Гривня «працює» в полi

20.04.2006
Гривня «працює» в полi

Сiвба раннiх зернових на Луганщинi. (Фото Укрінформ.)

      Віктор Ющенко вважає, що підготовка й проведення весняно-посівної кампанії у цьому році пройшли нормально завдяки правильній політиці Кабінету Міністрів. Це вiдзначив Президент у своєму традицiйному щотижневому радіозверненні.

      «Завдяки правильній політиці команди Єханурова нинішня посівна пройшла без звичайних авралів», — сказав Вiктор Ющенко.

      Президент підкреслив, що цього року вдалося уникнути дефіциту палива й посівних культур для проведення весняної кампанії. Він також нагадав, що аграрний сектор уже отримав частину річних бюджетних виплат на свої потреби, причому кошти були виділені в найбільш важливий для аграріїв період — під час посівної. «Усе це дає надію, що навіть всупереч несприятливим погодним умовам, коли десяту частину посівів довелося пересівати, цього року будемо з урожаєм», — переконаний Ющенко.

      Міністр аграрної політики Олександр Баранівський прогнозує закінчення весняно-посівної кампанії в оптимальний термін. Так, за даними прес-служби Мінагрополітики, на понеділок посіяно 3 424 тисячі гектарів ярих культур, що становить 19 відсотків від прогнозу. Серед них 2 918 тисяч гектарів ранніх зернових і зернобобових — 50 відсотків від прогнозованого, 161 тисяча гектарів ярої пшениці, або 26 відсотків від прогнозу, 2 436 тисяч гектарів ячменю — 57 відсотків від прогнозованого.

      Також аграрії вже засіяли вівсом 117 тисяч гектарів земель, або 25 відсотків від прогнозу, горохом — 161 тисячу гектарів, що становить 47 відсотків від прогнозу, ріпаком — 25 тисяч гектарів, або 7 відсотків від прогнозу. Під цукровим буряком уже зайнято 69 тисяч гектарів, або 9 відсотків від прогнозу, а соняшником — 342,89 тисячі, чи 3 відсотки від прогнозу. Сільськогосподарські підприємства підживили 3 278 тисяч гектарів озимих культур, що становить 69 відсотків від прогнозу.

      Аграрії мають намір збільшити площі посівів ярових зернових і зернобобових культур під цьогорічний урожай на 8,64 відсотка, або на 1 605,2 тисячі гектарів — до 20 176,4 тисячі порівняно з попереднім роком, коли посіяли 18,571 мільйона гектарів ярових культур.

      Віктор Ющенко закликає сільськогосподарських виробників активніше співпрацювати з кредитними спілками, профільними асоціаціями й виробничими об'єднаннями, що захищають вітчизняного виробника. Президент зазначив, що зараз цими товариствами охоплено тільки 3 відсотки власників приватних сільських господарств, а майже 80 відсотків аграріїв нічого не знають про їхню діяльність. «Я звертаюся до кожного аграрія — будьте активнішими в захисті ваших прав, користуйтеся всіма можливостями для розвитку ваших господарств», — наголосив він.

      При цьому Ющенко підкреслив, що, у свою чергу, керівники профільних міністерств і місцевих органів влади зобов'язані активніше проводити роз'яснювальну роботу, щоб до кожного селянина донести інформацію про можливості кредитування, лізингу й іншої підтримки.

      Президент також зазначив, що головним питанням для села є земля. «Упевнений, земля повинна бути власністю тих, хто на ній живе, хто її обробляє», — зазначив Вітор Ющенко. При цьому Президент нагадав, що своїм указом доручив Кабінету Міністрів прискорити інвентаризацію земель і видачу державних актів на право власності на землю, підкресливши, що уряд зобов'язаний забезпечити прозорість у сфері землекористування й землевідведення.

      Вiктор Ющенко уточнив, що в 2006 році в держбюджеті передбачено 112 мільйонів гривень, що втричі більше, ніж торік, для видачі держактів на право власності на землю.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>