На запитання «УМ» відповідає Андрій Ярмак, заступник директора Проекту аграрного маркетингу, головний спеціаліст із ринкової інформації
— Скажіть, будь ласка, що вплинуло на зменшення ціни на сало та м'ясо: піст, активне забивання тварин, бо немає чим їх годувати? Чи щось інше?
— Ціни знизилися головним чином на свинину. До речі, так, як ми й прогнозували. Причина проста —зростання виробництва внаслідок великих інвестицій у свинокомплекси. До кінця року, за нашими розрахунками, ціни можуть знизитися ще на 30 відсотків або навіть більше.
— Чи достатньо в нас поголів'я, щоб забезпечувати потреби українців у м'ясі?
— Питання не в поголів’ї, а його продуктивності. У нас багато тварин, але більшість має низьку продуктивність. Найбільш ефективна галузь — птахівництво, тому й м'ясо найдешевше. Через стрімке зростання попиту на м'ясо (ріст доходів) зараз внутрішнє виробництво не покриває усіх потреб, особливо потреб переробки, тому й змушені ввозити м'ясо з-за кордону. У той же час високі ціни приваблюють інвесторів, що створює передумови для розвитку галузі (чудовий приклад —результати у птахівництві, а зараз відпрацьовуємо цю схему у свинарстві).