Олімпійська «бронза» у віці Христа

22.02.2006
Олімпійська «бронза» у віці Христа

Для одеситів це вже третя Олімпіада. Їхня композиція у довільній програмі була поставлена на третє місце, на цій же позиції Руслан та Олена фінішували й у загальному заліку. (РЕЙТЕР.)

      До свого останнього виходу на лід танцювальні пари готувалися в атмосфері загального... розчарування. Місцеві телеканали раз по раз «крутили» кадри падіння італійського дуету під час виконання оригінального танцю й великим планом — очі Барбари Фузар-Полі, яка з ненавистю дивилася на свого партнера Мауріціо Маргальйо. Нагадаємо, що за «прокат» обов'язкової програми судді поставили італійців на перше місце. Це викликало подив, враховуючи взагалі-то досить посередній рівень Барбари і, особливо, Мауріціо. Подив межував із заздрістю — мовляв, вічно в цьому фігурному катанні «тягнуть» господарів. Навіть якщо вони вирішили повернутися у великий спорт і відновили тренування лише за півроку до «домашньої» Олімпіади. Однак відомо, чим завершується така «енергетика». Тому якась закономірність у падінні цієї пари все ж була. Тим більше що українські прихильники цього виду спорту були більш ніж зацікавлені, щоб наші фігуристи Олена Грушина та Руслан Гончаров менше залежали від місцевої кон'юнктури. Ми так хотіли їхнього успіху. Мабуть, не менше, ніж саме одеське подружжя, для якого це була вже третя спроба підкорити олімпійський п'єдестал. До того ж Русланові рівно місяць тому виповнилося 33 роки — вік Христа.

      Якщо врахувати, що попереднього дня впала ще й провідна французька пара, можна було передбачити: претенденти на нагороди віддадуть перевагу обережному виконанню елементів. А без ризику несподіванки майже виключалися. Звичайно, всі ми прагнули, щоб наші фігуристи «перекували» біатлонну «бронзу» на «срібло», але для цього просто рівного виконання композиції «Початок почуттів» на музику Пітера Гебріела було недостатньо. Та й до американців, які йшли в заліку перед Русланом і Оленою, у спортивному світі ставляться традиційно прихильно. Скажімо, левова частка прибутку Міжнародного союзу ковзанярів — це гроші американського телебачення, яке, коли  купує права на трансляції, бажає, щоб на екранах частіше майорів зірково-смугастий прапор. Тож американців у довільній програмі побоювалися навіть фаворити Навка й Костомаров. По-перше, фігуристи з Росії лідирували з відривом лише у 1,38 бала, а по-друге, Белбін та Агосто виступали після росіян. Наші ж Руслан і Олена взагалі виходили на лід першими. Однак Гончаров і Грушина виявили справжній олімпійський спокій і майстерно відкатали свою програму. Вже потім, коли стало відомо, що українці відстали від американців у загальному заліку лише на 21 соту бала, ми зрозуміли всі недоліки виходу на лід «першим номером»: максимальні оцінки традиційно «притримуються» для наступних пар.

      Цікава деталь: не лише трійка призерів у цьому виді олімпійської програми, а й уся чільна п'ятірка точно повторила «розклад» чемпіонату світу минулого року. Ми ж можемо пишатися, що здобули в Турині вже дві бронзові медалі і... «половину» золотої. Адже олімпійська чемпіонка Тетяна Навка народилася й основи майстерності у фігурному катанні здобула в Дніпропетровську, який залишила лише у 1998 році. Тоді наші фахівці ловили гав, не спромоглися знайти Тетяні гідного партнера, а росіяни зробили це швидко.

