Із автоматом проти бруду

17.03.2006
Із автоматом проти бруду

Автоматика — це, перш за все, зручність. (Володимира СТАДНИКА.)

      Людство вкрай розлінувалося, до того ж має не так багато вільного часу. Відтак хатній клопіт, якщо є для цього матеріальна можливість, люди намагаються перекласти на техніку. Тут відчувається прогрес і серед українців: пральна машина-автомат стає усе доступнішою для нас — тим більше що ціновий спектр дозволяє обирати кожному свою модель, а ринок постійно поповнюється новинками.

Кілька кроків до автоматики

      Перше, що ви маєте зробити перед купівлею пральної машини, — це визначити для неї місце в квартирі (ця техніка потребує зв'язку з водогоном, електричною розеткою, що має заземлення), а також вирішити, на яку суму розраховуєте. Другий етап — вибір конкретної моделі й магазину. Потім — сама купівля і підключення машини у вашій квартирі фахівцем. Вам доведеться також вивчити інструкцію та навчитися користуватися «пралкою» і визначитися з миючими засобами.

      До низької цінової категорії відносяться машини російського виробництва, які коштують 300—350 доларів. Трошки дорожчі деякі італійські, турецькі та корейські моделі. У середній ціновій категорії —  італійські Zanussi, Ariston, словацька Gorenje, американська Whirlpool, французька Brandt, німецька Кaiser. В асортименті цих виробників можуть зустрічатися й набагато дорожчі моделі. Від 550 до 1250 доларів коштують німецькі Bosch, шведська Electrolux, англійська Hoover. Висока цінова категорія представлена німецькими машинами Siemens (600 — 1500 доларів) та AEG, а також шведською Asko (від 800 до 1100 доларів). Існують на ринку і більш коштовні моделі.

Повногабаритні помічниці — дешевші та якісніші

      Усі автоматичні пральні машини поділяються на повногабаритні й малогабаритні. Якщо з місцем для повногабаритної машини нема проблем — то вибирайте саме її. Ви знайдете стандартний варіант у всіх виробників (54 см на 62 см). Як правило, він краще оснащений і коштує при інших рівних характеристиках дешевше, ніж нестандартні пральні машини. У чому пральні машинки менших розмірів поступаються стандартним? У них менший барабан, а це призводить і до зменшення об'єму білизни, яку можна туди одночасно покласти. У великому барабані білизна менше мнеться і краще позбавляється від бруду. У маленьких машинах важко влаштувати режим «ручне прання» делікатних речей, і, як не дивно, вони витрачають більше енергії. Серед маленьких машин майже не зустрічаються моделі з сушкою.

      Серед нестандартних моделей найбільш популярні вузькі машини (39 на 45 см) та супервузькі (32—35 см). Кількість останніх зараз дуже швидко зростає на ринку, але їх нема серед дорогих брендів, орієнтованих на заможних людей, у яких нема проблем із місцем для пральної машини. Окрім вузьких моделей, існують ще й компактні машини, які вирізняються усіма зменшеними габаритами. Їх висота — до 70 см, що дозволяє встановлювати «пральки» навіть під рукомийником. Ще один момент, на який варто звернути увагу, — дуже зручно, коли люк можна відкрити на 180 градусів.

      Окремий клас машин — це машини із вертикальним завантаженням білизни. Вони не дуже популярні в Україні, але чомусь дуже до вподоби французам, які вибирають їх у восьми з десяти випадків. Зручність цих моделей полягає в тому, що не треба мати окремого місця для відкриття люка, їх можна ставити у кутку, не треба нахилятися (панель керування — зверху), докидати додаткову білизну можна на будь-якому етапі прання. Існують серед них моделі з сушкою, а також з різними типами управління — механічним та електронним.

У кожної машини — свій характер

      У характеристиках пральних машин позначають так звані класи (рівень якості) прання, енерговитрат та віджиму. Позначки робляться латинськими буквами від A до G, де А — найкращий варіант. Клас прання говорить не тільки про бездоганну чистоту, а й про обережність і дбайливість режиму прання, яке надовго зберігає гарний вигляд речей. Клас енергозбереження стосується економії електрики та води. Для його підвищення ввели ще й такий режим, коли час початку прання і виставлення його параметрів можна роз'єднати, давши команду машині попрацювати вночі, — у багатьох країнах за кордоном тарифи на воду та електрику нижчі вночі, ніж удень. Клас віджиму визначається кількістю обертів за хвилину. Зауважимо, що підвищення обертів на 100 за хвилину веде до збільшення ціни на машину гривень на двадцять. Оптимальною вважається максимальна швидкість тисяча обертів за хвилину.

