Від «Барбі» до «Оскара»

10.03.2006
Від «Барбі» до «Оскара»

      Лора Джин Різ Уїзерспун народилася 22 березня 1976 року в Батон Руж, штат Луїзіана. Вона була другою дитиною в родині Джона і Бетті Уїзерспунів. Середнє ім'я Різ отримала від дівочого прізвища своєї матері. Її батько був військовим хірургом-отоларингологом, мати — медсестрою-педіатром, яка вже після народження доньки здобула вищу медичну освіту за цим фахом. Різ якось визнала, що якби не стала акторкою, то була б лікарем. Перші чотири роки свого життя дівчинка провела у Вісбадені (Німеччина), де її батько прослужив підполковником  медичної служби. Після повернення до США родина оселилася в місті Нешвілл, штат Теннессі. Принагідно зазначимо, що це місто є столицею кантрі.

      Різ увійшла у світ шоу-бізнесу дуже рано — у семирічному віці вже виступала як модель і знімалася в рекламних роликах для місцевих телеканалів. В 11 років зайняла перше місце в конкурсі талантів десяти південних штатів. Першу велику роль у кіно отримала в 1990 році в фільмі режисера Роберта Маллігана «Людина на Місяці». Фільм і акторка мали хороші відгуки. Далі були ролі у високобюджетних фільмах «Джек-ведмідь» (1993) та «Далека місцина» (1995), які також були схвалені критиками. Після закінчення 1994 року приватної школи для дівчат у Нешвіллі Різ вирішила припинити акторську кар'єру і вступила до Стендфордського університету, на факультет англійської літератури. Але її вузівські плани полетіли шкереберть після отримання спокусливих пропозицій ролей у двох високобюджетних фільмах: «Страх» (1996), де її партнером був Марк Валберг, та «Відкрита дорога» (1996) з популярним актором Кіфером Сазерлендом. Хоча ці стрічки не мали великого комерційного успіху, але дозволили Різ здобути у Голлівуді репутацію багатообіцяючої молодої акторки й проклали дорогу до інших головних ролей, зокрема у фільмах «Плезантвіль» (1998), «Вибори» (1999) та «Жорстокі наміри» (1999). Статус голлівудської суперзірки тендітна і вродлива Різ (її зріст лише 157 сантиметрів) здобула завдяки головній ролі в комедії 2001 року «Блондинка в законі», яка мала неймовірний комерційний успіх у США та світі загалом. Наступного року акторка закріпила свій успіх завдяки ролі у фільмі Sweet Home Alabama (у наших кiнотеатрах — «Стильна штучка»), який лише у прокаті США заробив 100 млн. доларів.

      На вечірці з нагоди свого 21-го дня народження, де було близько 300 гостей, Різ познайомилася з актором Раяном Філліппом, із яким невдовзі знялася разом у фільмі «Жорстокі наміри». 5 червня 1999 року вони побралися. Дуже «нескромна» за кількістю діамантів та ціною весільна обручка, яку отримала Різ, виготовлена відомим дизайнером Нілом Лейном, і таких екземплярів є лише кілька у світі. Пара має двох дітей: доньку Аву Елізабет (народилася в 1999-му) та сина Дікона (2003 року народження).

      Кілька цікавих біографічних фактів. Один із предків Різ — Джон Уїзерспун — підписував Декларацію про незалежність США. У фільмі «1776» роль доктора Уїзерспуна виконує актор Джеймс Нобл. Різ знає своє генеалогічне дерево, починаючи з предків, які прибули до США з Шотландії та Англії.

      Одна з найпопулярніших нині білявок Голлівуду вже у віці 7-8 років заробляла як модель 50 доларів за день. Гонорар акторки за фільм «Страх» (1996) становив 200 тисяч доларів. За першу частину «Блондинки в законі» Різ отримала п'ять мільйонів доларів, а за другу, відзняту в 2003-му, — вже 15 мільйонів, як і за роль у фільмі 2004 року «Ярмарок марнославства». Її гонорар за зйомки у фільмі жахів «Неприємності нашої родини», які мають розпочатися цього року, становить 29 мільйонів доларів. Таким чином, Різ побила рекорд Джулії Робертс, гонорар якої за фільм «Усмішка Мони Лізи» становив 24 мільйони, і стала найоплачуванішою актрисою Голлівуду і світу. Зароблені гроші Уїзерспун тримає не «в банці», а вклала у справу: заснувала спільно з Деброю Сігал продюсерську кінокомпанію Type A Films («Фільми типу А»), яка є підрозділом великої голлівудської компанії «Юніверсал пікчерз». Різ була продюсером кількох комерційно вдалих фільмів, зокрема й романтичної комедії «Спортивні вдови» з власною участю, яка має вийти на екрани цього року.

      Є в Різ і хобі: вона колекціонує античні речі й особливо «помішана» на старовинній вишивці. Що ж до кулінарних уподобань, то актриса є переконаною вегетаріанкою.

