Політика обіцянок

22.02.2006
Політика обіцянок

У штабі Комітету ошуканих інвесторів на вулиці Дмитрівській, 52 продовжують складати реєстр «кинутих». З’ясовано, що в будинку на Отто Шмідта деякі квартири продали різним людям аж по вісім (!) разів. (Данила IВАНIВА.)

      «Політика закінчилася — нам потрібно займатися справою», — суворо по-батьківському закликав «до порядку» міський голова Олександр Омельченко депутатів Київради, що брали участь у черговому засіданні комісії з перевірки протиправної діяльності будівельної «піраміди» — віртуальної групи компаній «Еліта-Центр». Саме до цього — відкинути «політичну складову» «елітного» скандалу київська влада закликає і вкладників будівельного «холдингу», що луснув. Хоча насправді політика — це останнє, чим вони хотіли б зараз займатися: людям, які втратили все в тому числі й через недбалість міських чиновників та контрольних служб, потрібні їхні квартири.

      Під стіни Київської міськдержадміністрації вони ходять без закликів будь-яких політичних сил. Учора, скажімо, з нетерпінням очікуючи завершення засідання комісії, пікетники збирали підписи за скликання позачергової сесії Київради. Адже наївних серед них украй мало: «Те, що вони нам зараз наобіцяють — це навіть менш надійно, ніж вилами по воді, — переконана Катерина, яка зумисне, щоб потрапити на мітинг, відпросилася у шефа з роботи на кілька годин раніше. — Тому ми й вимагаємо скликання позачергової сесії міськради, аби свої обіцянки й пропозиції столична влада затвердила офіційно, а не на словах».

      Однак сама київська влада позачергової сесії не хоче. Можливо, ще й тому, що насправді всі висловлювані зі свого боку версії розв'язання будівельного скандалу вважає лише попередніми й одними з можливих, але аж ніяк не остаточними. «Треба розібратися з цією справою до виборів», — щиро визнає заступник міського голови, секретар Київради Володимир Яловий. Справді, це зараз до цієї теми прикута увага преси, громадськості й, хай навіть так, політиків. Після виборів проблему можуть просто зам'яти...

      Поки що ж київська влада в особі «вічного» мера Омельченка пропонує таке. Будівництво житла для постраждалих від махінацій «Еліти-Центр» можуть профінансувати банки «Аркада» і «Хрещатик». «Ми готуємо пропозиції банків-інвесторів... Головними виконавцями будуть виступати «Головкиївміськбуд» і банк «Аркада», а також житлово-комунальне управління [Київської міськдержадміністрації], яке очолює Михайло Голиця, з комунальним банком «Хрещатик». Також міський голова висловив сподівання, що ще протягом поточного тижня буде вироблено конкретні пропозиції щодо створення соціального фонду захисту, до якого увійдуть усі постраждалі від діяльності «Еліта-Центр» та банки-інвестори.

      Щоправда, у самих банках, названих Олександром Олександровичем, його ідею сприйняли з подивом: у прес-службах «Хрещатика» і «Аркади» зізнавалися, що почули цю новину по телебаченню, тому досить складно собі уявляють роль «добрих самаритян». Хоча категорично цієї можливості й не відкидали: мовляв, «якщо мер сказав, то все може бути, але без офіційних заяв нашого начальства нічого конкретного говорити не можемо».

      А тим часом про готовність побудувати всім постраждалим житло заявила група провідних будівельних компаній, які входять до Української будівельної асоціації (УБА), яку очолює Лев Парцхаладзе. Фактично в обмін за «спасибі» (якщо, звісно, Київрада звільнить «доброчинних» забудовників від деяких платежів до бюджету і створить можливість оформлення документації у максимально короткий термін), заради самої лише реклами свого доброго імені.

      Учора комісія разом з представниками Комітету ошуканих вкладників «Еліти-Центр» об'їздила всі майданчики, відведені під забудову «ЕЦ», аби оцінити їхню «будівельну» спроможність. Як пояснив член комісії, президент «Київміськбуду» Володимир Поляченко, «треба подивитися, що там реально можна будувати, скільки «вижати» поверхів».

      Справді, було б непогано, якби замість заявлених 22—24 поверхів на цих майданчиках та звести хоча б 30-поверхові будинки — з'явилися б зайві квартири і для тих інвесторів, яким «елітні» спритники по п'ять разів продавали одну й ту саму квартиру, і на продаж — аби «доброчинні» забудовники отримали бодай якийсь прибуток. Та от біда: ще недавно зводити будинки, вищі від 23 поверхів, у столиці планувалося заборонити взагалі. Основна причина — в місті немає пожежних драбин такої довжини.

      Утім, так чи інакше, навіть за найкращих розкладів отримати свої квартири без доплати вкладникам «Еліти» навряд чи варто сподіватися. Судячи з досить скептичних (не на людях — у «вузькому колі») оцінок міських високопосадовців, найреальнішим із позитивних варіантів виходу із ситуації їм видається той, за якого добудовані квартири на «престижніших» майданчиках (ідеться, зокрема, про дві ділянки на вулиці Отто Шмідта) продадуть, а тих, хто придбав там «повітряні» квартири, розселять (теж із доплатою) у новобудови, зведені на інших, можливо, навіть не «елітних» ділянках. За словами Олександра Омельченка, комісія КМДА продовжує вивчати також схему створення інвестиційного фонду для добудування житла вкладників «ЕЦ». Цей фонд має побудувати більшу кількість квартир, ніж потрібно вкладникам: їм помешкання реалізують за собівартістю, а залишок продадуть за ринковою ціною, щоб компенсувати збитки.