* * *

      Є види спорту, де ситуація з бажанням спортсменів виступати за Україну виглядає навпаки. Зокрема, «легіонери» погодилися захищати честь нашої країни у фристайлі. У цьому виді спорту в туринській програмі акробатичних стрибків у синьо-жовтій формі виступають два посланці сонячного Узбекистану — Станіслав Кравчук та Енвер Аблаєв, який і став тим єдиним нашим фристайлістом, що спромігся у кваліфікації потрапити у фінальну дюжину. Стасові ж не вистачило дещиці, щоб потрапити на останнє місце серед щасливчиків. Утім дорікати нашим спортсменам за низькі місця не варто. Це такий вид спорту, що ти або ризикуєш і можеш або потрапити в призери, або — зазнати травми, навіть звернути в'язи. Інший варіант — спокійно й чисто виконати не надто складну композицію і розраховувати на падіння відчайдушніших суперників. Скажімо, у росіян, які фігурували серед фаворитів, зазнали травм відразу двоє спортсменів. І все ж ми сподіваємося, що Енвер, який був у відборі дев'ятим, знайде оптимальну межу свого ризику під час вирішальних піруетів. Принаймні його технічний арсенал багатий на найскладніші елементи.

* * *

      У перший день останнього тижня Олімпіади виступав іще один українець, для якого гори П'ємонту повинні стати чимось схожим на школу підвищення кваліфікації. Враховуючи наші «гірськолижні» місця десь поза четвертим десятком, 26-та позиція Миколи Скрябіна у гігантському слаломі — це як іспит, який він склав на «відмінно». Коли у нас будуть сучасні споруди для цього виду спорту, тоді, очевидно, буде привід сподіватися на дещо більше.

* * *

      Десятий день Олімпіади став «австрійським». По-перше, у чоловічому та жіночому супер-G представники цієї країни посіли перші й треті місця, виграли австрійці й командну боротьбу у стрибках з трампліна К-120. Але найбільшу увагу інформаційних агенцій прикуто до продовження історії з обшуком австрійських лижників та біатлоністів. Нагадаємо, що у Солт-Лейк-Сіті-2002 австрійський тренер Вальтер Майєр керував збірними своєї країни з цих видів спорту і був дискваліфікований за причетність до вживання допінгу. Італійська поліція підтвердила, що шукала у розташуванні австрійців не лише допінг, а й... Майєра, який нібито перебував у Турині нелегально. У неділю цей пройдисвіт таки потрапив у поле зору поліцейських, але вже у своїй країні (за 25 км від італійського кордону), бо, перебуваючи за кермом у стані сп'яніння, врізався у поліцейський автомобіль!

      Один із біатлоністів Австрії Вольфганг Пернер визнав у інтерв'ю австрійському телебаченню, що накивав п'ятами після обшуку в Турині, наляканий італійською поліцією. А пізніше агенція «Рейтер» повідомила, що підсумками тієї «облави» на австрійців стали 100 ампул і 30 пакетів з ліками від астми та антидепресантами, а також препарати для взяття аналізів і переливання крові.

* * *

      А вчора по обіді перший подіум вівторка розіграли чоловіки-біатлоністи. В естафеті 4х7,5 км наша четвірка фінішувала сьомою, що досить непогано, зважаючи на провальний виступ наших «стріляючих лижників» сильної статі в попередніх індивідуальних гонках. «Мазали» українці 11 разів, а найгірше стріляв на останньому етапі Руслан Лисенко, який і «заслужив» зайве коло штафу. Цікаво, що 8 додаткових патронів і одне коло штрафу не завадили виграти гонку швидкісній німецькій команді, очолюваній Ріко Гросом. «Срібло» у росіян (із ветераном Сергієм Чепіковим у складі), а «бронзу» «на стрічці» взяли французи, хоча четвірка зі Швеції показала аналогічний час. Знову не у своєму човні «спортсмени» Норвегії — п'ята позиція (+1.12,1). А шості, чехи, нашу команду випередили аж на 36 секунд.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Дуже ревно до результатів своїх спортсменів ставиться країна-господарка Італія, однак водночас місцеві політики закликали бронзового призера Ігор-2006, італійського саночника Герхарда Планкенштайнера відмовитися від нагороди. Причина — у тому, що Герхард у телевізійному інтерв'ю визнав, що не знає слова Гімну Італії. У цьому нічого дивного немає, адже синьйор Планкенштайнер та його партнер у «двійці» Освальд Хезельрідер народилися в німецькомовній італійській автономії в Південному Тіролі.

      У зв'язку з цим пригадується, як володарка першої української медалі в Турині — екс-громадянка Росії та Білорусі Лілія Єфремова — у інтерв'ю визнала, що, коли тільки приїхала в нашу країну, не могла збагнути, про що говорять по телевізору. Певно, питати напам'ять «Ще не вмерла...» її не варто. Медалей у нас не так багато, щоб закликати їх віддати...

