НОВИНИ «СОЦІАЛКИ»

16.03.2006

Кредити  педагогам

      Президент України Віктор Ющенко підписав закон, який дозволяє вчителям та науково-педагогічним працівникам отримувати пільгові кредити на будівництво й купівлю житла.

Добровольці війни — учасники бойових дій

      Ющенко підписав зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Як повідомляє УНІАН, цим документом передбачається визнати учасниками бойових дій не лише осіб, які були призвані, а й які добровільно вступили до лав Радянської армії і Військово-Морського флоту під час військових призовів 1941—1945 років. Закон передбачає безплатне встановлення квартирних телефонів та користування всіма послугами зв'язку для інвалідів Великої Вітчизняної війни та війни з Японією.

Уряд боротиметься із затримкою зарплат

      Кабінет Міністрів посилить адміністративну та кримінальну відповідальність за несвоєчасну виплату заробітної платні. Відповідний проект закону України був схвалений на урядовому комітеті під головуванням віце-прем'єр-міністра України В'ячеслава Кириленка. Як повідомляє прес-служба віце-прем'єра, відтак посилюється відповідальність керівників підприємств, установ та організацій за безпідставну невиплату заробітної плати — штрафи за це становитимуть від трьохсот до п'ятисот неоподаткованих мінімумів. Проектом закону також пропонується збільшити штрафи за виплату заробітної плати не в першочерговому порядку. За ці порушення штрафи будуть стягуватися у розмірі від п'ятдесяти до ста неоподаткованих мінімумів.

56 днів відпустки для вихователів дітей

      Кабмін встановив відпустки у 56 календарних днів для працівників центрів соціально-психологічної реабілітації дітей. Як повідомляє УНІАН, такі відпустки можуть отримати директор, вихователь-методист, вихователь, практичний психолог та музичний керівник зазначених центрів.

Столичні сироти-студенти отримають допомогу

      У Києві діти-сироти, які другий рік навчаються у ВНЗ, отримуватимуть від місцевої влади до кінця навчального року 100 та 200 гривень допомоги. Як повідомляє УНІАН, до переліку дітей, що отримають кошти, належать ті, хто постійно проживає і зареєстрований у Києві та навчається другий рік у вищих навчальних закладах денної форми навчання (крім дітей-сиріт, вартість навчання яких сплачується за рахунок коштів міського бюджету, та курсантів військових закладів). Водночас щомісячну допомогу розміром 200 гривень отримуватимуть діти-сироти зазначених категорій, які закінчили попередній курс на «відмінно» і продовжують своє навчання. Дітей, яких стосується це розпорядження, у столиці — 78. На ці заходи міська влада виділила 48 тисяч гривень.

Козацтво допоможе безпритульним дітям

      Міжнародний комітет Всеукраїнського козацтва пропонує всім політичним силам взяти участь у створенні Національної програми боротьби з дитячою безпритульністю. Зокрема, як повідомляє УНІАН, планується створити Фонд фінансування програми боротьби з дитячою безпритульністю. Члени козацьких товариств перераховуватимуть у фонд щомісяця по п'ять гривень, а члени політичних партій — по три. Окрім цього, Міжнародний комітет Всеукраїнського козацтва планує звернутися до ЗМІ з проханням створити постійно діючу Програму моніторингу і висвітлення проблем боротьби з безпритульністю. Також планується створити єдиний Координаційний центр iз представників політичного і громадського сектора та церков, які задекларують свою участь у кампанії боротьби з дитячою безпритульністю.