      При цьому, схоже, реальних масштабів «піраміди» столичне начальство не усвідомлює й досі, орієнтуючись на офіційні цифри, надані міліцією: станом на 20 лютого кількість постраждалих від будівельної афери, які звернулися до правоохоронців, налічувала 1 271 особу. Олександр Омельченко переконаний, що більше нiж 1 300 не буде. Водночас відповідно до реєстру, складеного Комітетом вкладників, лише по будинку на Шмідта, 34—42 налічується вже близько 750 ошуканих інвесторів (одну квартиру продали вiсiм разiв!). І копії своїх договорів, за якими, власне, й укладається реєстр, принесли ще явно не всі.

      А загалом «Еліта», нагадаємо, продавала квартири у восьми будинках. Єдина втіха для постраждалих вкладників — на деяких майданчиках, зокрема найдорожчому й без усіляких лапок найелітнішому по вулиці Лабораторній, 12, шахраї встигли продати тільки декілька помешкань. За рахунок зведеної там «свічки» (на ширші масштаби вузенький майданчик навряд чи дасть зазіхнути) можна буде відшкодувати значну частину вивезених (яким чином — це ще належить з'ясувати правоохоронцям) «елітівцями» з України коштів. Про це сказав начальник управління МВС у Києві Віталій Ярема на засіданні комісії з перевірки фактів неправомірної діяльності «Еліта-Центр».

      До слова, станом на понеділок загальна сума збитків, за підрахунками міліції, становила 320 мільйонів гривень. При цьому на 23 арештованих банківських рахунках, через які здійснювалися фінансові операції компаній «Еліти-Центр», залишилося тільки 1,48 млн. грн. Рух решти грошей, за словами головного київського міліціонера, відстежують за допомогою Інтерполу. Він же допомагає шукати Олександра Волконського й Олега Шестака — організаторів (цілком імовірно, не головних) афери, які перебувають у бігах. При цьому пан Ярема натякнув, що міліції вже відомо їхнє місцеперебування, однак більшої інформації дати не захотів — аби не злякати «пташечок» раніше часу.

      Нагадаємо, що один із підозрюваних у причетності до афери (хоча сам він запевняє, що сном-духом про шахрайство не знав і сам від нього постраждав) — генеральний директор фінансово-будівельної компанії «Еліта-Центр» (не плутати з неіснуючою «групою компаній») Ігор Циганок — наразі сидить за гратами. Минулої п'ятниці суд продовжив йому термін затримання ще на 10 днів. Як зізнався журналістам заступник київського мера Володимир Яловий, такий запобіжний захід щодо Циганка обраний не в останню чергу заради його ж безпеки. Причому боятися йому слід не так розгніваних вкладників, як когось іншого...

  • За «Еліту» взялася Банкова

    Проблема обманутих квартирних інвесторів перебуває на контролі в секретаріаті Президента. За дорученням Віктора Ющенка днями на Банковій під головуванням заступника голови секретаріату Івана Васюника відбулася нарада, де було розглянуто ситуацію, що склалася навколо інвестиційно-будівельної групи «Еліта-Центр». >>

  • «Слони» виграють, бо вони — не «моськи»

    Коли перша велика будівельна «бульбашка» гучно луснула, серед людей, які вклали в неї гроші, з'явилося багато охочих виправдати шахраїв. Мовляв, насправді «Еліта-Центр» — чесна компанія, яка справді хотіла побудувати житло своїм вкладникам. Однак «відомо ж», що великим будівельним монстрам на кшталт «Київміськбуду», «Познякижилбуду» тощо, які контролюють майже весь столичний ринок нерухомості, невигідна поява «новеньких», які, чого доброго, ще посприяють падінню цін на житло, будуючи його не з шаленими прибутками, а «по-чесному». >>

  • Другий пікет і другий арешт

    Учора вранці близько півтисячі киян, ошуканих групою компаній «Еліта-Центр», прийшли пікетувати міську адміністрацію. Люди різних суспільних верств і вікових груп — це не були ті професійні «клакери», яких часто наймають для своїх «протестних» акцій різні політичні сили. Менеджери, працівники фірм, пенсіонерки, домогосподарки, вчителі... >>

  • Хто легалізує афери

    До проблемної ситуації, яка склалася на столичному ринку нерухомості, ЗМІ, включно з «УМ», неодноразово намагалися привернути увагу влади, як київської так і центральної. Так, легко тепер називати «багатіями» тих, хто не хоче доживати віку в старенькій хрущовці з хворими батьками й двома малими дітьми, а прагне знайти бодай якусь можливість придбати квартиру в рідному (а киян серед постраждалих від розвалу «піраміди», до речі, більшість) місті. І розповідати казки про те, що квадратний метр житлоплощі у нашій іще далеко не європейській столиці просто не може коштувати дешевше, ніж понад тисячу доларів. >>

  • ЗнедоМлені

    Від початку «елітного» скандалу, який сколихнув не лише Київ, а й усю Україну, минуло тільки трохи більше тижня (хоча, зізнаються ошукані вкладники так званого холдингу «Еліта-Центр», їм здається, що відтоді, як керівники фірми втекли за кордон з їхніми грішми, минув щонайменше місяць — так круто змінилося все життя в одну мить «знедомлених» людей). Однак «на вухах» уже стоїть не лише будівельний ринок: крах першої від початку 1990-х і, дуже ймовірно, далеко не останньої фінансової «піраміди» розворушив пресу, політиків, що напередодні виборів анітрохи й не дивно, і — а це вже дуже дивно — навіть київську міську владу. >>