      У недорогих машинах управління процесом прання відбувається за допомогою механічних пультів, якими користуватися легше, ніж електронним, але можливості у машини при механічному управлінні значно менші. Електронні моделі можуть мати невеличкі екрани для інформування про стадії прання — і це дуже корисна послуга.

      Деякі машини захищені від дитячого втручання — мають блокування панелі управління, можна заблокувати люк, щоб у неробочому стані машини дитина не могла його закрити, а під час роботи — відкрити. Сьогодні пропонується, окрім стандартних програм прання, багато й спеціальних. Найкорисніші з них  — це щодобове швидке прання, попереднє замочування сильно забрудненої білизни, а також прання при невеликій температурі, що дозволяє одночасно прати речі зі змішаних тканин, а також програма ручного прання для вовни та делікатних речей. Можливо, зацікавить те, наскільки гучно працює та чи інша пральна модель. Найтихіші машини шумлять на рівень 42—43 дБ, а найшумніші гарчать до рівня 80дБ. (Порівняйте: шепіт на відстані 1 метра — це 20дБ, а шум у вагоні метро — 90 дБ.)

      «Інтелектуальний розвиток» пральних автоматів безпосередньо залежить від їхньої ціни. Деякі самостійно зважують білизну, вираховують потрібну кількість порошку, про що сповіщають на екрані, самі за аналізом води вирішують, скільки ще треба білизну полоскати. Одна з останніх розробок інженерів — наділення автомата шостим відчуттям, яке дозволяє виправляти за власною ініціативою заданий людиною режим прання, якщо він видається машині недоцільним. Із нових розробок — це знищення бактерій за допомогою срібла. Вже нікого не дивують машини-автомати, які вміють випрати подушки без витягання з них пуху, а також такі, що й із пранням верхнього одягу впораються. У машинах середньої цінової категорії встановлена програма, що дозволяє уникнути прасування або суттєво його полегшити. Цей ефект досягається особливим режимом викручування. Найбільш коштовні машини навчені враховувати самостійно особливості матеріалу, з якого виготовлені речі, які ви довірили їй прати. Зовнішній вигляд речей після прання в цих машинах не змінюється. Вони мають окрему програму для прання джинсів та ніжних жіночих блузок. Словом, технології так розвинулись у пральному напрямі, що їх неможливо перерахувати, тому кожен має можливість обирати машину за своїми смаками. Цікаві зміни інтересу до прання можна помітити, блукаючи інтернетними форумами, — там не зустрілося мені жодної жінки, натомість завзято обмінювались інформацією про плюси й мінуси різних пральних машин лише чоловіки.

ГОСПОДИНI НА ЗАМIТКУ

      * Під час вибору пральної машини-автомата довідайтеся, чи є у вас у місті сервісний центр, де ремонтують вибрану вами модель, а також чи забезпечать вам ремонт після закінчення гарантійного терміну — не виключено, що потiм вам можуть відмовити в обслуговуванні.

      * Не варто купувати пральну машину в найближчому магазині. Краще купити її у великому торговому центрі, тим більше що зараз доставка майже в усіх безплатна до квартири. І, якщо цей магазин має свій сервісний центр, що займається гарантійним ремонтом пральних машин, — це найкращий варіант. Навіть якщо ваша пральна машина зламається і не буде потрібних запчастин — майстри із сервісного центру обов'язково знайдуть спосіб ці частини вам поставити.

      * Дешевше буде купити машину через інтернет. Якщо ви зважилися, сходіть для початку в магазин, визначтеся з моделлю машини. Нині дуже поширені електронні магазини — товари в інтернеті продають такі ж, як і в звичайних магазинах (із гарантією, доставкою тощо), привозять їх до покупця зі складів. Однак інтернет-магазини не платять за оренду приміщень у торгових центрах, відтак вартість товарів у них менша.

