«Усе або нічого», а Бог любить трійцю

22.04.2006
«Усе або нічого», а Бог любить трійцю

      У ніч, коли православні християни зустрічатимуть Воскресіння Христове, українські прихильники боксу сподіватимуться на те, що воскреснуть і сподівання Володимира Кличка на світове панування серед боксерів-суперваговиків. Для фанатів спорту сьогодні о 23.00 на телеканалі «1+1» розпочнеться своя «всеношна» — пряма трансляція поєдинку з німецького Мангейму. Її вінцем буде поєдинок Кличка-молодшого з американцем Крісом Бірдом за титул чемпіона світу IBF та ІВО. Ті, хто ніч проведе в церкві, зможуть подивитися повтор бою завтра о 7-й ранку.

      За дивним збігом обставин, уже не вперше саме на Великдень ми сподіваємося у світлу неділю мати подвійний привід для святкування. Хоча деякі моменти напередодні поєдинку насторожують.

      Нагадаємо, що перша зустріч цих суперників відбулася у 2000 році, мала «кодову» назву «Помста брата-2» і завершилася двома падіннями американця на поміст рингу й переконливою перемогою Кличка-молодшого. Напевно, через те, що Бірд не хоче впасти від удару українця втретє, нинішньому протистоянню передувала ціла епопея з одержанням згоди Кріса на титульний поєдинок. Але організаційні перешкоди позаду, і сьогодні вони знову зійдуться в ринзі:  потужний «Доктор Сталева Кувалда», який торує шлях на вершину після кількох поразок, і «Швидкий Вогонь» — поки що чемпіон IBF, технічний, але не «фактурний» боєць (зріст — 183 см, вага — 96 кг).

      Крім «реабілітації» Кличка-молодшого, результат цього двобою має ще один нюанс: після перемог у своїх версіях росіянина Валуєва та білоруса Ляховича для «потрійного» тріумфу слов'ян не вистачає перемоги українця. Важко уявити, як Штати переживуть переїзд ще двох поясів у суперважкій категорії до країн колишнього СРСР. Тому виключати позалаштункову метушню навколо передостаннього американського чемпіона не варто. Адже суддів призначає IBF, а супервайзер цієї організації Бенедетто Монтелла безпардонно заявив, що сьогодні виграє Бірд.

      А напередодні відбувся традиційний прес-тренінг, на якому Кріс... розважав публіку віртуозним володінням скакалкою. «22 квітня нас усіх очікує велика подія — двобій за титули чемпіонів світу за версіями IBF та IBO у важкій вазі між Крісом Бірдом і Володимиром Кличком, — заявив, відкриваючи прес-конференцію, Берт Бьонте — представник компанії Sportfive, яка займається менеджментом Володимира Кличка. — Цей двобій є продовженням історії, що почалася понад п'ять із половиною років тому, коли 14 жовтня 2000 року в Кельні Володимир Кличко відібрав у Кріса Бірда титул чемпіона світу за версією WBO у важкій вазі». Також Бьонте нагадав, що трансляцію поєдинку побачать у понад ста країнах, при цьому найкрутіша у боксі американська телекомпанія НВО вперше здійснюватиме пряму трансляцію титульного поєдинку суперваговиків із Німеччини.

      З усього сказаного на прес-конференції варто відзначити слова тренера Кличка Емануеля Стюарда, який, на відміну від попередніх боїв, був не настільки упевненим у перемозі свого підопічного: «Кріс дуже розумний боєць, що не відступає ні перед якими труднощами й не боїться кинути виклик великим хлопцям. Бірд тепер є зовсім іншим боксером, ніж був п'ять років тому. Він став жорсткішим і фізично потужнішим. Якщо подивитися на те, яким він був в останніх своїх чемпіонських двобоях, то стає зрозуміло, що на Володимира очікує дуже важкий суперник».

      Сам же Володимир, як завжди, висловлювався дипломатично, адже девіз поєдинку «Усе або нічого» (Alles oder nichts!) має для нього буквальне значення: «Мій основний період підготовки позаду, і я задоволений тим, як він пройшов. Я з великою повагою ставлюся до Кріса Бірда, якого по праву можна вважати найкращим суперваговиком у світі після того, як великий ринг залишив Віталій Кличко. Однак у суботу ввечері я не буду настільки чемним. Я вийду в ринг, щоб вести бій жорстко та без жодних жалощів до свого суперника».

      На що Бірд відповів приблизно таке: він одержує задоволення від поєдинків з хлопцями, які зростом вищі за нього, а тому, на відміну від суперника, у ринзі буде абсолютно розкутим.

      Залишилося подивитися, чим усе це завершиться. Відверто кажучи, не хотілося б одержати ще одного Кличка-політика в той час, коли є такий реальний шанс нарешті побачити титульний поєдинок у суперважкій категорії між українцем та росіянином. А Коля Валуєв чекає перемоги Володимира Кличка — щоб зустрітися в ринзі.