Місія курортна

04.03.2006

      У Великій Британії — скандал. І все через те, що льотчикам реактивної авіації королівських ВПС заманулося поєднати приємне з корисним і, виконавши навчальний політ, трохи відпочити на італійському курорті Кортіна-д'Ампеццо. Ця місія обійшлася військовому бюджету Об'єднаного Королівства у 30 тисяч фунтів (вартість палива й технічного обслуговування літаків). «Але за автомобілі й номери у готелі вони платили самі!» — намагався виправдати «курортників» представник військово-повітряних сил Британії у коментарі газеті «Дейлі мейл».Однак нічого, звісно, у нього не вийшло — преса вже підхопила тему, й скандал розгорається дедалі більше.

      «Проблемну» місію спланував полковник Дік Маккормак, 42-річний командир 41-ї ескадрильї, ветеран війн у Перській затоці, Боснії та Косовому — тобто дуже шанована людина. В операції брали участь шість винищувачів британського виробництва «Ягуар». Це одномісні літаки, однак у деяких із них передбачене місце для інструктора, тому загалом льотчиків було десятеро. За планом, вони перелетіли через територію Франції та Швейцарії й сіли на військовій базі НАТО «Авіано», що в Італії. А база ця у льотчиків Північноатлантичного альянсу відома як чудове місце для розваг і задоволень, оскільки розташована між Венецією та Вероною, до того ж неподалік Доломітських гір — теж відомого курорту, де залюбки катаються на лижах численні туристи. Серед них під час своєї навчальної місії опинилися й задоволені британські військові, які досхочу нарозважалися державним коштом.

      Коли після дводенного відпочинку льотчики 41-ї ескадрильї повернулися в рідні пенати, новина про їхні розваги швидко облетіла королівські ВПС. Звісно, соратники по службі позеленіли від заздрощів і одразу розбовкали про все пресі. Тепер репутація військових солідно підмочена, адже платникам податків зовсім не до вподоби, що їхні «захисники» влаштовують собі позапланові «канікули» їхнім же коштом.