Офіційна проба сил

10.03.2006

      Традиція проводити світові першості з легкої атлетики з'явилася доволі недавно — перша з них відбулася лише 1983 року в Гельсінкі. Змагання під дахом Міжнародна федерація (ІААФ) започаткувала на чотири роки пізніше. Спершу найкращі спортсмени ігнорували чемпіонати світу в закритих приміщеннях, але останніми роками інтерес до цих стартів значно зріс, тому нині їх стабільно проводять раз на два роки, а то й частіше.

      Суттєво посприяло цьому підвищення призових як за високі місця, так і за світові рекорди. У 2004 році ювілейний, десятий, форум відбувся у Будапешті, а 11-й чемпіонат розпочинається сьогодні у Москві. Нещодавно ІААФ оголосила суму грошових винагород учасникам старту в російській столиці. Призери отримають по 40, 20 і 10 тисяч доларів, відповідно, а спортсмени, що посядуть місця з четвертого по шосте — 8, 6 і 4 тисячі «зелених». Окремою премією у 50 тисяч доларів заохочуватиметься встановлення світового рекорду. До речі, вже в цьому зимовому сезоні, що офіційно розпочався 23 січня, їх зафіксовано шість — і з них чотири на рахунку представників Росії. Загалом призовий фонд чемпіонату становить 2,288 млн. доларів і буде розподілений між фіналістами 26 видів змагань — по 13 у чоловіків і жінок.

      Українська команда до Росії вирушила поїздом у вівторок увечері. Організувати поїздку допоміг партнер нашої Федерації легкої атлетики — туристична агенція MIBS Travel. До омолодженого складу «синьо-жовтої» команди увійшли 30 спортсменів. Як повідомив кореспондентові «УМ» керівник нашої делегації, тренер зі стрибкових дисциплін Павло Бардаков, світова першість стане переглядом сил потенційної зміни ветеранам у бойових умовах. Адже у Москві не виступлять відомі Юрій Білоног, Олена Красовська, Юрій Кримаренко, Вікторія Паламар, Ірина Михальченко.

      І все ж, попри відсутність трьох останніх, саме у секторі для стрибків у висоту наші співвітчизники мають чи не найкращі шанси на медаль. Позбулася проблем зі здоров'ям, через які не брала участь у чемпіонаті України в Сумах, бронзова призерка Олімпіади-2004 в Афінах Вікторія Стьопіна. У непоганій формі перебуває й Андрій Соколовський, який у цьому сезоні підкорив планку на гросмейстерській висоті 237 см. Сподіваємося й на українців, чиї імена давно на слуху в легкоатлетичному світі, — спринтерку Жанну Блок та бігуна на середні дистанції Івана Гешка. Мають шанси голосно заявити про себе донецькі нащадки Бубки — Денис Юрченко й Максим Мазурик, а також стрибун у довжину Олексій Лукашевич. Людмила Блонська стала єдиною українкою серед 16 атлетів, яких ІААФ допустила до змагань iз багатоборства. Для більшої ж частини нашої команди московський старт — це випробування своєї фізичної й психологічної готовності з часом змагатися зі світовою елітою «королеви спорту».