Афіни—Київ—Істамбул

13.05.2006
Афіни—Київ—Істамбул

Кейт Райан: із Бельгії з привітом.

      Уже традиційно напередодні «Євробачення» «УМ» розповідає про цьогорічних учасників конкурсу. Сьогодні — про деяких цікавих виконавців.

 

      Усі змагання піар-ходів для розкрутки учасника «Євробачення» побила фінська група «Лорді», про яких написали навіть у Індії, Тайвані та інших екзотичних для пісенного конкурсу країнах. Не виїжджаючи з промо-турами, хлопці у стилі глем змусили говорити про групу завдяки своєму епатажному вигляду — костюмам монстрів та піротехнічним шоу під час виступу. Переодягання в ці костюми деколи може тривати навіть кілька годин, але виконавці ніколи не з'являються на публіці без них. «Лорді» грає у стилі хард-н-хеві 80-х, а її участь у поп-конкурсі доволі закономірна, згадати хоча б останні роки: вдалий виступ латвійських «Брейншторм», високі бали від більшості країн для турецької рок-групи у 2004-му, неперевершені «Віг Вам» з Норвегії чи «Здоб ші Здуб» з Молдови минулого року. Цьогорічні рокери говорять, що, окрім місії нести «мистецтво року в маси», у них є ще одна прагматична мета: «Коли нам минулого року запропонували взяти участь у відборі, 50 відсотків учасників групи сказали, що це — останнє, що вони зробили б. Але перемогла думка іншої частини, які сказали, що два безкоштовних телеефіри у прайм-тайм гарно допоможуть розкрутці нашого альбому, який для нас на першому місці», — розповів соліст гурту журналістам. Текст пісні «Лорді» має приблизно такі слова: «Мої ікла гострі, і мої очі червоні, не зовсім ангел, або той, що пропав, тепер вибирай, або приєднуйся до нас, або прямо до пекла».

      Цікаву солянку презентує цього року Швейцарія. Іноземці неодноразово виступали за цю країну — минулого року хороший результат отримали Vanilla Ninja, у 1988 році перемогла Селін Діон, тощо. Цьогоріч до складу групи six4one («Шестеро за одного») увійшла тільки одна швейцарка (Клаудія Д'Адджіо), решта — переважно учасники відбіркових турів конкурсу інших країн. Так, зокрема, на сцені можна буде помітити учасника популярної групи «Альказар» Андреаса Лундстедта зі Швеції. Стаж у Андреаса завидний — уже в п'ять років він зайняв друге місце на дитячому конкурсі, а в 15 «співав і виступав по телевізору» з групою Stage Four. Після двох років проживання у Нью-Йорку співак узяв участь у швецькому відборі «Євробачення» і зайняв друге місце.

      Інша учасниця групи — Тінка Мілінович з Боснії і Герцоговини. У 18 років вона переїхала із Сараєво до США, де вчилася в коледжі Луїзіани, а згодом у Музичному університеті вивчала оперний спів. У 2005 теж брала участь у національному відборі Боснії та Герцеговини, де була однією з фавориток. Не менш популярним у себе на батьківщині є мальтієць Кейт Каміллері — регулярний гість різноманітних телешоу та актор серіалів. У 2004-му він теж брав участь у національному відборі і зайняв у ньому 4 місце. Португалець Марко Матіас живе в Німеччині, де брав участь у німецькому музичному телешоу: з 12 тис. учасників зайняв друге місце. Таку ж позицію в дуеті він зайняв цього року на відборі до «Євробачення».

      Пісня six4one If We All Give A Little обрана офіційним гімном всесвітнього руху We Are What We Do («Ми — це те, що ми робимо») — всесвітньої організації, яка скеровує людей на здіснення дій, що допомагають змінити світ. Рух був заснований у 2004 році у Великобританії з виходом книги «Зміни світ. 50 простих дій, які допомагають змінитися і почуватися краще». Над книгою працювали більше 70 британських артистів, письменників, фотографів, художників тощо, новодрук одразу очолив списки бестселерів.

      Ще один гімн — переможців конкурсу за власним визначенням — заспівають литовці LT United, які на національному відборі набрали більше 32 тисячі голосів (вдвічі більше за своїх попередників Валтерса і Кажі). Амбітна заява (куди там tATu з цифрами «1» на футболках під час виступу у Ризі) викликала чималу дискусію в пресі та форумах, присвячених «Євробаченню». Тим часом учасники групи продовжували повторювати: «Ми не їдемо на конкурс, щоб iз кимсь боротися, ми уже написали гімн переможців і їдемо його виконати». Згодом LT United зробили заяву для «всіх, кого це стосується», заборонивши пускати їхню пісню в радіо- та телеротацію до 22 травня. Група вважає, що ротація треку перед фіналом може нашкодити їхньому виступу — перш за все «Ми — переможці» повинен стати чимось свіжим для глядачів конкурсу.

