«Свинячі» пристрасті

24.03.2006
«Свинячі» пристрасті

Ковбаси — дiло ласе. (Фото Валерія Соловйова.)

      Експерти з Мінекономіки прогнозують, що ціни на м'ясо падатимуть, а вартість молочної продукції та курячих яєць найближчим часом буде стабільною. У тому, що свинина на ринках України дещо подешевшала у березні, ми всі й самі мали змогу переконатися. Цього тижня, наприклад, сало на базарі вже коштувало від 10 до 15 гривень за кіло, а не 20 гривень, як було минулого року. Ситуація на ринку яловичини протягом тижня також залишалася стабільною. За словами представників переробних підприємств, недостачі сировини вони нині не відчувають. Відтак м'ясної кризи не буде, — кажуть експерти. Дещо підливають олії у вогонь хiба народні депутати: ухвалили днями закон, який може викликати невеликi коливання в цiнах на ковбасу. І все ж, чи  є в нас перспектива сподіватися на зменшення вартості м'яса й надалі? Експерти кажуть, що є.

 

«М'ясна криза в Україні — річ надумана»

      На користь позитивних прогнозів щодо «м'ясної» ціни служить статистика. Держкомстат України зазначає: поголів'я свиней збільшилося за рік на 11 відсотків. Приємною новиною стало те, що за рік кількість свиней у спеціалізованих господарствах (а таких в Україні буде  все більше і більше) зросла на 25 відсотків, і ця кількість продовжує збільшуватись і зараз. В індивідуальних господарствах — також прогрес, свинок і там побільшало. Як повідомила прес-служба Кабміну, на підтримку виробництва продукції тваринництва в 2006 році планується виділити 942,5 мільйона гривень, уже затверджений урядом порядок виплати дещо більших дотацій за здане на переробку молоко та м'ясо.

      Усі експерти, задіяні у «м'ясному» ринку, певні: ціни на «стратегічний» товар впадуть, коли його на ринку буде достатньо. Собівартість м'яса в індивідуальних господарствах поки що занадто висока. Експерти розповідають, що нестачу в Україні поповнює імпортне м'ясо, яке значно дешевше вітчизняного, — це знижує ціну, але б'є по вітчизняному виробнику. І все ж про критичну ситуацію на цьому ринку говорити не можна. Таку думку висловив «УМ» Юрій Гулєвський, генеральний директор ТОВ «Тульчинм'ясо». «Ми як виробники м'ясної продукції в Україні вважаємо, що м'ясна криза в країні — річ надумана. Криза — це тоді, коли м'ясо зникає з прилавків. За останні роки таке явище не спостерігалося, — каже експерт, — а ціна на м'ясо — це питання економічне. Вартість на такий продукт ламає контрабандний товар. Коли розпочали боротьбу з контрабандою, це вплинуло на підвищення цін. Бо всім відомо, що коли  проривається на ринок контрабанда, тоді зразу ж на цей товар спостерігається і падіння цін. Треба навести лад в Україні, у першу чергу, із забезпеченням сировиною. Коли м'яса буде багато, то й ціна на м'ясопродукти стане нижчою».

      Цю ж думку поділяє і шеф-редактор журналу «М'ясний бізнес» Єлизавета Святківська, додаючи, що головні проблеми м'ясопереробної  галузі — це занадто висока ціна сировини та низька реалізація продукції.

