Інструкція для молодят

21.02.2006
Інструкція для молодят

Шлюб робить людей щасливими — доводять експерти. (PHL.)

      Люди завжди міркували про причини злетів і падінь подружнього життя. Тепер учені знайшли спосіб, що дозволяє з високою точністю передбачити, коли очікувати цих піків і провалів. Під час дослідження велося спостереження за 15 тисячами жителів Німеччини в період з 1984 по 2000 рік. Звіт про нього буде опублікований у найближчому номері «Соціо-економічного журналу», пише «Сандей Таймс». Наукова праця з назвою «Чи робить шлюб людей щасливими, якщо щасливі люди одружуються?» підтверджує поширену думку: найщасливіший час у шлюбі — це «медовий» період, що звичайно закінчується із народженням дітей. Дослідники також вирахували етапи, коли практично кожен шлюб втрачає свою привабливість.

      Отож щасливий шлюб одержує сильний заряд від «медового» місяця. У цьому випадку «блаженний» період стосункiв триває десь близько року. Тільки ті, хто приречений на розлучення, відчувають зниження рівня щастя вже в перший рік шлюбу. Після закінчення року подружнього життя навіть парам, яким призначено прожити разом довше, варто очікувати різкого емоційного спаду тривалістю два роки — так кажуть фахівці. Невелике поліпшення чекає їх тільки між третім і п'ятим роком шлюбу, після чого знову почнеться охолодження. Замість того, щоб принести мудрість, сьомий рік шлюбу (традиційно відомий як найбільш критичний період, коли в більшості чоловіків і жінок особливо сильно виявляється розчарування), є тільки початком стабільного падіння рівня задоволеності. Після десяти років шлюбних стосункiв рівень щастя трохи нижчий, ніж до шлюбу.

      Однак усе ж учені стверджують, що шлюб робить людей щасливішими. Чоловік і жінка можуть розраховувати, що їхній рівень щастя протягом 40 років буде вищим, ніж у самотньої людини. І тільки до 60 років відчуття щастя у самотніх і в одружених зрівнюються, пише сайт www.newsru.com.

      Учені припускають, що після першого року в щасливому шлюбі починається спад відчуттів, тому що люди приймають усі радощі шлюбного союзу як належне. Інші експерти говорять, що це може бути зв'язане з психологічним тиском і фінансовими складнощами в зв'язку з народженням дітей або з тим, що окремі звички починають дратувати обох партнерів.

      У дослідженні зустрічається твердження, що дружини більш щасливі в тих шлюбах, де працює тільки хтось один із подружжя. При цьому щастя чоловіка не залежить від того, працює його дружина чи ні. Дослідники пояснюють це так: «Одна з можливих причин цього в тому, що жінці в будь-якому випадку доводиться виконувати велику частину хатньої роботи незалежно від того, працює вона чи ні».

      До речі, під час дослідження також з’ясовано, що чоловік і жінка з однаковим рівнем освіти звичайно більш щасливі, ніж ті, у кого рівень професійної кваліфікації сильно відрізняється.