Біг Блок і рекордна хода Зозулі

23.02.2006
Біг Блок і рекордна хода Зозулі

Жанна Блок в очікуванні нагородження.

      Чемпіонат України у закритих приміщеннях четвертий раз поспіль стартував у Сумах. На жаль, за словами генерального секретаря Федерації легкої атлетики Ігоря Гоцула, сумський зал Академії банківської справи — єдиний в Україні, який може приймати змагання такого рівня. Адже київська влада манеж на Березняках вирішила віддати церковній секті (хоча перепрофілювання спортивних об’єктів заборонено за законом), споруди у Броварах та Львові потребують серйозного ремонту й реконструкції, а зал у Запоріжжі має лише чотири бігові доріжки замість необхідних шести.

      Національна першість-2006 стала однією з найбільш представницьких за останні роки. У Сумах позавчора зібралося понад 500 спортсменів з усіх областей, Києва й Севастополя (з них 55 — майстри спорту міжнародного класу). Попросилися до нашого гурту й кілька атлетів із Молдови й Грузії.

      Організатори змагань взяли на озброєння гасло «Від успішних стартів на Сумщинi — до олімпійських медалей у Пекіні». Поки що ж для більшості атлетів турнір має стати відбором на березневий чемпіонат світу до Москви, для інших — перевіркою власних можливостей. Фактично, не приїхали до Сум лише троє наших зірок. За словами державного тренера Валерія Олександрова, чемпіон світу зі стрибків у висоту Юрій Кримаренко готується за індивідуальним планом, та сама історія і з олімпійським чемпіоном Афін, штовхальником ядра Юрієм Білоногом (на відміну від Кримаренка, уродженець Сумщини на березневий чемпіонат світу до Москви їхати не збирається); взяла паузу у виступах срібна призерка Олімпіади-2004 у бігу з перешкодами Олена Красовська.

      Учасників першого фіналу дня вітав дворазовий олімпійський чемпіон зі спортивної ходьби сумчанин Володимир Голубничий. Найпалкіше, вже надвечір, публіка зустрічала дворазову чемпіонку світу Жанну Блок, яка у вівторок виграла біг на 60 м із часом 7,23 сек. Свою порцію овацій отримав і чемпіон Європи, призер світових першостей Іван Гешко — йому не було рівних на дистанції 1500 м. Свою перевагу у стрибках з жердиною довела Наталка Кущ. Донеччанка виграла чемпіонат з результатом 4,40 м, а на закуску вирішила штурмувати національний рекорд, однак наразі планка на висоті 4,52 їй не підкорилася. Зате побила рекорд України Віра Зозуля: у ходьбі на 5 000 м з новим вищим досягненням України (21:53.07).