      Після тривалих непорозумінь нарешті з учасником визначилася Іспанія, яку на конкурсі не вперше представлятиме відома група Las Ketchup. Цього року чотири сестри виконають пісню Bloody Mary. Назва гурту походить від псевдоніма батька учасниць, відомого фламенко-гітариста Томато. Відтак назва дебютного альбому гурту була Las hijas del tomate («Доньки Томато»). В 2002 році «Лас кетчуп» записали відомий хіт Asereje (випущений під назвою The Ketchup Song), який увійшов у топ чартів багатьох країн, починаючи від Норвегії і закінчуючи Мексикою. Теперішній альбом «Кривава Мері» планували випустити до «Євробачення» накладом мільйон екземплярів.

      Кіпріотка Анна Віссі, яка представлятиме країну-господаря, за визначенням національної телеконмпанії ЕРТ — найвідоміша грецька виконавиця, а її участь, в першу чергу, покликана залишити «Євробачення» в Афінах ще на один рік. Цікаво, що участь у цьому конкурсі 48-річна Анна бере уже не раз і не два. У 1980-му її делегувала Греція (13 місце), а у 1982 р. — рідний Кіпр (5 місце). Але співачка і до, і після виступів регулярно брала участь у відбіркових турах «Євробачення».

      У 1983 році вона вийшла заміж за композитора Нікоса Карвеласа, який допомагатиме їй у написанні пісень. З 1975 року всі її релізи ставали золотими або платиновими навіть до сьогоднішніх днів. У листопаді 1991 року здійснилася велика мрія Анни та її чоловіка — вони втілили в життя постановку першої грецької рок-опери Demones, де одну з основних партій виконала сама Віссі. Через два роки вона виконує головну партію Афродіти в одноактовій опері «Ода богам», яка була поставлена всього лише раз на Кіпрі, під час святкування дня незалежності. Оперу слухали президент країни та королева Великобританії.

      З часом Анну визнають однією з найуспішніших жінок-виконавиць за грецьку історію. Скажімо, в 1998 році вона видає новий альбом грецькою мовою Antidoto, 80 000 копій якого продали всього за тиждень — це побило всі попередні рекорди. Віссі дає благодійний концерт у Президентському палаці на Кіпрі й продовжує двома аншлаговими концертами в Лондоні на початку 1999-го. Потім — міні-тур по США. А в квітні 2000 р. — знову Лондон (Альберт Холл) і «шоу тисячоліття». У травні 2000 року Анна виступає як спеціальна гостя на 49-й щорічній премії Міс Всесвіт. У 2001 бере участь в постановці шоу в Бухаресті за участi No Smoking та Єміра Кустуріци. Звичайно, Віссі не могла не взяти участь у церемонії (закриття) Олімпійських ігор у 2004 році в Афінах. Наприкінці того ж року вона знову їде в США для туру по клубах.

      Ще одна зірка представлятиме Бельгію. Ім'я Кейт Райан добре відоме Європі з 2001 року, коли за посередництвом відомих продюсерів вийшов її дебютний сингл Scream For More. Пісня одразу вийшла в радіоротацію Нідерландів, Іспанії, Італії, Південної Африки та інших країн. Через кілька місяців співачка видає ще один сингл UR My Love і Фінляндія, Ізраїль, Мексика додалися до списку країн, які прочули голос Кейт. Через рік Кейт переспіває Мілен Фармер в танцювальній версії, і результат перевищить всі сподівання — пісня тримається 6 тижнів на першому місці більшості чартів. Друга платівка Кейт Райан Stronger, яку вона видала у співпраці з EMI Бельгія, виходить у 2004 році в Європі й у 2005-му — в північній Америці. Між іншим, пісня української виконавиці, за словами Кейт, їй сподобалася, а зі слов'янських виконавців вона «звичайно, чула про Руслану і... Катю Chilly».

