За «бронзу» українці віддячили президентові МОК гетьманською булавою

24.02.2006
За «бронзу» українці віддячили президентові МОК гетьманською булавою

Брати Шохи на п’єдесталi.

      Середа на Олімпіаді могла б бути «канадською», якби хокеїстам із Країни кленового листя не трапилися на шляху хокеїсти Росії. Тепер залишається з усмішкою пригадувати, як шведи і росіяни в останніх матчах групового турніру ламали собі голови над тим, які рахунки потрібні в їхніх матчах, щоб не потрапити у чвертьфіналі на канадців. Команда «Тре Крунур» відверто «злила» словакам, і хто їй тепер за це дорікне? На початку стадії «плей-оф» шведи вийшли на швейцарців і легко їх розтрощили. А росіяни таки змушені були зустрітися з Канадою і... обіграли заокеанських профі «всуху». Цікаво, що 50 років тому зимова Олімпіада теж відбувалася в Італії, збірна СРСР виступала на ній уперше і перервала панування у світовому хокеї канадців. Рахунок був той самий — 2:0, а ворота північноамериканців захищав Денніс Бродер — батько нинішнього голкіпера збірної Канади Мартіна Бродера.

      Наш фартовий футбольний геній Андрій Шевченко, ледь повернувшись із Мюнхена, де врятував свій «Мілан» від поразки в Лізі чемпіонів, примчав у Турин і вболівав за збірну Росії та особисто за свого давнього знайомого — Олексія Яшина. Допомогло!

      Перемога росіян у захоплюючому поєдинку може вважатися закономірною, якщо врахувати, що для професіоналів НХЛ Олімпіада важить набагато менше, аніж Кубок Стенлі. У команді Росії, звісно, представників Національної хокейної ліги теж не бракує, але чимало й «домашніх» амбітних виконавців. Та й потрібно ж було росіянам нарешті обірвати серію невдач на світових форумах.

      Загалом, хокейні медалі Турина розіграє суто європейський квартет. Наступні суперники росіян — хокеїсти Фінляндії — напередодні не менш упевнено упоралися з іншою північноамериканською командою і взагалі ще нікому на Олімпіаді не програвали. Інша півфінальна пара — Швеція проти Чехії.

* * *

      І все ж стверджувати, що Турин у цей день віддався ажіотажу навколо хокею і не помітив явища, яке увійде в історію білих Олімпіад, було б неправильно. Унікального чоловічого фіналу з паралельного гігантського слалому у сноубордистів тут чекали з нетерпінням, адже за нагороди боролися двоє рідних братів із Швейцарії — 26-річний Філіпп та 27-річний Сімон Шохи. Враховуючи, що обидва були серед фаворитів, доречним було б приймати ставки: поступиться молодший старшому «золотом» чи ні. Тим більше, що старшенький виглядав переконливішим напередодні, а молодший уже приніс у сімейну колекцію золоту медаль Солт-Лейк-Сіті. Утім вийшло «несправедливо» — Філіпп став дворазовим олімпійським чемпіоном. Після нагородження обидва брати запевнили публіку, що найбільше задоволені тим, що подарували незабутнє видовище глядачам та вперше в історії здобули «братське» «золото» і «срібло» водночас на одній Олімпіаді в одному виді програми.

* * *

      Особливої уваги заслуговує і третє «золото» в історії зимових Олімпіад збірної Австралії. Взагалі-то це вже не перший випадок, щоб своїм здоров'ям ризикував дуже заможний чоловік, але в цьому випадку привертає увагу ще й його вік. Знайомтеся — Дейл Бегг-Сміт олімпійський чемпіон з могулу, йому лише 21 рік. Свій капітал Дейл заробив на інтернет-проектах, і фристайл для нього лише хобі.

* * *

      Як уже повідомляла «УМ», 22 лютого в Турині відзначали День України. Як повідомила прес-служба нашого НОК, гостей біля входу в затишне приміщення «Гран-бару», розташованого на площі біля однієї з найбільших православних церков Італії, зустрічали українськими народними піснями. Хол був оздоблений у наших національних мотивах, а спеціально створений «куточок» увінчувався портретом Тараса Шевченка, снопом пшениці і вишитими рушниками. Українці у вишиванках — представники нашої діаспори в Італії — гостинно запрошували гостей до зали.

      Приміщення, розраховане на 100 осіб, було переповнене. Можна сказати, що до українців прийшов справжній бомонд — олімпійські чемпіони В'ячеслав Фетисов, Стефка Костадінова, Олександр Медвідь та інші. Привітати гостей прийшли наші атлети — чоловіча збірна з біатлону, а також герої ХХ зимових Олімпійських ігор — бронзові призери змагань Лілія Єфремова та Олена Грушина й Руслан Гончаров, легенди українського спорту Валерій Борзов, Людмила Турищева, Віктор Петренко та інші. Не пропустив цієї події і президент Міжнародного олімпійського комітету Жак Рогге, який, незважаючи на свій безмежно напружений графік, знайшов можливість завітати на український прийом. Досвідчений бельгієць упорався з першим українським випробуванням, поцілувавши коровай із хлібом-сіллю. Цього вечора він також отримав від Сергія Бубки пам'ятний сувенір — гетьманську булаву.

