«Мокрий» тренажер

28.02.2006
«Мокрий» тренажер

Після «танців» у воді настрій просто суперовий! (Фото Укрінформ.)

      Не знаю, як кому, а мені добре відома страшна хронічна хвороба під назвою «лінь», тому спортом я ніколи серйозно не займалася. Але коли із наближенням весни традиційно не влізла (заздалегідь у цьому впевнилася) в улюблені літні джинси, то вирішила: слід щось із собою робити. У спортзал iти не дуже хотілося, та й зовсім не їсти я не вмію. А ось пропозиція знайомої піти «потанцювати у басейні» мені сподобалася. Виявляється, аквааеробіка — дуже популярний і ефективний спосіб підготувати тіло до літнього сезону, позбутися болю в спині й забути про цілу низку інших проблем. Такі тренування зараз проводять мало не в кожному басейні в Україні. У Києві — тим паче.

 

Рукавиці й чобітки — і в басейн!

      Усе, що потрібно мати, аби потрапити на це свято краси й грації, —довідку від лікаря із дозволом відвідувати басейн, купальник, капці, мило, шампунь, рушник і гарний настрій. Аквааеробікою можна займатися навіть тим, хто не вміє плавати (до речі, заняття на глибині є найефективнішими): на вас натягнуть спеціальний пояс, завдяки якому ви зможете триматися на воді й виконувати всі необхідні вправи. І ось ми вже у басейні. «На суші» тренер під музику показує різноманітні «па», а ви їх намагаєтеся повторити у воді. Спочатку красиві рухи даються не так легко, як того хотілося б, але коли організм звикає до навантаження і ви вже впевнено тримаєтесь «на плаву», все йде, як по маслу.

      До речі, аби збільшити опір води, під час гідроаеробіки використовують спеціальні міні-тренажери — рукавиці зі зліпленими пальцями (вони роблять ваші рухи складнішими і змушують м'язи більше працювати), різноманітні пiнопластові гирі (спробуйте їх потопити!), гумові палицi, плавальні дошки і навіть чобітки. Можуть використовувати еластичні бинти, спеціальні обручі, які закріплюють на ногах чи руках.

      Зізнаюся, що найбільше мене підкупило у цьому виді спорту. Не треба довго й нудно обирати відповідний спортивний костюмчик  (достатньо мати купальник), мучитися думками, як я в ньому виглядаю. І найголовніше — під час виконання вправ вас ніхто не бачить, окрім тренера: зауважте, із води стирчить лише голова. Це дозволяє багатьом забути про комплекси. А коли я дізналася й про інші переваги, захопилася не на жарт.

Аквааеробіка для хворих на варикоз — ідеальний засiб

      По-перше, це один із найбезпечніших видів спорту. Гідроаеробіка  підходить усім без винятку віковим категоріям і людям із різним рівнем спортивної підготовки. Аквааеробікою радять займатися навіть вагітним жінкам (щоправда, для них існує дещо інша програма). Цей вид спорту дозволяє кожному обрати свій рівень навантаження, у воді не доводиться впрівати й помирати від фізичної втоми. Вода не травмує кістки та суглоби, натомість допомагає позбутися серйозних болячок. Характерно, що фізичні вправи у воді дають зовсім інші відчуття та ефект, аніж на суші. Пояснюють фахівці це так: під час занять у спортзалі на організм діє гравітація, а під час занурення у прісну воду сила тяжіння зменшується на 80 відсотків, і відштовхувальна дія води слугує нашому тілу опорою. Тому для тих, хто страждає на ожиріння, це найкомфортніший вид спорту — спина не потерпатиме від перевантаження. Водночас вода тисне на тіло у 50 разів сильніше, ніж повітря, тому для кожного підводного руху доводиться докладати більше зусиль. Відтак працюють усі м'язи тіла. До того ж коли ви рухаєтеся під водою, то ненав'язливо масажуєте своє тіло. Лікарі кажуть, що від таких процедур шкіра та судини отримують ефективний масаж, а це гарна профілактика ожиріння та целюліту.

      А ще аквааеробіка покращує кровообмін і артеріальний тиск — вода знімає ризик застою крові. Тому для людей, які страждають на варикоз, це взагалі ідеальний вид спорту. Наступне — вода диктує нам правила дихання, яке підкоряється ритміці наших рухів, а це — важливий фактор тренування серцево-судинної системи. У воді знімається величезна частина навантаження на хребет, тому аквааеробіку рекомендують людям, що хворіють на остеохондроз. У воді наші ноги виконують нетипові рухи одразу в кількох площинах (горизонтальній і вертикальній), а це прекрасна зарядка для суглобів.

      Фахівці кажуть: скинути зайві кілограми у басейні у 7-14 разів ефективніше, ніж на суші, оскільки температура води на 8-10 градусів нижча, ніж температура тіла, а це сприяє втраті калорій. Наприклад, при ходьбі зі швидкістю 6 кілометрів за годину людина втрачає 360 калорій за годину, а у воді — 720 калорій. До того ж після тренувань у вас зовсім не будуть боліти м'язи — вода знімає усі дискомфортні відчуття. Після комплексу вправ наш тренер Олена (до речі, майстер спорту) одного разу сказала: якби ми такий обсяг навантажень виконали у спортзалі, то завтра з ліжка вставали б iз величезними зусиллями — одне заняття у воді прирівнюється до трьох у спортзалі. А після басейну — лише легкість у тілі.

      До того ж вода знімає стрес і діє як ефективний антидепресант. Мої «колеги» по басейну кажуть, що після тренувань у них зникає безсоння. А ще під час аквааеробіки відбувається постійний масаж внутрішніх органів, активізується обмін речовин. Більш інтенсивно постачаються кров'ю нирки, а це сприяє швидшому виведенню з організму шлаків і токсинів. А особливо гарний результат виходить, якщо поєднувати аквааеробіку з сауною. Лікарі запевняють, що заняття у воді підвищують опірність організму застудним захворюванням, покращують імунітет.

Від 15 гривень до 100 за тренування

      Комплекс вправ будується за таким сценарієм: розминка — основний комплекс — розробка «проблемних місць» — розтяжка. Заняття можуть бути силової направленості, танцювальні, кругові і навіть йога у воді. Головна умова: намагатися робити всі вправи точно. У Києві ходити на аквааеробіку можна мало не в кожному басейні. У тих, що перебувають у комунальній власності, вартість тренування не дуже висока — 15-30 гривень за відвідування. Це може бути басейн «Юність», «Спартак», «Олімп» або звичайна районна спортивна школа, де є «велика вода». Але там будьте готові купатися у старому басейні і традиційно хлорованій воді. У престижних спорткомплексах, де воду очищують альтернативними  засобами й де можна безплатно посушити після занять волосся, вартість тренувань, звісно, вища — від 50 до 100 гривень.