Поперед батька в пекло

11.03.2006

      Щось не доводилося чути, щоб у Румунії вкладали значно більші гроші в клубний футбол, ніж у наші «Шахтар» і «Динамо». Про це свідчить хоча б той факт, що до складу українських грандів регулярно приїздять на заробітки «збірники» з цієї країни, а в Донецьку головним тренером працює кращий румунський фахівець Мірча Луческу. Саме завдяки його синові Развану, який тренує вдома столичний «Рапід», наш клубний футбол усе більше відстає від румунського за коефіціентом УЄФА, а нам доводиться ставити риторичне питання: чи завжди гроші дають результат?

      Позавчора «Рапід» Развана Луческу в 1/8 фіналу Кубка УЄФА обіграв з різницею у два м'ячі єдиний клуб бундесліги, якому двічі в сезоні вдалося виграти у чемпіона Німеччини — «Баварії»! І в Бухарест «Гамбург» прибув саме після цього подвигу. У цей же час болгарський «Левськи» привозить нічию з виїзду до міцного середняка серії А, а російський «Зеніт» виграє у Марселі, при цьому форвард Аршавін забиває найкращий гол ігрового дня різаним ударом у «дев'ятку» воріт легендарного Бартеза. Так російський футбол наблизився на відстань двох перемог до восьмого місця в таблиці коефіцієнтів, яке дозволить наступного року заявити свого чемпіона в основний раунд Суперліги без відбіркових матчів. Та й нульову нічию колишнього клубу Олега Протасова, «Стяуа», з не останнім в Іспанії «Бетісом» варто віднести до категорії результатів, які залишають шанси на сумарний успіх за підсумками двох матчів. А де там представники України в Кубку УЄФА?..

 

      1/8 фіналу. Перші матчі: «Рапід» (Бх, Румунія) — «Гамбург» (Німеччина) — 2:0 (Нікулає, 45; Буга, 88; вилучення: Мафтеї, 90 — де Йонг, 67), «Лілль» (Франція) — «Севілья» (Іспанія) — 1:0 (Дерні, 24), «Базель» (Швейцарія) — «Страсбург» (Франція) — 2:0 (Дельгадо, 8; Кузманович, 89), «Стяуа» (Румунія) — «Бетіс» (Іспанія) — 0:0, «Палермо» (Італія) — «Шальке» (Німеччина) — 1:0 (Брієнца, 15), «Удінезе» (Італія) — «Левськи» (Болгарія) — 0:0, «Міддлсбро» (Англія) — «Рома» (Італія) — 1:0 (Айєгбені, 12 (пен.)), «Марсель» (Франція) — «Зеніт» (Росія) — 0:1 (Аршавін, 51; вилучення: Рібері, 70 («М»)).

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      У Парижі вчора відбулося жеребкування 1/4 фіналу Ліги чемпіонів. 28 березня та 5 квітня зустрінуться: «Арсенал» (Англія) — «Ювентус» (Італія), «Ліон» (Франція) — «Мілан» (Італія), «Вільяреал» (Іспанія) — переможець матчу «Аякс» (Голландія) — «Інтер» (Італія), «Бенфіка» (Португалія) — «Барселона» (Іспанія).