      * Якщо ви боїтеся, що придбану машину доведеться часто ремонтувати, то вибирайте більш надійні моделі. Це машини з баком із нержавіючої сталі (про пластмасовий і емальований забудьте, хоча є дуже солідні фірми, що використовують пластик). І ще — не плутайте бак iз барабаном. Барабан майже у всіх машин iз нержавіючої сталі. Пральна машина з механічним програматором ламається рідше, ніж з електронним командним апаратом, тому що механічний програматор за останні сорок років доведений до досконалості. Пральні машини з невеликими максимальними обертами при віджимі (400—600 обертів за хвилину) практично ніколи не вимагають ремонту. Але білизна в них не дуже добре викручена.

      * Не орієнтуйтеся на зовнішній вигляд пральної машини й на її захмарну ціну. Багато фірм величезну кількість грошей вкладають у дизайн, віднімаючи в такий спосіб гроші від розробки саме технологій прання і збільшення надійності вузлів пральної машини. Остерігайтеся купувати суперсучасні моделі. На відпрацьовування технологій виробництва однієї моделі пральної машини йде близько п'яти років. За цей час відбувається обкатування, «виловлюються» помилки, вносяться необхідні зміни. І все це за допомогою статистики, що збирають авторизовані сервісні центри, де роблять гарантійний ремонт. Через п'ять років після початку виробництва пральна машина стає дійсно надійною. Але, на жаль, через 5-7 років дана модель знімається з виробництва, і їй на зміну приходять нові технології. Тому, як правило, вся стара побутова техніка набагато надійніша за нову.

      * При покупці обов'язково довідайтеся, безплатна доставка буде до під'їзду чи до квартири. Якщо до під'їзду (це, за законом, — мінімум), то готуйтеся платити вантажникам. Якщо в будинку немає ліфта — ви платитимете за кожен поверх, на який підніматимуть хлопці машину. Ви, звичайно, можете і самі її дотягти, але велика ймовірність упустити цей важкий агрегат. А вироби, що мають механічні пошкодження, знімаються з гарантії. Якщо все-таки вирішили самі піднімати, то запам'ятайте: піднімати пральну машину-автомат найкраще вдвох. Утрьох на сходинковому майданчику не розминутися.

      * Якщо вам пропонують безплатну установку, то вона має чимало підводних каменів. Зазвичай ідеться про безплатну роботу з установки, але не безплатні матеріали. Довідайтеся про це заздалегідь детальніше. До речі, багато магазинів продають за окрему плату гарантійне обслуговування додатково ще на кілька років. Будьте обережні. Одна річ — якщо ця додаткова гарантія допускається заводом-виробником, й інша — якщо це ініціатива магазину. Магазин може зникнути разом із гарантійними зобов'язаннями. Завод же — більш надійний гарант. Якщо ви зробили заявку на платну установку пральної машини, то коли прийде майстер, обговоріть із ним усі особливості установки, подивіться, які видаткові матеріали він буде використовувати. Деякі майстри зазвичай використовують фурнітуру дешевшу, щоб гарантійний термін витримала. А потім вам доведеться по-новому займатися цією сантехнікою. Краще відразу переплатити в півтора раза, але потім років на десять забути про підтікання та затоплення.

      * Не варто підключати пральну машину до гарячої води (навіть якщо для цього є спеціальний клапан). Пральна машина-автомат, яка підключена до гарячої й холодної води, на початку прання заливає відразу і холодну, і гарячу воду. Якщо температура холодної і гарячої води в межах стандарту для даної пральної машини-автомата, то в підсумку, після змішування, вийде температура води рівно 40 градусів. Це максимально можлива температура початку будь-якої програми прання. А якщо у вас буде холодна вода холодніша, ніж, наприклад, у сонячній Італії (Італія поставляє велику кількість різноманітних машин на ринок), а гаряча вода — гарячіша? Тоді ви ризикуєте не витримати температурний режим для деяких делікатних програм прання вже під час першого заливання води! Пральна машина-автомат може тільки підігріти воду до потрібної температури, але ніяк не остудити! Адже співвідношення холодної й гарячої води під час набору не регулюється і залежить тільки від напору. Так що ви уже на початку прання ризикуєте «зварити» свій улюблений вовняний светр. Це в кращому випадку.

 

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>