Ковбаса — пiд пресингом

      Однак надмiру втішатися позитивними прогнозами щодо цін на м'ясні вироби зарано. Нещодавно Верховна Рада прийняла Закон «Про м'ясо та м'ясні продукти», який  стосується забезпечення якості м'ясних продуктів. Йдеться про те, що для виготовлення м'ясних виробів вищого сорту буде заборонено використовувати добавки з низьких сортів м'яса та інших харчових добавок. А ще новий закон вводить додаткову структуру контролю за процесом виготовлення м'ясних виробів — атестацію виробництв м'ясної сфери господарювання. Експерти прогнозують, що це призведе тільки до збільшення корупції, а не покращення якості. До того ж фахівці пророкують невелике підвищення цін на ковбаси. Закон обіцяє підтримку держави у вирощуванні худоби та птиці, а також для виробників м'ясної продукції (дотації, кредити, інвестиції, захист вітчизняного виробника...), але всіх наших «м'ясних» годувальників закон позбавляє ринкових умов господарювання, бо право називати ціну на продукцію матиме лише Кабінет Міністрів. За таких умов експерти не беруться передбачати ціни, бо ніхто не знає, за якими критеріями буде це робити Кабмін. Тому працівники м'ясопереробної галузі звернулися до Президента України з проханням не підписувати цей закон, а направити його в парламент на доопрацювання з урахуванням їх пропозицій.

      На думку голови правління асоціації «Укрм'ясо» Володимира Попова, якщо закон набере чинності, ковбаси вищого  сорту подорожчають на 10—15 відсотків, а близько 40—50 відсотків малих цехів можуть закритися. А Юрій Гулєвський, гендиректор ТОВ «Тульчинм'ясо», певен, що обмеження складу компонентів, які можна використовувати для виготовлення ковбас, це не справа Верховної Ради. «До речі, правила використання різних компонентів при виготовленні ковбасних виробів у нашій країні зараз жорстокішi, ніж у Європі. Багато з компонентів, що дозволяються використовувати за кордоном, у нас заборонені. Я вважаю, що наша м'ясна продукція сьогодні не потребує додаткових засобів із захисту якості. Розроблення рецептур — це не справа Верховної Ради. Для того щоб контролювати наші рецепти, існують такі органи, як Держстандарт, Мінохоронздоров'я, які мають повноваження щось дозволяти, а щось забороняти», — каже експерт. На його думку, для виготовлення якісних продуктів Україні не вистачає тiльки якісної сировини.

      Андрій Порох, фінансовий директор Русанівського м'ясокомбінату, вважає, що в новому законі є статті, які суперечать напряму розвитку ринкової економіки. І цей документ може вплинути на збільшення ціни саме дешевої м'ясної продукції. «Дорогі види ковбасних виробів, я думаю, залишаться за старою ціною, бо їх і зараз не дуже купують.

 

      P.S. Коли вже верстався номер, стало вiдомо: Президент України ветував Закон «Про м'ясо та м'яснi продукти».

 

ДОВІДКА «УМ»

      Мінекономіки України констатує: на деякі продукти за минулі тижні ціни зросли, на деякі – впали. Відтак із 1 по 10 березня така середня вартість на тваринну продукцію.

     

Ціна знизилася:

на яловичину — на 0,4 відсотка (з 21,21 до 21,13 грн/кг),

на свинину — на 1,2 відсотка (з 23,45 до 23,18 грн/кг),

на сало — на 1,2 відсотка (з 14,39 до 14,22 грн/кг),

яйця курячі — на 2,2 відсотка (з 3,68 до 3,6 грн/дес),

молоко — на 0,4 відсотка (з 2,45 до 2,44 грн/л).

 

Ціна зросла:

на курей — на 0,4 відсотка  (з 11,72 до 11,77 грн/кг),

ковбаси варені І сорту — на 0,2 відсотка (з 13 до 13,02 грн/кг),

масло — на 0,1 відсотка (з 13,29 до 13,3 грн/кг) 

сметану — на 1 відсоток (з 7,96 до 8,04 грн/кг).

 

ЗГАДАТИ ВСЕ

      Попри закиди опозиційних сил щодо шаленого підвищення цін на м'ясо, статистика засвідчує інше: особливо різкого збільшення вартості цього продукту (як свинини, яловичини так і курятини) не було. Ви маєте можливість і самі порівняти:

Вид м'яса   Березень 2006 року      Березень 2005 року      Березень 2004 року

Свинина     22—27 18—30 15—22

Яловичина   21—26 16—28 14—20

Кури домашні      10—12 13—16 13—17

(Подано за матеріалами досліджень Проекту аграрного маркетингу в гривнях за кілограм)

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>