Африка на льоду

04.03.2006
Африка на льоду

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

      Нині навіть дошкільня знає, що неофіційною назвою «Чорного квадрата» Малевича є «Негри вночі вугілля крадуть». А ось тій картині, яку довелося спостерігати в останню неділю зими майже посеред Донецька, назву, навіть найнеофіційнішу, дати складніше. Хіба лише залишається поставити жирні крапки та знаки оклику. Бо те, що вигукували спантеличені донеччани, не годиться для публічного вживання. Хоча їхні емоції зрозуміти можна. Уявіть - посеред білої-білої криги Кальміусу біля лунок розсілися з вудками чорношкірі рибалки. А неподалік уважно спостерігає за всім цим сніговик - теж чорного кольору і теж із вудкою.

      Їй-бо, перше, що спадало на думку непосвяченим спостерігачам дивної риболовлі - на найближчій шахті відключили в лазні гарячу воду і гірники прийшли попантрувати біля ополонок, так і не змивши з себе вугільний пил. Однак згодом з'ясувалося, що йдеться про перший відкритий чемпіонат Донецька із зимової риболовлі серед представників африканських країн.

      У досить екзотичному для себе виді спорту взяли участь десять найбільш відчайдушних представників Ефіопії, Марокко, Єгипту, Сенегалу, Кенії. Всі вони вже певний час мешкають у Донецьку: одні є студентами тутешніх навчальних закладів, а інші після отримання дипломів залишились тут жити й працювати. Тобто аборигени спекотного континенту вже добре знають, що таке лід, сніг та мороз, однак зимова риболовля таки для кожного із них стала дебютом. А впевненості учасникам незвичного змагання додавала та обставина, що вони вийшли на лід неподалік розташованого на березі ресторану «Африка».

      У кризі, товщиною 30 сантиметрів, попередньо пробурили лунки, навколо яких і розсілися рибалки. Зважаючи на мінусову температуру (-3), регламент змагань обмежили однією годиною. Проте навіть за цей час декому таки посміхнулося рибальське щастя. Мабуть, далося взнаки й те, що африканці прислухалися до консультацій аборигенів Донецька і перед ловлею опускали наживку спершу в чарку з горілкою (за таких умов, жартували, й дурний клюне).

      Перемогу своїй команді приніс 41-річний голова Ефіопського земляцтва в Донецьку Хайлі Заріхун, який несподівано для всіх присутніх виволік на кригу коропа, вагою понад чотири кілограми! Звісно, ця здобич не рівня бичку, якого, скажімо, вполював суперник із Єгипту.

      Кригу рибалки залишали не тільки з гарним настроєм (для забави виліпили сніговика й пофарбували в чорний колір), а й із пам'ятними сувенірами - представники місцевого магазину «Сафарі» на згадку про цей день залишили їм всім риболовецькі причандали. Причому учасники чемпіонату відразу ж навпростець попрямували до «Африки», де взялися готувати зловлену рибу за давнім африканським рецептом. А коли скуштували її, добре нагрілися і навіть розімліли, звісно, заспівали своїх пісень. Причому один із чорношкірих рибалок, мабуть, серйозно готувався до першої в його житті зимової риболовлі, бо затягнув і дуже доречної за цих умов: «Ой, мороз, мороз, не морозь мене...»