Пригоди українців у Росії

11.03.2006

      Незважаючи на звання однієї з провідних легкоатлетичних держав, Росія вперше отримала право провести світову першість. На організовані нашими сусідами змагання у приміщенні з'їхалися майже 700 атлетів із 133 країн. Зимова Москва, як і водиться, зустріла гостей десятиградусним морозом. Розмістилася така величезна кількість спортсменів у 25-поверховому готелі «Космос», розрахованому на 1500 номерів. Поблизу розташована ВДНГ, а з вікон відкривається вид на Музей космонавтики й Останкінську телевежу.

      Найбільш приємним перебування у Москві, мабуть, стане для французів, оскільки поруч із готелем височіє пам'ятник їхньому колишньому президентові — генералові Шарлю де Голлю, на площі імені якого й стоїть резиденція атлетів. До речі, Франція привезла третю за кількістю спортивну делегацію — 34 атлети. Більше лише в американців (66) та господарів-росіян (59). У числі учасників — 11 чинних чемпіонів світу та автори кращих результатів зимового сезону в усіх видах програми.

      Українська команда з 30 спортсменів прибула до російської столиці потягом у середу вранці. За винятком титулованих бігунів Жанни Блок та Івана Гешка, які вирішили самостійно дістатися місця стартів літаком. Але... пошкодували про це, оскільки їхній виліт із Києва суттєво затримався, а по прибутті до Москви наших провідних спортсменів ніхто з організаторів не зустрів, як це мало би бути. Наступний казус стався у четвер, і знову потерпілим виявився Гешко. Велику кількість спортсменів одразу відправили на допінг-контроль, де організатори створили лише одну медичну комісію. Звісно, сформувалася черга, й коли буковинець її таки подолав, виявилося, що останній автобус-«шатл» у манеж ЦСКА вже вирушив. Тренування одного з кращих бігунів планети на середні дистанції зірвалося.

      Не обійшлися без проблем й українські журналісти, яких за допомогою партнера Федерації легкої атлетики України туристичної фірми MIBS Travel Ukraine прибуло до Москви «аж» четверо. Інші вітчизняні ЗМІ на тлі загальної футболоманії чемпіонат світу, що проводиться відносно недалеко, проігнорували. Приїхавши до Москви, з наших журналістів лише кореспондент «УМ» знайшов себе у списках на акредитацію. Один з організаторів-росіян у прес-центрі, до якого звернулися  з проханням допомогти розв'язати проблему, послав наших медійників... до Ющенка. Мабуть, комусь у Росії таки кісткою в горлі стоять демократичні зміни в Україні. Потім почули, що таку ж проблему мав і грузинський журналіст — його, мабуть, відправили до Саакашвілі. Значно приємнішим виявилося спілкування з італійкою з Міжнародної федерації легкої атлетики (ІААФ). Зрозумівши ситуацію, вона зробила кілька дзвінків і з посмішкою зняла всі питання — без акредитації ніхто не залишився.

      А вчора змагання розпочалися у величезному спорткомплексі «Олімпійський», побудованому до Олімпіади 1980 року. Цікаво, що впритул до нього розташовані мусульманська мечеть і православна церква. Розрахована на 35 тисяч місць для глядачів крита арена за 26 років приймала старти найвищого рівня з 22 видів спорту. На прес-конференції напередодні стартів президент Всеросійської федерації легкої атлетики Валентин Балахнічев заявив, що найсучасніша бігова доріжка вартістю один мільйон євро була розроблена в Німеччині й виготовлена у США, потім ще й покрита швейцарською крихтою і встановлена в «Олімпійському» за тиждень до змагань естонськими фахівцями. До речі, після чемпіонату світу її передадуть в одну зі спортивних шкіл, де займатимуться як майстри високого класу, так і звичайні юні спортсмени.

      На тій же зустрічі з пресою стався смішний випадок. Перед сценою раптом почала закриватися завіса й таки сховала усіх VIP-персон. Із-за завіси темношкірий президент ІААФ Ламін Діак жартома заявив, що це не спроба перевороту й вони зараз повернуться...

* * *

      Учора зранку відбувалися перші кваліфікаційні старти. Наш Андрій Соколовський із першої спроби взяв висоту 2,27 м, записавши себе до вісімки фіналістів. Подолала кваліфікацію у стрибках потрійним і черкащанка Олександра Стаднюк (14,19 м).

.