 

ДО РЕЧІ

      * Офіційне відкриття конкурсу відбудеться 15 травня о 21.00. Вже з 11 травня в Афінах почався традиційний щорічний Євротиждень перед півфіналом. Цього тижня більшість гостей та учасників конкурсу братиме участь у репетиціях (планують провести близько 80) та прес-конференціях конкурсу (якнайменше відбудеться 76, Тіна Кароль дала свою першу прес-конференцію в Афінах учора о 12.30), знайомитиметься з учасниками інших країн та їхньою культурою на тематичних презентаціях у Євроклубі, також оргкомітет потурбувався про поїздки на грецькі острови та екскурсії Афінами.

      * Цьогоріч на пісенний конкурс акредитована найбільша кількість журналістів — 2000, з них 1600 — приїжджі, причому не тільки з Європи, а й з усього світу. У прес-центрі розмістили 500 столів з як мінімум 300 комп'ютерами i доступом в інтернет.

      * До 2 травня організатори планували повністю встановити сцену в олімпійському залі спорткомплексу ОАКА, яка буде вдвічі (!) більшою за минулорічну київську. І апаратури на її верх теж повісять більше — загальна вага 80 тонн.

      * Сцену встановлюють дві компанії: німецька Procon і британська Stage One. У її дизайні використають сучасність і антику (елементи древньогрецького театру), і матиме майданчик круглу форму шириною 13 метрів.

      * Місцем конкурсу вибрали найбільше закрите спортивне приміщення в Афінах на 18 500 місць на шести рівнях (плюс 2000 додаткових місць). За кулісами розмістили 39 гримерок.

      * Більше 400 волонтерів будуть супроводжувати делегації і відвідувачів. Волонтери володітимуть іноземними мовами і пройдуть спеціальні тренінги.

      * Близько 3000 полісменів задіють в основних районах проведення конкурсу.

      * Рекордсменами промо-турів цього року стала группа «Требле» з Голландії, яка відвідала 30 країн Європи. Переважно дівчата давали вуличні виступи, інтерв'ю та брали участь у телевізійних шоу. Мальтієць Фабріціо Фаніелло зробив 20 іноземних візитів. Від промо-турів відмовилися учасники з Іспанії, Великої Британії, Франції, Німеччини, а також Литви, Данії та України.

  • Знайти «скриньку», де захована ваша пісня

    Усе життя я соромилась співати. І на те були всі підстави: відчувала, що неправильно відтворюю мелодію, голос здавався якимсь «глухим», нецікавим. Але парадокс у тому, що з дитинства саме спів надзвичайно вабив мене: весь вільний час я слухала музику. Можливо, та любов передалася від тата. Він самостійно вивчився грі на декількох народних інструментах, завжди натхненно співав у колі друзів. >>

  • Гімн як літургія, марш і романтика

    Ось уже півтора місяця найпопулярнішим музичним хітом в Україні є Державний Гімн. Ще ніколи не звучав він так часто і так масово. Його виконанням були позначені трагічні передранкові години 30 листопада та драматична ніч 11 грудня. Він палко лунав із вуст кожного, хто приходив на Майдан. З ним зустрічали Новий рік півмільйона українців. >>

  • Паливо революції

    Раніше, ще до середини грудня, на Майдані раніше суворо дотримувалися традиції щогодини співати «Ще не вмерла». Чоловіки знімали шапки і разом із жінками прикладали руки до серця, виконуючи Гімн України. Новий закон Майдану всім настільки сподобався, що заради виконання Гімну переривалася будь–яка робота, розмова, дискусія. >>

  • Ведмідь на вухо наступив, та співати будеш

    У Японії, коли дитина йде до школи, вона знає 300 народних пісень. В Україні навіть не кожен студент може підтримати своїм голосом співочу компанію. У школах на «народознавство», де б мали вчити звичаї та обрядові пісні, виділяється одна година на тиждень, і то не всі вчителі ставлять перед собою мету розспівати молоде покоління. >>

  • Вояки з гітарами

    Для тих, хто не сприймає фольклор у чистому вигляді, музиканти подають етномузику у сучасних обробках. Буває, слухаєш якусь рок–ватагу з роззявленим ротом від захоплення, і навіть не підозрюєш, що цю пісню музиканти привезли з експедиції з Полтавщини чи Карпат. >>

  • «Вопіющі» 26 років

    Здається, лише ці корифеї українського рок–панку знають, що таке справжні «танці». У далекому 1987 році квартет молодих зухвалих хлопців уперше вийшов на фестивальну сцену Київського року–клубу і зіграв так, неначе знав, що на наступну чверть століття місце легенд українського року вже їм забезпечено. >>