Бережи очі з Wіndows!

04.04.2006
Бережи очі з Wіndows!

Дивлюсь в монітор я та й думу гадаю... (Фото автора.)

      Пам'ятаєте чудову російську пісеньку про менеджера середньої ланки, який просувається по кар'єрних сходах «степ бай степ (тобто крок за кроком. — Авт.), пока от монитора не ослеп» ? Автор, звичайно, перебільшив негативний вплив комп'ютера на людський організм, але зерно істини в тексті є. Очі людини погано пристосовані до розглядання букв та малюнків на екрані монітора. Набираючи й читаючи текст, створюючи малюнки та вивчаючи креслення, ми щодня напружуємо очі, адже зображення на екрані складається не з безперервних ліній, як на папері, а з окремих крапок, які до всього того світяться й постійно мерехтять. Ще гірше очам людини, яка абсолютно не орієнтується в програмному забезпеченні власного комп'ютера — невдалий добір кольору, «некомфортний» шрифт, компонування «вікон» у програмах дуже погано позначається на зорі, особливо коли монітор невисокої якості. А якщо до цього додати невдале розміщення монітора і неправильну організацію робочого місця, «дзеркалам душі» користувача можна тільки поспівчувати. Наслідки такого сидіння за ПК не змусять довго себе чекати: у юзера погіршується зір, очі червоніють, починають сльозитися, з'являється головний біль, утома, «пливе» зображення, може навіть з'явитися нудота і запаморочення... Згадали знайомі симптоми? Вітаю, ви приєдналися до лав хворих на комп'ютерний зоровий синдром! А з цим терміново треба щось робити, і чим швидше, тим краще. До речі, чому б не почати просто зараз?

 

Тікай від сонця!

      Почнімо з правильної організації робочого місця. На жаль, більшість користувачів комп'ютерів приділяє мало уваги такому аспекту роботи. А дарма! Правильне освітлення, розумне розміщення клавіатури, монітора і стільця багато значать для здоров'я очей.

      Не забудьте, що рівень електромагнітного випромінювання збоку і позаду монітора вищий, ніж попереду. Тому комп'ютер треба розміщувати так, щоб ваші колеги не впиралися носом у задню стінку монітора. Найкраще — у куті кімнати.

      Ідеальний варіант освітлення — приглушене розсіяне світло, яке дають лампи під стелею. Отже, поставте стіл так, аби перед вами не було вікна, особливо коли йдеться про південний бік будинку. Якщо це неминуче, купіть щільні штори або жалюзі, тільки б сонячне проміння не світило вам просто у вічі. Вікно, розміщене ліворуч або праворуч монітора, — теж не найкращий варіант. Бережіть очі від ультрафіолетового випромінювання та від вiдблисків на склі монітора! Для того щоб сонце не било збоку, можна завісити вікно чи купити дашок, який одягають на монітор (його можна зробити й самому: взяти картонну коробку, вирізати з неї кутову частину й почепити на монітор). Дашок екранує світло, від чого підвищується контрастність зображення, передача кольору стає природнішою, тож очі втомлюються набагато менше.

Монітор — прямо по курсу!

      Тепер подбайте про правильне розташування монітора. Він у жодному разі не має стояти боком до користувача — тільки просто перед людиною, на відстані 50—60 сантиметрів від очей. Якщо на такій відстані ви погано бачите зображення, виберіть для роботи шрифт більшого розміру. Якщо короткозорість перевищує 2-4 одиниці, необхідно мати дві пари окулярів: для роботи «під носом» і «на відстані».

      Пам'ятайте — центр екрана має бути на рівні ваших очей. Часто монітори стоять занадто низько. Людина цього майже не помічає, але щоб дивитися на монітор було зручніше, їй доводиться нахиляти голову і ледь зсуватися вниз на стільці. При цьому напружується шия, мозок гірше забезпечується кров'ю, виникають головні болі й інші неприємні відчуття. Проводячи в такій позі щодня по декілька годин, людина просто сама себе калічить. Спитайте в себе, тільки чесно: а воно вам треба? Тоді терміново починайте перестановку!

Щось у мене Wіndows двоїться...

      Ще один важливий момент, без якого всі ваші зусилля з перетягування меблів зійдуть нанівець, — правильне налаштування робочої техніки. Людина, яка знає різницю між частотою оновлення екрана 60 герц і, скажімо, 85 герц, має більше шансів зберегти гарний зір, ніж юзер, для якого всі ці герци — один суцільний матюк. Чого гріха таїти, далеко не кожен із користувачів комп'ютера заглядав колись у настройки монітора. Мовляв, чого лізти туди, чого не розумієш... Така людина роками мучиться біля «поганючої» машини, скаржиться на «пісок» в очах і навіть не здогадується, що зарадити лиху — дуже просто. Сказати, як? Згорніть, будь ласка, всі «вікна». Клацніть правою кнопкою «миші» на робочому столі. У контекстному меню, яке з'явиться на екрані, виберіть пункт «Параметри».