МЕДАЛІ

Неофіційний командний залік

(станом на 15.00 вівторка)

 

Країна                     З     С     Б     усього

 

1. Німеччина          8     7     4     19

2-3. Австрія            7     5     3     15

2-3. США               7     5     3     15

4. Росія                   7     3     5     15

5. Канада               3     6     5     14

6. Корея                 3     3     1     7

7. Франція             3     1     3     7

8. Італія                  3     0     4     7

9. Естонія               3     0     0     3

10. Норвегія           2     7     8     17

11. Швейцарія       2     2     4     8

...22. Україна         0     0     2     2

 

П'ЄДЕСТАЛ

20 лютого (день десятий)

Гірськолижний спорт

Чоловіки. Гігантський слалом

1. Райх (Австрія) — 2.35,00

2. Шеналь (Франція) — 2.35,07

3. Майєр (Австрія) — 2.35,16

... 26. Скрябін (Україна) — 2.50,85

Жінки. Гігантський слалом

1. Дорфмайстер (Австрія) — 1.32,47

2. Я. Костелич (Хорватія) — 1.32,74

3. Мейснітцер — 1.33,06

Стрибки з трампліна

К-120. Командні змагання

1. Австрія — 984,0

2. Фінляндія — 976,6

3. Норвегія — 950,1

Хокей

Жінки

1. Канада

2. Швеція

3. США

Фігурне катання

Танцювальні пари. Довільна програма

1. Навка/Костомаров (Росія) — 100,37

2. Делобель/Шонфельдер (Франція) — 99,50

3. Грушина/Гончаров (Україна) — 99,17

Підсумковий залік

1. Навка/Костомаров (Росія) — 200,64

2. Белбін/Агосто (США) — 196,06

3. Грушина/Гончаров (Україна) — 195,85

 

21 лютого (день одинадцятий, початок)

Біатлон

Чоловіки. Естафета 4х7,5 км

1. Німеччина — 1:21.51,5 (1 дод. патрон)

2. Росія — +20,9 (0)

3. Франція — +43,6 (0)

...7. Україна (Біланенко, Дериземля, Коробейников, Лисенко) — +1.48,9 (1)

 

ОЛІМПІЙСЬКА ХРОНІКА

Керлінг

      Попередній раунд.

      Чоловіки. 12-й тур: Нова Зеландія — Німеччина — 1:10, Італія — Швейцарія — 2:10, Канада — США — 6:3.

      До півфіналів вийшли збірні США, Великої Британії, Фінляндії, Канади.

      Попередній раунд.

      Жінки.11-12-й тури: Японія — Італія — 6:4, Норвегія — Данія — 8:1, Росія — Швеція — 6:4; Велика Британія — США — 10:4, Норвегія — Росія — 8:10, Канада — Данія — 9:8, Швейцарія — Японія — 11:5.

      До півфіналів вийшли збірні Швеції, Швейцарії, Норвегії, Канади.

Бобслей

Жінки. Двійки. Після двох заїздів

1. Кiрiасiс/Шнайдерхайнце (Німеччина) — 1.54,93

2. Ердманн/Хершманн (Німеччина) — +0,08

3. Робок/Флемінг (США) — +0,09

Фристайл

Чоловіки. Акробатика. Кваліфікація

1. Хан Сяопен (Китай) — 250,45

2. Дашинський (Білорусь) — 249,34

3. Шолдіс (Канада) — 243,45

... 9. Аблаєв (Україна) — 226,89

... 13. Кравчук (Україна) — 221,69

... 26. Ішутко (Україна) — 153,04

... 27. Абраменко (Україна) — 149,47

До фіналу потрапили перші 12 спортсменів.

Хокей

      Жінки. Матч за 7-ме місце: Швейцарія — Італія — 11:0. Матч за 5-те місце: Німеччина — Росія — 1:0. Матч за 3-тє місце: Фінляндия — США — 0:4 (0:3, 0:1, 0:0). Фінал: Швеція — Канада — 1:4 (0:2, 0:2, 1:0; Андерссон — Вікенгайзер (2), Геффорд, Боттерілл).