«Синьо-жовті» — фаворити чемпіонату світу?!

01.04.2006
«Синьо-жовті» — фаворити чемпіонату світу?!

Уейн Грецьки міняє кленовий лист на тризуб. (Фото РЕЙТЕР.)

      Відомо, що на останньому турнірі кращих хокейних збірних планети — Олімпійських іграх у Турині — родоначальники хокею канадці гучно провалилися, не потрапивши навіть до півфіналу. Генеральний менеджер збірної Канади, легендарний у недалекому минулому хокеїст Уейн Грецьки вирішив навіть піти у відставку зі своєї посади. Але, як відомо, без роботи Великий у будь-якому разі не залишиться, бо цього сезону дебютував у ролі головного тренера команди НХЛ «Фінікс койотіс». Щоправда, його підопічні посідають 12-те місце у Західній конференції і допомогти їм потрапити до «плей-оф» може лише диво.

      Але, навіть попри туринську невдачу, бажання варитися у соку національних збірних у Грецьки не відпало. Як повідомляє сайт NHL.com, уславлений хокеїст згадав про своє українське коріння і звернув погляди на нашу збірну, яка восьмий рік поспіль виступатиме в елітному дивізіоні. Мабуть, Уейна надихнув на такий крок тренер «Вашингтона» Глен Хенлон, котрий очолює збірну Білорусі.

      За інформацією «Української хокейної агенції», днями відбулися переговори канадця з керівництвом Федерації хокею України. В результаті Уейну Грецьки вирішили довірити пост керманича «синьо-жовтих» уже на найближчому чемпіонаті світу, який пройде на початку травня в Латвії.

      Наставник «Фінікса» вже провів ознайомче тренування з хокеїстами «Сокола». Уейн настільки активно взявся до роботи, що вирішив посилити склад нашої команди кількома... енхаелівцями з українським корінням. Називаються імена Дарсі Гордійчука з «Нешвілла», Річарда Матвійчука з «Нью-Джерсі», Стіва Коновальчука з «Колорадо».

      Активну участь у цьому процесі взяло й Міністерство у справах молоді, сім'ї і спорту. Його керівник Юрій Павленко «під Грецьки» вже домовився з кількома потенційними спонсорами про суттєві інвестиції в український хокей. З цієї ж опери — плани щодо посилення київського «Сокола», який зміг би заявитися в російську суперлігу, а також створення в Україні принаймні ще одного сильного професійного клубу. Крім того, планується розвернути широкомасштабну програму побудови льодових майданчиків у багатьох регіонах країни.

Василь ЗАКИНЬШАЙБУ.