«Сорок один - це небагато. Це ознака демократії»

04.03.2006
«Сорок один - це небагато. Це ознака демократії»

Олександр Омельченко в лідерах уже треті вибори поспіль. (Фото PHL.)

      Нинішній міський голова Києва Олександр Омельченко зберігає першу позицію у рейтингових дослідженнях, влаштованих у столиці. За результатами опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс», за нього готові проголосувати 30,8 відсотка киян. «Срібло» - у Леоніда Черновецького, за якого воліють віддати голоси 15,5%. Дещо відстає Віталій Кличко, у нього - 15 відсотків. Так виглядає трійка лідерів, і, схоже, до неї більше ніхто не дотягнеться. Скажімо, в четвертого місця, яке посів Юрій Кармазін, - всього 3,2 відсотка.

      Загалом же, нагадаємо, за булаву київського градоначальника бореться аж 41 кандидат. Утім лідер перегонів - Олександр Омельченко - вважає це нормальним. «Це не так багато, - зауважив на прес-конференції Сан Санич. - Це ознака демократії». Омельченко зазначив, що перехід на пропорційну систему виборів дозволяє кожній партії запропонувати свого кандидата на посаду мера або ж обиратися шляхом самовисування. «У тому числі я самовисуванець», - додав він.

      Мер Києва також спрогнозував, що до наступного складу Київради пройде 6-7 партій. Він висловився за те, аби вони утворили коаліцію. «Якщо депутати прийдуть для того, щоб продовжувати справу, яка була направлена на покращення життя киян, і будуть виконувати свої депутатські обов'язки по авторитету тих політичних партій, які переможуть, то я вважаю, що повинна бути створена коаліція, яка й буде виконувати всі рішення згідно з регламентом», - цитує Омельченка агенція УНІАН.

      Наразі ж, за даними того-таки опитування «Демініціативи» та «ЮСС», до Київради проходять шiсть політичних сил: у БЮТ - 16,1 відсотка підтримки, у «Нашої України» - 8,6%, у Партії регіонів та блоку Леоніда Черновецького - по 6,9, у Народного блоку Литвина - 4,1, у блоку «Пора»-ПРП - 3,8. Шанси пройти у київський «парламент» мають Соцпартія (2,8%) та блок «Не так!» (2,2).

* * *

      Фонд «Демократичні ініціативи» та фірма «Юкрейніан соціолоджі сервіс» проводили опитування з 14 по 22 лютого 2006 року. Опитано 1000 респондентів, які за статтю, віком, освітою та районом проживання у столиці репрезентують населення Києва. Максимальна похибка не перевищує 3,2 відсотка. Дані наведені у перерахунку на тих, хто братиме участь у голосуванні.

Степан ЩЕСНЯК.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Київська міська територіальна виборча комісія скасувала реєстрацію кандидата на посаду міського голови Олександра Омельченка, який є однофамільцем чинного мера, повідомляє УНІАН. «Новий» Омельченко (1977 р. н.) зійшов з виборчих перегонів, оскільки з'ясувалося, що два місяці тому він носив прізвище Прус, яке потім змінив на Омельченко. Одначе ніде в документах не згадав цього факту. Таким чином, претендентів на посаду мера Києва залишилось 40.