Бий по своїх, щоб чужі боялися

24.02.2006
Бий по своїх, щоб чужі боялися

Самуель Ето’О добиває «Челсi».

      Протистояння «Челсі» — «Барселона» оглядачі одностайно називали вартим фіналу Ліги чемпіонів, однак позавчора на «Стамфорд Бридж» між цими командами відбувся перший поєдинок лише стадії 1/8 фіналу. Сірувате (замість зеленого) поле лондонського стадіону було не в найкращому стані, таким видався сам матч. Звісно, в Західній Європі немає такого поняття, як «весняний футбол», але, з іншого боку, грати майже без перерви  та ще й утримувати лідерство в таких потужних чемпіонатах, як англійський та іспанський, теж непросто. Тим паче, коли дуже висока відповідальність за результат.

      Ці команди зустрічалися у «плей-оф» Суперліги минулого року, тоді в першій зустрічі перемогла «Барса» — 2:1, але вдома «аристократи» взяли переконливий реванш. Цього разу каталонці «для затравки» обіграли підопічних Жозе Моуріньйо з аналогічним рахунком, але матч-відповідь відбуватиметься в Барселоні, і футболістам «Челсі» потрібно буде вигравати з рахунком не меншим, ніж 2:0.

      «Авторами» домашнього провалу «Челсі» стали норвезький арбітр Тер'є Хауге (той самий, який судив кубкову гру «Динамо» — «Шахтар») та захисник «синіх» Асьєр Дель Орно. Іспанський легіонер наприкінці першого тайму небезпечно наскочив на форварда «Барселони» Ліонеля Мессі, і Хауге показав емоційному Дель Орно червону картку, хоча цілком міг обмежитися «гірчичником». Уже після цього в одній з атак лондонці зуміли пробити Віктора Вальдеса: після сильної подачі Френка Лемпарда м'яч зрикошетив у ворота від Тіагу Мотти. Але в другому таймі чисельна перевага гостей далася взнаки — «Барса» просто розривала захист «Челсі» й забила необхідні два голи. Причому перший знову виявився з приставкою «авто»: Роналдіньйо подав на середину штрафного майданчика, і підступний снаряд залетів під поперечину, вдарившись перед тим об голову захисника господарів Джона Террі. Чемпіони Англії могли й відігратися, але Дідьє Дрогба, який замінив непомітного Ернана Креспо, змарнував вихід сам на сам.

      У трьох інших матчах середи кожна з команд забивала не менше двох м'ячів. З однаковим нічийним рахунком закінчилися перші дуелі «Аякса» та «Інтера», «Рейнджерс» та «Вільяреала». Причому іспанські «підводники» записали у свій пасив уже третій автогол середи.

      А найбільш драматичним виявився поєдинок у Бремені, де місцевий «Вердер» приймав безперечного лідера першості Італії. Заволодівши значною ігровою перевагою й утіливши її в гол, після перерви «музиканти» заспокоїлися. Покарання прийшло у вигляді «пострілів» Недведе та Трезеге (причому француз відзначився після грубої помилки оборонця господарів Налдо. Однак «Вердер» знову зібрався і зміг ще двічі порадувати 38 тисяч фанів на трибунах. В останню п'ятихвилинку спочатку Боровськи відновив рівновагу ударом головою, а невдовзі після розіграшу кутового Міку забив переможний м'яч. Утім для реваншу «Старій синьйорі» буде достатньо виграти вдома хоч і зі своїм улюбленим рахунком — 1:0.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу.

Перші матчі (результати середи):

«Челсі» (Англія) — «Барселона» (Іспанія) — 1:2

      Голи: Мотта, 59 (у свої ворота) — Террі, 72 (у свої ворота); Ето'О, 80

      Вилучення: Дель Орно, 37 (»Ч»)

«Аякс» (Голландія) — «Інтер» (Італія) — 2:2

      Голи: Хунтелар, 16; Розалес, 20 — Станкович, 49; Крус, 86

«Вердер» (Німеччина) — «Ювентус» (Італія) — 3:2

      Голи: Шульц, 39; Боровськи, 87; Міку, 90+2 — Недвед, 73; Трезеге, 82

«Рейнджерс» (Шотландія) — «Вільяреал» (Іспанія) — 2:2

      Голи: Ловенкрандс, 22; Пенья, 82 (у свої ворота) — Рікельме, 8 (пен.); Форлан, 35