НОВИНИ «СОЦІАЛКИ»

23.02.2006
Оплати праці

      Верховна Рада України зменшила обсяги можливої виплати зарплати натурою до 30 відсотків, проголосувавши за внесення змін до Закону України «Про оплату праці», повідомляє УНІАН. Відтепер у ньому значиться: заробітна плата працівників підприємств на території України виплачується у грошах. Виплата заробітної плати у формі боргових зобов'язань і розписок або у будь-якій іншій формі забороняється. Колективним договором як виняток може бути передбачено часткову виплату заробітної плати натурою (за цінами не вище собівартості) у розмірі, що не перевищує 30 відсотків (а було 50) нарахованої за місяць заробітної плати.

«Дітей війни»

      Верховна Рада подолала вето Президента на закон, що визначає пільги для категорії громадян «діти війни». Як вже писала «УМ», Віктор Ющенко повернув зі своїми пропозиціями до Верховної Ради закон, який надавав «дітям війни» 75-відсоткову знижку при оплаті комунальних послуг (за цю норму ще раніше проголосувала Верховна Рада). Для реалізації цього, за розрахунками Мінфіну України, необхідно цьогоріч спрямувати з державного бюджету України понад 12 мільярдів гривень, тоді як у 2006 році заплановано на ці потреби витратити лише 700 мільйонів гривень. При цьому виплату доплат у розмірі 30 відсотків мінімальної пенсії за віком передбачається здійснювати поетапно за результатами виконання бюджету в I півріччі, у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів за узгодженням із комітетом Верховної Ради з питань бюджету.

Самотніх батьків

      Віктор Ющенко підписав зміни до Закону України «Про державну допомогу сім'ям із дітьми». Законом передбачається, повідомляє сайт глави держави, збільшити з 1 січня 2007 року мінімальний розмір допомоги на дітей одиноким матерям. Зараз він становить 10 відсотків, з наступного року — не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Водночас пропонується продовжити термін надання такої допомоги до досягнення дитиною 23 років, за умови, якщо вона навчається на денній формі навчання у вищому навчальному закладі І—IV рівнів акредитації та професійно-технічному навчальному закладі, — до закінчення такою дитиною навчання.

Малозабезпечених сімей

      Президент України підписав зміни до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» — відтепер право малозабезпечених сімей на допомогу не обмежується, якщо в їхній власності є земельна ділянка площею понад 0,6 гектара, яка через незалежні від сім'ї обставини не приносить доходу. Раніше закон встановлював, повідомляє УНІАН, що в наданні державної соціальної допомоги може бути відмовлено, а виплата призначеної допомоги може бути припинена у випадках, коли у власності чи володінні малозабезпеченої сім'ї є земельна ділянка площею понад 0,60 гектара. Закон набирає чинності з 1 січня 2007 року.