      Знайдіть поле «Якість передачі кольору» (або «Палітра кольорів») на цій закладці. Тут встановлюється глибина кольору, або, інакше кажучи, кількість відтворюваних на екрані відтінків. Для більшості моніторів і відеокарток можуть бути встановлені такі значення:

4 біти (16 кольорів);

8 біт (256 кольорів);

Hіgh color (16 біт);

True color (24 або 32 біти).

      Для більшості програм цілком достатньо використовувати 16-бітову палітру. Якщо ви працюєте в основному з текстами і якість відображення графіки для вас не має значення, можете встановити 8- або навіть 4-бітову палітру. True color потрібна тим, хто професійно працює зі складною графікою (високоякісна обробка зображень і фотографій, поліграфічні, видавничі системи тощо), для решти користувачів вона буде зайвою.

      Тепер шукаємо бігунок, який задає «розподільну здатність екрана» — при збільшенні цього значення на екрані відображається більше даних, але водночас зменшується їхній масштаб. Встановіть такі параметри, при яких ви зможете працювати, не напружуючи зір, при відстані від екрана до очей не менше ніж 60 сантиметрів. Для більшості користувачів оптимальним значенням буде 640х480 точок для 14-дюймового монітора, 800х600 для 15-дюймового і 1024х768 для 17-дюймового, однак усе це дуже індивідуально. Хтось спокійно працює при розподільній здатності 1024х768 на 15-дюймовому моніторі, а комусь на 17-дюймовому при 800х600 здається, що «все так дрібно, нічого не видно» ...

      Однак найважливіша настройка захована глибше. На тій же закладці натисніть кнопочку «Додатково», і у віконці, що з'явилося, виберіть закладку «Монітор», а в ній — параметр «Частота відновлення екрана». Саме тут ви можете задати частоту кадрів, тобто швидкість, з якою буде перемальовуватись зображення на екрані. Ця характеристика дуже важлива. Чим вища частота кадрів, тим менше будуть втомлюватися ваші очі. Дуже рекомендуємо встановлювати частоту кадрів не нижче 85 герц для монітора з електронно-променевою трубкою і 70 Гц — для рідкокристалічного монітора.

      Змінивши ці настройки, які набирають сили після натискання кнопки «Застосувати», трохи попрацюйте, щоб оцінити, як ваші очі сприймають нові параметри. До речі, Wіndows дозволить вам установити тільки ті параметри настройки, які підтримують графічна плата і монітор. Тут уже викручуйтесь  як хочете. На «допотопній» техніці з акцією «рятуйте наші очі» особливо не розбіжишся...

А за вікном...

      Для зменшення втоми очей, яка неминуче з'являється під час роботи за комп'ютером, медики рекомендують не забувати про елементарні вправи:

      — Щогодини переключати зір: протягом 5-10 хвилин дивитися на віддалені предмети (скажімо, розглядати з вікна людей на трамвайній зупинці чи вдивлятися у вікна сусіднього офісу), потім сфокусувати погляд перед носом. І так — кілька разів.

      — Заплющувати очі для відпочинку на 1-2 хвилини.

      — Виконувати щонайменше раз на день 4-5 простих вправ для м'язів очей, шиї, спини, плечового пояса.

      Для дітей рекомендації ті ж, але для них перерви мають бути частішими й тривалішими. Для дітей віком 12-14 років — кожні 45 хвилин, а в 15-17 років — щогодини. Перерва повинна тривати не менше ніж 15 хвилин.

      Стануть у нагоді й компреси, які можна накласти на очі. Їх можна робити під час перерви на роботі (якщо вас не лякає реакція колег) або ж увечері вдома. Перший рецепт: зріжте з сирої картоплини тонкі скибочки і прикладіть до заплющених очей. Розслабтеся. Через п'ять хвилин зніміть компрес. Рецепт другий (для тих, хто не користується косметикою): кілька разів змочіть очі холодною водою з-під крана. Притисніть пальцями повіки і присядьте на кілька хвилин, намагаючись ні про що не думати. Рецепт третій (корисно робити щодня): промивати очі міцної чайною заваркою та робити теплі примочки з відвару ромашки. І працюйте на здоров'я! Не забуваючи при цьому відпочити від комп'ютера на свіжому повітрі, якого не замінить жодна новітня програма.