Луганськ вступає в ЄЕП чи в НАТО?

07.03.2006

      У даному випадку мається на увазі не Росія (хоча й вона опосередковано тут присутня), а Луганська облрада, яку депутати Луганської міської ради звикли, за древньою радянською традицією, вважати вищим за себе органом.

      Після 24-ї сесії Луганської обласної ради (а фактично — Партії регіонів), яка «відмазала» від нар головного «ПіСУАРника» країни Віктора Тихонова, деякі обранці міста Луганська відчули таке величезне натхнення прикладом «старшеньких», що вирішили: «Пора!». Годі цих балачок про Єдиний економічний простір! Час діяти. Якщо Київ не хоче, то й не треба. Вступимо туди сепаратним чином. Якщо Тихонову можна, то чому нам — ні?!

      Минулого тижня на черговій сесії Луганської міськради з пропозицією проголосувати за вступ окремо взятого Луганська до ЄЕП виступила фракція «вітренківців». Пропозиція викликала сміх і пожвавлення в залі, однак міський голова Євген Бурлаченко жодного гумору в такій ситуації не відчув і поставив проект постанови на голосування. Прихильників московського протекторату в залі виявилося 35. Для ухвали рішення не вистачило рівно одного голосу. Цікаво, як би викручувався мер, якби депутатський корпус виявив більше дисциплінованості й опинився б у сесійній залі в повному складі? Адже серед відсутніх два-три «ЄЕПісти» точно знайшлося б.

      У коментарі одному з інтернет-агентств Бурлаченко підтвердив відсутність у нього почуття гумору: «Я вважаю проект просто непродуманим і недоопрацьованим. Однак не можна казати, що він не має сенсу і права бути, як і будь-який інший документ...»

      Позиція цікава, однак той самий мер Бурлаченко на тому ж засіданні відмовив у «праві бути» іншому «непродуманому» документу — проекту постанови про вступ Луганська до НАТО.

      Мабуть, побоявся перспективи знову побачити перед входом до міськради домовини із апельсинами. Перед «третім туром» президентських виборів Євген Дмитрович, виступаючи на телебаченні, у фіналі раптом проспівав «Разом нас багато», і розлючені активісти ПСПУ Наталі Вітренко, які вважали колишнього офіцера CБУ за свого, влаштували кількаденну акцію протесту. Очевидно, враження у мера вона залишила надто глибоке...