Вибір Блохіна: він фартовий?

17.05.2006
Вибір Блохіна: він фартовий?

      Цьогорічна частина чемпіонату України не виявила нових яскравих гравців, які б могли претендувати на місце у національній збірній на чемпіонаті світу. Таким став хіба що воротар Богдан Шуст, придбаний «Шахтарем» у «Карпат» за мільйон доларів. У такій ситуації до української заявки на «мундіаль» потрапляли насамперед ті футболісти, які подолали з командою марафон відбіркового турніру. Напередодні останнього дня для подачі списків — 15 травня — уболівальникам залишалося гадати тільки про наповнення чотирьох позицій — другого й третього воротаря, захисника й форварда.

      У підсумку ображеним може почуватися хіба оборонець «Шахтаря» В'ячеслав Шевчук, який 13 травня відзначив своє 27-річчя, адже іншого захисника-шульги в нас на сьогодні немає. Виходить, заміняти Андрія Несмачного в разі чого доведеться комусь з «універсалів». Скажімо, В'ячеславу Свідерському, який мав регулярний доступ до «основи» у своєму «Арсеналі», на відміну від Шевчука. Але все ж Свідерського, очевидно, передбачається використовувати на «його» правому фланзі, щоб розв'язати руки в атаці правому «човнику» Олегу Гусєву.

      Другим голкіпером Олег Блохін назвав Шуста, що можна було передбачити з огляду на якість гри галичанина, а третім воротарем обрано Андрія Пятова з «Ворскли», який їде ще й на першість Європи із «молодіжкою». За словами тренера збірної Андрія Баля, у ще одного претендента на це місце у «списку» — дніпрянина В'ячеслава Кернозенка — є проблеми зі здоров'ям.

      Отже, на ЧС-2006 із перспективою на майбутнє поїде загалом троє гравців команди Олексія Михайличенка. Крім П'ятова, це захисник «Шахтаря» Дмитро Чигринський та форвард «Динамо» Артем Мілевський. До речі, у «біло-блакитних» найбільше представництво у національній збірній, що робить їх основними претендентами на традиційний приз «України молодої» «За честь прапора України». «Шахтар» має п'ять представників, «Дніпро» — чотири.

      Додамо, що в разі травми когось із гравців їх можна замінити не пізніше, ніж за добу до першого матчу на чемпіонаті, але за умови, що «діагноз» футболісту підтвердить лікар ФІФА.

 

Список гравців, які захищатимуть честь України на чемпіонаті світу в Німеччині

      Воротарі: Олександр Шовковський («Динамо»), Богдан Шуст («Шахтар»), Андрій П'ятов («Ворскла»)

      Захисники: Андрій Несмачний, Сергій Федоров, Владислав Ващук (усі — «Динамо»), Володимир Єзерський, Андрій Русол (обидва — «Дніпро»), Дмитро Чигринський («Шахтар»), В'ячеслав Свідерський («Арсенал»)

      Півзахисники: Анатолій Тимощук («Шахтар»), Олег Шелаєв, Сергій Назаренко (обидва — «Дніпро»), Олег Гусєв, Сергій Ребров, Руслан Ротань (усі — «Динамо»), Андрій Гусин («Крилья совєтов», Росія), Максим Калиниченко («Спартак», Москва, Росія).

      Нападаючі: Андрій Шевченко («Мілан», Італія), Андрій Воронін («Байєр», Німеччина), Артем Мілевський («Динамо»), Андрій Воробей, Олексій Белік (обидва — «Шахтар»)

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Визначилися і наші суперники по групі. Головна сенсація: наставник збірної Іспанії Луїс Арагонес не включив до своєї заявки форварда «Ліверпуля» Фернандо Морієнтеса та двох досвідчених представників «Валенсії» — Бараху й Вісенте.

Заявка збірної Іспанії

      Воротарі: Касільяс («Реал»), Рейна («Ліверпуль»), Канісарес («Валенсія»)

      Захисники: Лопес, Ібаньєс (обидва — «Атлетико»), Пуйоль («Барселона»), Хуаніто («Бетіс»), Дель Орно («Челсі»), Сальгадо, Серхі (обидва — «Реал»), Марчена («Валенсія»)

      Пiвзахисники: Фабрегас, Рейєс («Арсенал», Англія), Іньєста, Хаві (обидва — «Барселона»), Хоакін («Бетіс»), Луїс Гарсія, Алонсо (обидва — «Ліверпуль»), Албельда («Валенсія»), Сенна («Вільяреал»)

      Нападаючі: Торрес («Атлетико»), Рауль («Реал»), Вілья («Вільяреал»)

* * *

      Тренерський штаб збірної Тунісу на чолі з Роже Лемерром до числа 23 «мундіалістів» включив лише п'ятьох гравців, які виступають у чемпіонаті своєї країни, і троє з них — голкіпери.

Заявка збірної Тунісу

      Воротарі: Бумніжель («Клуб афрікен»), Касрауї («Есперанс спортів»), Нефзі («Монастир»)

      Захисники: Хагі («Страсбург», Франція), Жаїді («Болтон», Англія), Трабелсі («Аякс, Голландія), Жеммалі («Бордо», Франція), Ях’я («Сент-Етьєн», Франція), Саїді («Лечче», Італія), Айярі («Самунспор», Туреччина), Мерія («Етуаль дю Сахель»)

      Півзахисники: Буазізі («Кайсеріспор», Туреччина), Чедлі, Мнарі (обидва — «Нюрнберг», Німеччина), Годбане («Самсунспор», Туреччина), Мелліті («Газіянтепспор», Туреччина), Намуши («Рейнджерс», Шотландія), Нафті («Бірмінгем», Англія)

      Нападаючі: Франселудо дос Сантос Сильва («Тулуза», Франція), Жазірі («Труа», Франція), Седірі («Русенборг», Норвегія), Шикаї («Етуаль дю Сахель»), Іссам Жемаа («Ланс», Франція)

* * *

      У аравійській збірній, крім тренера Маркоса Пакети з Бразилії, немає жодного легіонера.

Заявка збірної Саудівської Аравії

      Воротарі: Аль-Деайя («Аль-Хілаль»), Зайєд («Аль-Іттіхад»), Хоуйя («Аль-Шабаб»)

      Захисники: Аль-Доухі, Такар, Аль-Монташарі (всі — «Аль-Іттіхад»), Аль-Бахрі («Аль-Іттіфак»), Масаад, Аль-Кадхі, Абдул Гані (всі — «Аль-Ахлі»), Аль-Хатран («Аль-Хілаль»)

      Півзахисники: Карірі, Ноур, Амін (всі — «Аль-Іттіхад»), Азіз, Аль-Гамді, Аль-Темят, Аль-Шалхоуб (всі — «Аль-Хілаль»)

      Нападаючі: Аль-Жабер, Аль-Куахтані, Аль-Анбар (всі — «Аль-Хілаль»), Аль-Харті («Аль-Наср»), Маат («Аль-Ахлі»)