Уряд чекає на родзинки

22.03.2006

      У графіку робочої поїздки Прем'єр-міністра України Юрія Єханурова на Хмельниччину значилося відвідування ХАЕС. Однак через складні метеоумови літак довелося змінити на автомобіль і, відповідно, скоригувати маршрут. Утім, за зізнанням глави уряду, він несподівано отримав нагоду без попередження оглянути виборчі дільниці у глибинці та невимушено й відверто поспілкуватися на трасі з продавцями відомого рибного базару в Летичеві.

      Після такого «походу в народ» Прем'єр уже на діловій ноті, хоча й без тиску й накачки, вів розмову в обласному центрі з адміністративно-господарським активом та представниками малого і середнього бізнесу. Окремі чиновники і господарники, користуючись присутністю високого столичного гостя, за звичкою просили допомоги в розв'язанні якихось локальних проблем — реанімації Понінківського картонно-паперового комбінату, компенсації втрат власникам земельних паїв, спричинених Чернелівським водогоном, газифікації кількох населених пунктів у Ярмолинецькому районі тощо. Пообіцявши «вникнути в суть», Юрій Іванович цілком резонно закликав ораторів на урядовий рівень виходити з більш узагальненим баченням питань, аби їх можна було вирішувати в комплексі. І тут же нагадав, що Кабмін уже підписав протоколи про наміри з Дніпропетровською та Харківською областями. Реалізація окремих угод дозволить першій стати своєрідним діловим полюсом України, а другій — інтелектуальним. Тобто йдеться про цілеспрямовану роботу центру й регіону з втілення конкретних ідей. Важливо концентрувати кошти на магістральних напрямах, а не розпорошувати їх. Треба, щоб і хмельниччани, так би мовити, побачили себе на карті країни. «Пропонуйте родзинку!» — звернувся Прем'єр-міністр до адміністративної та бізнесової еліт краю.

      Значну увагу приділив глава уряду ситуації в аграрно-промисловому комплексі. Цьогоріч селу виділені солідні бюджетні ресурси. Вони спрямовуються на підтримку виробництва та розвиток соціальної сфери. Передбачені, зокрема, дотації на продукцію рослинництва і тваринництва. На жаль, практика свідчить, що 70 відсотків фінансів отримують 20 відсотків господарств. Слід позбуватися такого спадку. Тим паче, що минулий рік 59 відсотків агроформувань Хмельниччини завершили із збитками для себе. Їм і треба підсобити. Необхідно відродити традиційну для Поділля цукрову галузь. Передумовою цьому має бути баланс інтересів переробників і виробників. Аби в майбутньому наша країна впевнено почувалася в СОТ, мусимо підтягнути вітчизняний агросектор до світових стандартів. І конкретні програми в цьому плані профінансувати можна.

      Ще одна болюча точка — реформування житлово-комунального господарства, насамперед у малих містах. На це потрібна фантастична сума в 400 мільярдів гривень. А поки що, як сказав керівник уряду, будемо вчити новообраних міських і селищних голів, як управляти комуналкою. Другого Алчевська допустити не можна.

      Не оминув Прем'єр енергетичної тематики. Він нагадав, що в область на газифікацію населених пунктів надійде 13 мільйонів гривень, і їх треба справедливо поділити. Загалом необхідно спільно думати, як активніше переходити на ефективне використання електроенергії. В країні її надлишок. Останнім часом вдалося на третину збільшити експортні поставки струму, зокрема у Білорусь. Атомна енергетика розвиватиметься і надалі, але за умови, що знайдемо нові ринки збуту вироблених кіловат. Отож і про можливе будівництво третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС можна буде говорити лише за кілька років. До речі, на цьому тижні уряд презентує програму енергетичної стратегії України.

      Заспокоюючи скептиків, Юрій Єхануров зазначив, що серйозних криз і, відповідно, економічного спаду в державі не передбачається. Рівень інфляції прогнозується в межах 10 відсотків. Гривня буде стабільною, адже Кабмін і Нацбанк здійснюють узгоджену політику. І взагалі, підсумував Прем'єр-міністр, хочу, щоб наша робота не викликала сенсацій. Уряд повинен працювати так, щоб його не помічали.