Танці душі

13.05.2006
Танці душі

(Сергiя СПАСОКУКОЦЬКОГО.)

      Танець — це перш за все мистецтво, і з цим не можна не погодитись. Грайливий, легкий, різкий, романтичний, сумний, могутній, войовничий, почуттєвий чи збентежений — скільки характеристик ми ще можемо йому надати! Тому і сумно стає від того, що танець втрачає в наш час свою початкову функцію. Він стає або тлом, мерехтливою картинкою на екрані, або ж спортом, де прагнення максимального технічного виконання переважає над емоційним його наповненням. Саме тепер настав час вивести спортивно-бальні танці за рамки регламенту спортивних змагань, повернути йому втрачену поетичність і залучити якомога більше танцюристів з усієї країни. Для цього 29—30 квітня у Київському палаці дітей та юнацтва був проведений I Всеукраїнський фестиваль-конкурс зі спортивного бального танцю під промовистою назвою «Поезія танцю».

      Засновниками та організаторами виступили Головне управління освіти і науки столиці, Головне управління культури та мистецтв, Київський палац дітей та юнацтва та Спілка громадських організацій спортивного танцю України. До складу журі увійшли висококваліфіковані фахівці, які заслужено визначили переможців, а тих у свою чергу привітали спонсори: торговельна мережа «Арго», магазин «Все для танцю», «Комсомольская правда в Украине».

      Цей фестиваль-конкурс був першим, на якому змагалися саме шоу-номери, а не окремі танцювальні пари. З 14 міст України з'їхалися молоді танцюристи, щоб поборотися за першість у різних складах та вікових категоріях. Серед дорослих ансамблів (від 9 до 20 чоловік) найбільше оплесків отримав колектив із Полтави під назвою «Акцент». Їхні номери «Весела зустріч» та «В ритмі самби» зайняли почесні перше та друге місця відповідно. Перевагу полтавців міг визначити навіть непрофесіонал — лінії чітко простежувалися, відпрацьовано все було до останнього повороту голови. До речі, цей колектив також виступає у спортивних змаганнях з «формейшену», отже, як не крути, а без спорту ви не отримаєте тієї майстерності, яка дозволить втілити на паркеті всі мистецькі задуми.

      Серед малих форм (3—8 осіб) лідерами стали вихованці клубу спортивного танцю «Фаворит» зі своєю «Іспанською сюїтою». Цей же колектив здобув і перші дві нагороди серед дуетів гумористичним номером «Маска» та емоційним «Гладіатором». Наступного дня перемогли в категорії 8—12 та 13—16 років (велика форма) колективи «Фаворит» та «Акцент». У малій формі — «Надія-данс» і «Мрія».

      На фестиваль чекає велике майбутнє. Організатори пообіцяли зробити все для того, щоб він став не тільки всеукраїнським, а й міжнародним. Адже це було дійсно свято краси. Зала наповнилася дружньою й невимушеною атмосферою. Здавалося, учасники приїхали не виборювати нагороди, а просто відчути задоволення від свого виступу, від оплесків і овацій. Це, мабуть, і є головна відзнака для справжнього артиста. Тому варто від щирого серця подякувати тим, хто прикрашає нашу прозу життя поезією танцю.

Інна ШАКАРЬЯН.