      Різ знялася більш ніж у 30 фільмах, але до останнього часу виконувала на екрані ролі ефектних «Барбі». Її часто порівнюють із героїнею фільму «Віднесені вітром» і так само називають «красунею Півдня». Роль кантрі-співачки Джун Картер, дружини легенди музики кантрі Джоні Кеша, в біографічній стрічці «Пройти по межі» є її першою великою драматичною кінороллю. І знаковою не лише тим, що минулої неділі акторка здобула за неї свій перший «Оскар». У цій стрічці Різ реалізувала ще одну свою мрію — стала справжньою співачкою кантрі.

      Загалом, Різ знялася в чотирьох фільмах, назви яких запозичені із назв відомих пісень у стилі кантрі: «Джек-ведмідь», Sweet Home Alabama, «Немов у раю» та, власне, «Пройти по межі» (Walk the Line) — так називається один із найбільших хітів Джонні Кеша.

      На останнє Різдво Різ як подарунок своєму чоловікові записала компакт-диск із двома піснями Френка Сінатри, оскільки Раян є великим фаном творчості цього співака. Ще до свого першого «Оскара» актриса отримала пропозиції контрактів на записи платівок у стилі кантрi від кількох великих фонографічних компаній США. Після здобуття «Оскара» таких пропозицій буде ще більше. Тож невдовзі світ дізнається ще й про співачку Різ Уїзерспун.

  • Огидні і прекрасні

    У Нью–Йорку відбулася одна з найулюбленіших подій шоу–бізнесової тусовки — церемонія вручення премії MTV Video Music Awards, заснованої найпопулярнішим музичним телеканалом у світі. Уперше подію такого масштабу організували в Брукліні, і незважаючи на «непрестижний» статус цього району, дійство було справді вражаючим. >>

  • Ольга Куриленко: Мені ніколи не спадало на думку зірватися

    Цілком можливо, що за кілька років світ перестане асоціювати Ольгу Куриленко винятково з дівчиною Бонда: сьогодні вона задіяна у кількох проектах всесвітньо відомих режисерів, що дає їй надію вийти за рамки образу статичної красуні. Сміливо припускаю, що у майбутній біографії актриси буде глава, в якій описуватиметься, що змінити амплуа їй дозволила робота у фільмі дебютантки Міхаль Боганім «Земля забуття» (картина виходить на екрани кінотеатрів України 26 квітня): Ольга грає молоду жінку, яка не може забути про трагедію, що сталася в її житті під час вибуху на ЧАЕС. Актриса сама вийшла на проект маловідомої режисерки. «Від когось Ольга довідалася, що існує сценарій фільму про Чорнобиль, і зацікавилася ним, — розповідала в інтерв’ю «УМ» Міхаль. — Оскільки я знімала до цього документальне кіно, то мені не йшлося про те, щоб залучити до роботи над фільмом відомих акторів. Але коли зустрілася з Ольгою і поговорила з нею, то зрозуміла, що вона підходить на цю роль».

    Незважаючи на те, що українка працює з такими великими, як Деніел Крейг, Терренс Малік, Том Круз, їй вдається залишатися «земною». «Особливі прикмети» цієї знаменитості: скромність, виваженість, працьовитість. Хоча, можливо, у майбутньому ми дізнаємося про недитячі інтриги, завдяки яким, а не лише екзотичній красі, Куриленко пробиралася на вершини Голлівуду, проте в інтерв’ю «УМ» Оля постала саме такою. За її словами, вона не по­требує «зіркової свити»: у неї немає менеджера, асистента, водія, публіциста. «Свою кінокар’єру я будую сама. Для простої поради мені достатньо мого асистента», — стверджує Куриленко. >>

  • Ковток води

    Лікарі, які робили розтин тіла співачки Уїтні Х’юстон, виявили в її легенях воду. Така остання новина із закулісся раптової смерті американської зірки поп– та соулмузики. >>

  • Хай живе королева!

    Цьогорічна, 58–ма, церемонія вручення найвищих американських музичних нагород «Греммі», яка відбулася в Лос–Анджелесі у ніч із неділі на понеділок за київським часом, пройшла під знаком жалоби. Напередодні у своєму готельному номері була знайдена мертвою славетна співачка Уїтні Х’юстон, яка мала виступити на цій церемонії, тож вечір фактично перетворився на вшанування її пам’яті. Спершу організатори навіть думали взагалі скасувати захід, але родина Х’юстон попросила цього не робити. Проте в програму церемонії було внесено зміни. >>

  • Король переміг Цукерберга

    Цьогорічна, 83–тя, церемонія нагородження премією Американської кіноакадемії виявилася чи не найбільш передбачуваною з початку сторіччя. В усіх головних номінаціях «Оскар» отримали фаворити, та й решта переможців критиків не здивували. >>

  • Німецька ПОПелюшка

    Змагання, в тому числі й музичні, привабливі несподіванками. Цьогорічне «Євробачення» подарувало дуже симпатичний «сюрприз»: перемогу звичайної німецької дівчини, вчорашньої школярки, яка, не маючи змоги похвалитися вокальними даними чи особливим музичним талантом, підкорила Європу своєю щирістю і простотою. Німеччина стоїть на вухах і носить Лєну Майєр–Ландрут на руках, продюсер на хвилі цієї ейфорії пропонує відправити її на «Євробачення» й наступного року, а сама тріумфаторка зітхає: мовляв, усе це приємно, але коли ж їй тепер навчатися? >>