      Була тут ще одна церемонія: міністр Юрій Павленко вручив Лілії Єфремовій свідоцтво про присвоєння звання «Заслуженого майстра спорту України»; а Сергій Бубка оголосив Олені Грушиній і Русланові Гончарову подяки та підніс пам'ятні знаки НОК «За внесок в олімпійський рух». Крім того, наші бронзові призери одержать премії по 50 тисяч доларів, сертифікати ще на 30 тисяч доларів від Федерації футболу й додаткові грошові бонуси від спонсорів із UMC. Крім того, київський мер уже пообіцяв ключі від квартир у столиці України.

      Шкода, що в День України наші спортсмени на спортивних майданчиках Турина виступали невдало. А вчора по обiдi нашi бiатлонiстки  в естафетi  просто провалилися...

 

МЕДАЛІ

Неофіційний командний залік

(станом на 14.00 четверга)

 

Країна      З     С     Б     усього

1. Німеччина      9     9     5     23

2. Австрія  8     6     5     19

3. Росія    8     3     6     17

4. США      7     7     4     18

5. Канада   5     8     5     18

6. Швейцарія      4     3     4     11

7. Корея    4     3     1     8

8. Швеція   4     2     4     10

9. Італія   4     0     6     10

10. Франція 3     2     4     9

... 22. Україна   0     0     2     2

 

П'ЄДЕСТАЛ

22 лютого

(день дванадцятий)

Гірськолижний спорт

Жінки.Слалом

1. Персон (Швеція) — 1.29,04

2. Хосп (Австрія) — 1.29,33

3. Шильд (Австрія) — 1.29,79

...45. Сипаренко (Україна) — 1.43,26

Ковзанярський спорт

Жінки. 1500 м

1. Классен (Канада) — 1.55,27

2. Гроувз (Канада) — 1.56,74

3. Вюст (Голландія) — 1.56,90

Фристайл

Жінки. Акробатика

1. Лью (Швейцарія) — 202,55

2. Лі Ніна (Китай) — 197,39

3. Кемплін (Австралія) — 191,39

Шорт-трек

Жінки. Естафета на 3000 м

1. Корея — 4.17,040

2. Канада — 4.17,336

3. Італія — 4.20,030

Сноуборд

Чоловіки. Паралельний гігантський слалом

1. Ф. Шох (Швейцарія)

2. С. Шох (Швейцарія)

3. Грабнер (Австрія)

Лижі

Чоловіки. Спринт на 1,4 км (вільний стиль)

1. Лінд (Швеція)

2. Даррагон (Франція)

3. Фредрікссон (Швеція)

Жінки. Спринт на 1,2 км (вільний стиль)

1. Кроуфорд (Канада)

2. Кюнцель (Німеччина)

3. Сидько (Росія)

23 лютого

(день тринадцятий, початок)

Біатлон

Жінки, естафета 4х6 км

1. Росія — 1:16.12,5 (0 промахів, 2  дод. патрони)

2. Німеччина — 1:17.03,2 — (1+8)

3. Франція — 1:18.38,7 (0+8)

...11. Україна (Хвостенко, Петрова, Лемеш, Єфремова) — 1:21.55,5 (3+14!!!!)

 

ОЛІМПІЙСЬКА ХРОНІКА

Хокей

      Чоловіки. Чвертьфінальні матчі: Росія — Канада — 2:0 (0:0, 0:0, 2:0; Овечкін, Ковальов (обидві шайби — у більшості), Чехія — Словачина — 3:1, Фінляндія — США — 4:3 (2:1, 2:1, 0:1; Пелтонен, Сало, Йокінен (2) — Набл, Шнайдер, Джионта), Швеція — Швейцарія — 6:2.

* * *

      У лижному спринті серед жінок українські лижниці Віта Якимчук та Марина Малець-Лісогор не зуміли вийти до чвертьфіналу. Якимчук (2:19.92) фінішувала 36-ю, а Малець-Лісогор (2:20.79) посіла 43-ту сходинку.

      Схожа історія в чоловіків — чотири українські лижники фінішували у п'ятому десятку. Кращий результат з-поміж них в Івана Білосюка (2:21.97), який посів 40-е місце; Віталій Марців (2:22.30) фінішував 42-м,Михайло Гуменяк (2:28.72) — 62-м, Олександр Пуцко (2:30.99) — 66-м.