Маля, твій час настав!

16.03.2006
Маля, твій час настав!

Захистимо наших дiтей! (з архiву РЕЙТЕР.)

      Нинішній 2006 рік, як відомо, має стати Роком захисту прав дитини. Відтак уряд готує план та програму дій, створено оргкомітет із проведення «дитячого» року під головуванням віце-прем'єр-міністра з гуманітарних питань В'ячеслава Кириленка. Учора план заходів уперше представили журналістам. Так, за словами міністра у справах сім'ї, молоді та спорту Юрія Павленка, пріоритетом має стати вдосконалення освіти та медичного обслуговування (зокрема, системи оздоровлення) дітей. До речі, за словами міністра, під час соціологічного дослідження з'ясувалося, що переважна більшість дітей не знає про власні права. А серед тих, хто відає про такі, половина певна, що найбільше порушують дитяче право на вільне висловлення думок і переконань. «Найгірша ситуація з дотриманням прав дитини в сільській місцевості, — каже Юрій Павленко, — насамперед тут порушується право дітей на комфортний побут, заклади культури, можливості дозвілля, доступу до інформації. Дев'ять відсотків сіл не мають доріг із твердим покриттям, 80 відсотків — спортивних споруд. Налагодити все це — пріоритетне завдання влади».

      Найбільш незахищені — діти-сироти, їх понад 100 тисяч в Україні. Тому держава має намір звернути увагу, перш за все, на них. Відтак запланована програма реформування системи закладів усіх форм власності, де виховуються державні діти. За словами Юрія Павленка, мета України — до 2008 року поступово перейти на заклади, де б виховувалося не більше 50 дітей. З огляду на те, що нині в нас iснує 350 інтернатів, де виховується близько 36 тисяч малюків, — завдання це не з легких. Тим більше, як виявила перевірка, в 90 відсотків особових справ дітей-сиріт є проблеми з оформленням — із документами теж необхідно навести лад. Звісно ж, ідеально для сиріт — потрапити в сім'ю. Тому держава має намір усіляко підтримувати родини, що зважилися взяти на виховання дитинку. Так, у травні буде створено Держдепартамент усиновлення та захисту прав дітей при Міністерстві у справах сім'ї, молоді та спорту, а держава планує вдвічі збільшити кількість усиновлених українцями сиріт. Батькам-вихователям передбачаються грошові виплати — цього не було до сих пір. Але Мінсім'ї зупинятися на цьому не збирається і пропонує Кабміну, щоб родина, яка усиновила сироту, отримувала допомогу таку ж, як і при народженні дитини — 8,5 тисячі гривень. А ще є намір ввести для одного з членів родини, яка усиновила дитину, тримісячну відпустку, аби батьки й малюк звикли одне до одного та адаптувалися.

      Ще одне серйозне завдання — запровадити механізм фінансового забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за принципом «гроші ходять за дитиною». Так, цьогоріч буде проведений експеримент у Київській області щодо виплат державної допомоги. Як пояснив Юрій Павленко, він полягатиме в тому, що державні гроші виділятимуть не на заклад, у якому виховується дитина, а безпосередньо на сироту — в місяць це, в середньому, виходить 800—900 гривень на дитину. Загалом же на цю програму в держбюджеті заплановано 50 мільйонів гривень.

      Судячи зі списку заходів, запланованих на 2006 рік, має відбутися чимало важливого: зокрема, створення консультативних пунктів (вони контролюватимуть проблемні сім'ї й попереджати соціальне сирітство), відкриття дитячих містечок — центрів психологічної реабілітації. Відбудеться протягом року з десяток дитячих фестивалів, всеукраїнських форумів, слухання за участю дітей. Так, повідомляє прес-служба віце-прем'єра з гуманітарних питань, організують тиждень для юних раціоналізаторів та винахідників, фестиваль дитячого, молодіжного кіно та телебачення, телемарафон, присвячений Дню захисту дітей, Всеукраїнський конкурс соціальної реклами, фестиваль авторської пісні, присвячений 15-й річниці Незалежності України. Буде організовано конкурс на найкраще запитання Президенту України. Також заплановані парламентські «дитячі» слухання та участь України в глобальній кампанії Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) «Єднаємося заради дітей. Єднаємося проти СНІДу».

A ТИМ ЧАСОМ... 

      В Україні планується створити СОС-дитячі містечка для проживання та виховання дітей-сиріт, доки вони не досягнуть 18-річного віку. А якщо діти навчатимуться у ВНЗ чи у професійно-технічних закладах, то зможуть мешкати в цих містечках і до 23-річного віку. Відповідний проект постанови було схвалено на урядовому комітеті під головуванням віце-прем'єра України В'ячеслава Кириленка. «Питання захисту прав дітей перебувають під особистим контролем Президента України Віктора Ющенка, — цитує пана В'ячеслава його прес-служба, — наше завдання — створити максимально наближені до сімейних умов, для повноцінного фізичного, духовного та інтелектуального виховання дітей. І створення за допомогою спонсорської підтримки міжнародних організацій таких дитячих містечок — ще один крок до сімейної форми піклування про дітей-сиріт». На території дитячого містечка планується розташувати 10—14 будинків, у кожному з яких буде проживати не більше десяти дітей разом iз вихователем, будинки для проживання дітей віком від 16 років, адміністративний будинок і будинок для проживання працівників містечка. До містечка будуть прийматися діти віком до 10 років, крім випадків влаштування братів і сестер старшого віку, за направленням органів опіки.