Телевізор і годинник від міністра

20.04.2006

      Послідовниця подвигу Насті Овчар урятувала від смерті трьох дітей і двох дорослих у селі Ручаївка Запорізького району, а подарунки  згодом «знайшли» Катю в Любимівській загальноосвітній школі № 2 Каховського району. На Херсонщину, до Катрусиної бабусі, багатодітна сім'я погорільців перебралася відразу ж після того жахливого понеділка...

       ...Оксана, фактична годувальниця сім'ї, зранку подалася на цегельню «вибивати» заборговану зарплатню, і четверо дітей залишилися бездоглядними. У будинку № 2, що по вулиці Шевченка, було, щоправда, ще троє чоловіків, але ситуативні друзяки пильнували лише чарку, другу добу поспіль гасячи самогоном горе 66-річного Анатолія Т. (напередодні той поховав паралізовану жінку-пенсіонерку, котра бездоглядною замерзла по-сусідству в неопалюваній хатині!). Неподалік стола безтурботний сон здолав 83-річну пенсiонерку.

      Діти забавлялися в сусідній кімнатці. Найстарша Катя влаштувала перукарню, роблячи по черзі зачіски дворічним Ростиславу і Роману та п'ятирічній Жені. Хто з малих не сидів під гребінцем, той грався з козою (саме скаженіли морози, і хазяї забрали годувальницю з хліва до теплішого помешкання). Зненацька з прадавнього, ще лампового телевізора посипалися іскри, від яких загорілася солом'яна підстилка для кози.

      «Я побігла всіх будити», — розповідала потім Катя. Та мужикам було по барабану; «непідйомною» виявилася і пенсіонерка. Дитячий лемент і кулачки Каті підняли на ноги тільки Романа Ф. Та її вітчим лише оглянув задимлену кімнату, кашлянув і, вибивши віконну раму, звалився на подвір'я. Рятуй, мовляв, моїх діток, Катю, а я втікаю!..

      Тим часом вогонь робив свою справу, а восьмирічна дівчинка — справу дорослих. Переборовши страх, кинулася у найпекельнішу кімнату, де верещала малеча. Виштовхала всіх трьох на вулицю, бо ж дітвора опиралася, не хотіла йти на мороз роздягненою; потім привела до тями стару жінку. Кого не встигла врятувати Катруся — так це двох вчаділих п'яниць і бідолашну козу. Доки прибули вогнеборці, сусіди вихопили з полум'я дещо з нехитрого майна погорільців.

      В обгорілих кімнатах жити неможливо, і Оксана виїхала з дітьми на Херсонщину, де мешкає її перша свекруха. У любимої бабусі Катя знайшла прихисток, а невдовзі там її знайшли нагороди — кольоровий телевізор й іменний годинник від міністра з надзвичайних ситуацій Віктора Балоги.