Життя подарувати — не поле перейти

13.05.2006

      Виявляється, ставати мамою в Україні не надто страшно — принаймні якщо порівнювати із умовами для народження африканських країн. Однак і не дуже безпечно: у рейтингу держав, де народжувати матерям найкраще, Україна посідає 21-шу сходинку. Такі дані оприлюднила благодійна організація «Збережімо дітей». Найкращим місцем для народження визнано Скандинавські країни, а найнебезпечнішим — Африку, повідомляє УНІАН. У цьому рейтингу Україна випередила, до речі, Росію, яка займає 27-ме місце. Кращі показники мають США та Велика Британія — вони поділили десяте місце. За підрахунками благодійної організації «Збережімо дітей», у країнах, що розвиваються, щороку упродовж першого дня після народження вмирає до двох мільйонів немовлят. Найбільше життю новонароджених загрожують інфекції, післяпологові ускладнення та народження недоношеними.

      Слід відзначити, що й в Україні смертність немовлят залишається досить високою, і вона зростає. В європейських країнах високою вважається смертність малюків, коли із тисячі помирає більше, ніж семеро. Статистика свідчить, що в Україні із тисячі народжених не доживають до року 10 дітей. Майже половина з них гине від проблем зі здоров’ям, що виникають у дитячому організмі ще до народження. Зростає рiк у рік також і смертність жінок під час пологів.

      Відтак демографічна ситуація в Україні невесела: за останні 15 років наше населення скоротилося на 5 мільйонів. Українки не поспішають народжувати. І хоча держава останнім часом усіляко намагається заохочувати материнство (збільшено, як відомо, одноразову виплату при народженні дитини до 8,5 тисячi гривень), на цей подвиг зважуються не всі. Тим більше — на багатодітність. Проблема в тому числі й у матеріальній скруті. За даними Мінпраці, 27 відсотків українських родин живе за межею бідності. І найбільш уразливими з них є, звісно, багатодітні сім'ї. Тому проблема бідності, особливо в сільській місцевості, у багатодітних родинах, незважаючи на зростаючу допомогу, залишається гострою. Статисти констатують: у великих містах рівень бідності помітно зменшується, а в селах — підвищується. Очевидно, саме таким родинам держава має допомагати в першу чергу.