Повернення інтриги від Кості-моряка

19.04.2006
Повернення інтриги від Кості-моряка

На останніх хвилинах дніпропетровці виявилися на голову вищими за киян. (Фото УНІАН.)

      Народ у нас так полюбляє інтригу, що радіє понеділковій сенсації на НСК «Олімпійський» незалежно від своєї «клубної» приналежності. Насправді ж у рік чемпіонату світу загострення «золотої лихоманки» в чемпіонаті України може означати ще й його продовження на тиждень — для проведення «золотого матчу» між «Динамо» й «Шахтарем» у разі рівності очок. У зв'язку з цим головна команда країни може втратити дорогоцінний час для підготовки до дебюту на «мундіалі».

      З іншого боку, протистояння киян і дніпропетровців принесло й наставнику національної збірної чимало позитивних емоцій. По-перше, саме Олег Блохін свого часу «витягнув» у Грецію Олега Протасова, і це стало початком народження тренера з європейським мисленням. По-друге, прихильників збірної України та редакцію «УМ» (яка минулого року нагородила «Дніпро» призом «За честь прапора України») не може не тішити той факт, що «Динамо» зазнало першої поразки в чемпіонаті в основному через підтвердження дніпропетровськими кандидатами до «синьо-жовтої» дружини свого високого класу й неабиякого досвіду. Спробуйте пригадати, що креативного змогли створити за матч динамівці Єщенко та Каддурі на флангах та Рінкон укупі з Белькевичем і Чернатом, які вийшли на заміну? Крім одноманітних навісів-прострілів — нічого. Пояснення цьому просте — проти них грали основні творці успішної гри від оборони відбіркового циклу ЧС-2006 — Русол, Єзерський, Шелаєв та епізодично Радченко. Чи не привід це для оптимізму напередодні німецьких випробувань збірної? Це щодо пояснення нулів на табло до 87-ї хвилини. До речі, якщо когось і варто виокремити серед «біло-блакитних» за рівнем мислення на полі, то це знову-таки наш «збірник» Ребров.

      А те, що «Дніпро» не обмежився нічиєю, а несподівано виграв, теж має пояснення «в тему». Хіба для когось стало відкриттям вміння гравця збірної Сергія Назаренка робити паси та виконувати «стандарти»? Ось він і видав дві гольові передачі. А ще — влаштував утримання м'яча на додаткових хвилинах, яке лише ударом по ногах зупинив Родольфо. До речі, найбільший невдаха матчу. Адже саме бразильський захисник тричі опинявся на місці центрфорварда після навішених передач і щоразу бив неточно.

      І останнє. Навряд чи хтось не погодиться з тим, що вихід Костянтина Балабанова замість Мелащенка був продуманим кроком Протасова, а його голи — невипадковими. Зверніть увагу, що під час звичайного навісу з центру поля в бік штрафного майданчика господарів на 87-й хвилині у київських володіннях опинилося п'ятеро дніпровців, а не два-три, як доти. Розіграш закінчився помилкою при грі головою Ващука та розстрілом воріт Шовковського, виконавець — «Костя з Одеси». У відеоповторі епізоду чітко помітно, що Балабанов опинився вільним «на м'ячі» якраз завдяки «зайвому» партнеру, який заблокував суперника. Це дуже схоже на продуманий сценарій Протасова. Як і відрив Балабанова від виснаженого Єщенка за три хвилини — 2:0. Це перша поразка Дем'яненка на посаді головного тренера і друга в історії перемога «Дніпра» над «Динамо» в Києві після серпня 1998 року.

      Герой матчу, який рідко потрапляв до «основи» і взагалі вже вважався невдалим придбанням «Дніпра», спокійно скаже після фінального свистка, що таким себе не відчуває. І справді, подібні дублі для Балабанова не новина. Колись він таким чином забезпечив перемогу свого «Чорноморця» над «Шахтарем» — 2:0. А ще була гра, коли одесити програвали на 90-й хвилині матчу запорізькому «Металургу» і Костя-моряк за три додаткові хвилини приніс двома влучними ударами перемогу своїй команді.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Останній матч 26-го туру:

«Динамо» — «Дніпро» — 0:2

      6 200 глядачів

      Голи: Балабанов, 87, 90

      Становище лідерів: «Шахтар», «Динамо» — 67, «Чорноморець» — 40, «Іллічівець» — 40, «Металург» (Д) — 38, «Металіст» — 36, «Харків» — 33, «Металург» (З) — 32, «Дніпро» — 32 (25), «Таврія» — 31...