (К’єргард, 14 (більш.); Хансен, 35; Дамгард, 58 (більш.) — Пупков, 37 (більш.); Аргоков, 60), Італія — Словенія — 3:3 (Ансольді, 28, 45; Страццабоско, 59 — Краньч, 6 (більш.); Копітар, 23; Контрец, 26).

      Підсумкове становище: Данія — 5, Італія — 3, Казахстан — 2, Словенія — 2.