Цей світ такий барвистий, подивись!

04.04.2006
Цей світ такий барвистий, подивись!

Чекаючи на операцію, можна почитати книжку. (Фото автора.)

      У просторих палатах на 2—4 пацієнти діти лежать разом зі своїми мамами. Як відзначив завідуючий офтальмологічним відділенням лікарні «Охматдит» Юрій Баринов, дитина не може сама лишатися в лікарні, оскільки операція для неї — великий стрес, а відсутність поруч рідних — стрес подвійний. Тож у новому центрі діти не тільки отримують кваліфіковану допомогу спеціалістів, а й з комфортом перебувають у відділенні. Враховуючи те, що сучасна офтальмохірургія — це, по суті, хірургія одного дня, маленьких пацієнтів тримають у відділенні до трьох днів. Цього цілком достатньо, аби підготувати пацієнта до оперативного втручання, прооперувати й проаналізувати результат.

      Відділення, яке відкрилося на базі української дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит», розраховане всього на 20 ліжок, але цього достатньо для першого центру, кажуть лікарі. Пацієнти не будуть довго затримуватись, тому черга якщо й виникне, то буде незначною. За словами міністра охорони здоров'я Юрія Поляченка, у новому центрі зможуть покращити, а то й відновити зір близько двох тисяч дітей на рік. Найголовніше, що тепер батькам не доведеться шукати кошти на дорогі операції, продаючи хатнє майно чи залучаючи спонсорів. Лікарі не візьмуть від пацієнта жодної копійки — гроші на харчування і лікування малюків надходитимуть з державного бюджету.

      Сюди зможуть приїхати діти з усіх регіонів України, вiд грудничкiв до 18 років, які мають суттєві порушення зору. «Це будуть найскладніші випадки, — розповідає головний офтальмолог МОЗ України, доктор медичних наук, професор Сергій Риков. — Ми будемо оперувати дітей  iз вродженою катарактою, вродженою глаукомою, ретинопатією недоношених дітей, імплантувати штучні кришталики. Найменші пацієнти можуть бути з нуля, просто з пологового будинку. Це недоношені діти, які мають вагу менше кілограма. Остання дитина, яку оперували наші лазерні хірурги, взагалі мала вагу 900 грамів».

      Для того щоб потрапити до столичного центру, треба мати лише направлення і паспорт громадянина України.

 

ДО РЕЧI

      Тенденція до збільшення кількості сліпих людей сьогодні існує в усьому світі. На планеті щороку додається мільйон людей, які живуть у цілковитій темряві й орієнтуються на дотик, слух і запах. Всесвітня організація охорони здоров'я, вкрай стурбована таким катастрофічним зростанням, розробила спеціальну програму Vigen 2020, покликану зменшити кількість сліпих дітей у всьому світі, в тому числі в Україні, вдвічі до 2020 року. Як саме? Створивши на 10 мільйонів дорослого населення один центр боротьби зі сліпотою, який включав би медико-генетичну консультацію, спеціальне діагностичне відділення та лікувальну базу. Завдяки новітньому обладнанню працівники відкритого в Києві центру зможуть щороку робити до 50 лазерних операцій, повертаючи дітям зір, і близько 80 хірургічних втручань дітям, які без операції могли б осліпнути на обидва ока.